SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teze Cami' Sessiz Sedasız İbadete Açıldı

'Teze Cami' Sessiz Sedasız İbadete Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya il merkezinin en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami,  Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami ve Yeni Cami' adlarıyla bilinen 110 yıllık caminin, 24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine ibadete kapatılmasından sonra başlatılan, restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarında sona gelindiği, bu arada Ramazan ayının başlamasıyla birlikte caminin vakit namazları için ‘sessiz- sedasız’ ibadete açıldığı bildirildi.

24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Depremin ardından tehlike oluşturduğu için ibadete kapatılan 'Yeni Cami' için, depremden aylar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale düzenlenmiş, ihale ile ilgili Genel Müdürlük ve Malatya Müdürlüğü arasında yaşanan sorunlara rağmen, onarım ve restorasyon çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı.

Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarıldı ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edildi. Camini her iki minaresi de yine şerifelerinin üst kısımlarından itibaren yenilendi.

Yeni Camii, önce 2021 Ağustos, sonra 2021 Eylül, ardından 2021 Aralık ayında ve son olarak Ocak 2022’de açılacağı kamuoyuna duyurulmuş, ancak çalışmalar tamamlanmayınca cami açılamamıştı. İç kısmındaki çalışmalar tamamlanan camide, dış kısımda onarım ve düzenlemeler sürüyor.

-Abdest muslukları kapatıldı, tek parça taş oyma havuz da ortaya çıkarıldı
Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birisini caminin ana girişi olan kuzey kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturdu. Yeni camii ile özdeşleşen abdest alma yerinin caminin kuzey ana girişinin tam karşısında WC’lerin üzerine yapılacağı belirtildi. Caminin özgün haline müdahale olarak değerlendirilen bu durum tepkilere yolaçtı.

Caminin bahçesinde bulunan, 1990'lı yıllardaki bir düzenleme çalışmaları sırasında, betona gömülerek yekpare (tek parça) taş oyma özelliği hoyratça kapatılmış olan havuz ise, süren avlu düzenleme çalışmaları sırasında yeniden ortaya çıkarıldı ve bu vahim bir hatanın düzeltilmesi olarak nitelendirildi.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR- VİDEO: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • münebbih (2 yıl önce)
    Allah devlete zeval vermesin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kral (2 yıl önce)
    HAYIRLI olsun amin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    Hayırlı Olsun İnşaAllahu Teâlâ Emeği geçen herkesten Allah Cellecelaluhu Razı Olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nedim (2 yıl önce)
    Hayırlı olsun, camiye girdim, namaz kıldım, çok güzel olmuş. Dilerim Caminin bakımı ve temizliği en iyi şekilde yapılır ve inşallah uzun yıllar ibedete açık kalır. Caminin içini görmeden yorum yapmak hoş değil diye düşünüyorum. Saygılarımla.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rıfkı (2 yıl önce)
    Ben hakkımı helal etmiyorum, kafanıza göre kapıdaki muslukları nasıl kaldırdınız?
    %56
    %44
    Yanıtla
  • al,can (2 yıl önce)
    dışarıdaki merdiveni yapan,basamakları düzen usta ker kimse yemin etsin camide çalışmadan önce hiç inşat görmüşmü.Tek kelime rezalet vakit yoktu içeri bakamadım Her taraf merdiven gibiyse yazık harcanan paraya yazık..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Emrah (2 yıl önce)
    Sessiz sedasız derken ne olacaktık. Davullu zurnalı açılışmı yapılacaktı. Veya protokol sıraya girip kurdelesini mi keseceklerdi.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Zafer (2 yıl önce)
    Halı ve Orta avize güzel olmuş yakışmış. Abdest musluklarınin kaldırılması çok hatalı olmuş. Camiyi sessiz sedasız açarlar sessiz sedasız kalırlar. Bakın burada da ihaleye deginmisssiniz 20 tane haber oldu ne CHP li bir vekil ne AKP li bir vekil nede Kültür Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü bir açıklama yapmadı bu kadar habere rağmen Valilik bir soruşturma açmadı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Murathan (2 yıl önce)
    Davul zurna ilemi açılacaktı
    %64
    %36
    Yanıtla
  • orhan kemal (2 yıl önce)
    abdest musluklarının kapatılması gerçekten çok kötü olmuş. tarihi dokusunu değiştirmişler. yazık. yeni yapılan abdest alma yerleri de çok kötü görünüyor. Camii avlusunun büyük bir bölümünü kapatacak. insanlar cuma namazlarında dışarda namaz kılıyorlardı. alan gittikçe daralacak. güzelim camii'ye yazık ettiler. Allah ıslah etsin. niye bu işler düzgün yapılmaz.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Abdulkadir (2 yıl önce)
    Hayırlı uğurlu olsun. Ata yadigarı eserlere sahip çıkmak çok güzel. Emeği geçenlere teşekkürler.
    %50
    %50
    Yanıtla