SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tehlike Kapıda!..

A- A+ PAYLAŞ

Günde 50-60 bin metreküp atık suyun arıtıldığı Malatya Atıksu Arıtma Tesisi'ne son günlerde gelen pis su "yok denecek" kadar azaldı. Bu pis suyun, sulamada yoğun bir şekilde kullanılmasından kaynaklandığı belirtilirken, ishal vakalarındaki artışın da tehlikenin göstergesi olduğu öne sürülüyor. Battalgazi'de bu nedenle bir toplantı yapıldıktan sonra, Vali İl Hıfzısıhha Kurulu'nu toplantıya çağırdı. Sağlık Müdürlüğü de ishal olaylarındaki artış üzerine bir açıklama yaptı.

SU GELMİYOR, KULLANILIYOR!..
Konu ile ilgili olarak teknik yetkililer “Normal günlerde 55-60 bin ton metreküp suyun arıtıldığı tesiste son aylarda arıtılan su miktarı yok denecek düzeye düştü. Kaçakların önünü alamıyoruz.” diye konuştular. Öte taraftan geçtiğimiz haftalarda kent merkezindeki sağlık tesislerine başvuran hastaların bir çoğunda görülen “ishal”in “Koli basili” kaynaklı olduğu doktorlar tarafından ifade edildi. İshal kaynaklı şikayetler Battalgazi ilçesinde de doruk noktasına ulaştı. Son iki gün içerisinde ishal kaynaklı şikayetlerin sayısı 189’a ulaştı.

Vali Halil İbrahim Daşöz İl Hıfzısıhha kurulunu acil toplantıya çağırdı. Battalgazi Belediye başkanı Selahattin Gürkan ise “Salgın, beklediğimiz sonuçtu” diye konuştu.

MASKİ yetkilileri “Atık suların arıtma tesisine ulaşımı yok denecek düzeye kadar indi. Kaybolan suların sulama amaçlı kullanılmasından endişe ediyoruz” diye görüş belirtirlerken kent merkezinde geçtiğimiz hafta sağlık merkezlerine ishale dayalı sağlık vakaları sayısında bir artış gözlemlenmişti. Konu ile ilgili görüşülen doktorlar, "İshalde artış var. Fakat bu iki yıl önce yaşanılan su kirliliği kaynaklı değil. Tamamen koli basili kaynaklı şikayetler. Bu tür şikayetler genellikle iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden kaynaklanıyor” diye görüş belirttiler.

Kent merkezinde yaşanan ishal vakalarından sonra Battalgazi ilçesinde de ishal vakalarının doruk noktalarına ulaşması üzerine Vali Halil İbrahim Daşöz; Battalgazi ilçesine giderek sağlık yetkililerinden bilgi aldı. Vali Daşöz daha sonra yaptığı kısa açıklama da “Sağlık ve tedavide planlı programlı tedbirler aldık. Su ve kanalizasyon değerlendirmesi yaparak tedbirlerini aldık. Battalgazi ilçesinde özel bir durum var. Sürekli olarak ölçümler yapıyoruz. Vatandaşımızdan isteğimiz, şebeke suyunu tüketirken dikkatli davranmalarıdır. Sular tüketilmeden önce mutlaka kaynatılmalı. Sebzeler de kaynatılmış su ile yıkanmalıdır.'' diyerek, vatandaşları uyardı.

Konu ile ilgili olarak Battalgazi Belediye başkanı Gürkan’da "Dün itibariyle vatandaşlarımız ishal şikayetiyle sağlık ocaklarına gidiyor. Şu an itibariyle müracaat edenlerin sayısı 189'a ulaştı ve artmakta. Uzun süredir sesimizi yükselterek, Malatya Belediyesinin yaptığı kesintilerin sorun yaratacağını söylüyorduk. Konuyu yargıya da taşıdık. Sonucun böyle olacağını biliyorduk. İçme sularında yapılan sürekli kesintiler, vatandaşın sulama suyu olarak kanalizasyon sularını kullanması nedeniyle, salgın, beklediğimiz bir sonuçtu."

SAĞLIK MÜDÜRÜNÜN AÇIKLAMASI..
Sağlık Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin de, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

"Yaz mevsiminin en çok görülen hastalıkları arasında; ishaller, sıklıkla karşılaştığımız hastalıklar arasında önde gelmektedir. Küresel ısınma neticesi su kaynaklarının giderek azalması neticesi su kesintileri sıklıkla yaşanmaktadır. Aynı zamanda sebze ve meyve yetiştiriciliğinde; su kaynaklarının kısıtlı olması, ilimizde bazı kırsal bölgelerde çiftçilerimizin kanalizasyon şebekesindeki boruları çeşitli yerlerden kırarak sulama amaçlı kullanma davranışı gözlenmektedir.Bunun neticesinde gıda kontaminasyonu olup tüketilen sebze ve meyvelerin hijyeni bozulmaktadır.
İlimize bağlı Battalgazi ilçesinde buna benzer bir durum şu anda yaşanmakta olup ishal vaka sayılarında artış gözlenmiştir.Konu ile ilgili gerekli korunma önlemleri Sağlık Müdürlüğümüzce alınmış olup aynı zamanda ishalli hastaların ayaktan tetkik ve tedavileri yapılmaktadır.

Battalgazi ilçesindeki halkımızın ishalden korunmak amacıyla içme suyunu kaynatarak kullanması, kişisel hijyeni yeterli düzeyde sağlaması, el yıkama alışkanlığına yemek öncesi ve sonrasında titizlik göstermesi , meyve ve sebzelerin yıkanmadan yenmemesi ve yiyeceklerin saklama koşullarına dikkat edilerek saklanması gerekmektedir.

Aynı zamanda daimi olarak tüm halkın alması gereken tedbirler içerisinde altyapı çalışmaları( kanalizasyon vs kazı çalışmaları) olduğunda su kesintisi halinde , su kesintisi sonrası ilk gelen bulanık suyun kullanılmadan önce bir miktar akıtılması ve birkaç saat süreyle içme amaçlı kullanılmaması su ve besinlerle bulaşan hastalıklar yönünden koruyucu tedbir almamızı sağlayacaktır.

Halkımıza önemle duyurulur."

HABER: Yaşar KARAASLAN

FOTO: İshal nedeniyle tedavi altına alınanlar (İHA)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız