SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"TMO'dan Cevap Bekliyoruz"

0
Güncellendi - 2019-09-02 02:45:19
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı piyasasında oluşan fiyat trendlerini değerlendirirken, organik ve natürel kayısı kategorisindeki fiyatlardan genel anlamda bir memnuniyet olduğunu, ancak kayısı ticaretinin ana gövdesini oluşturan kükürtlü kayısı kategorisinde güncel piyasa fiyatlarının üreticinin beklentisi doğrultusunda yükseleceğine yönelik bir öngörüye sahip olduklarını söyledi.

Kayısı rekoltesi belirleme çalışmalarında, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün tespit ettiği 390 bin ton yaş kayısıdan 40 bin ton kayısının yaş (taze-sofralık) tüketilmek üzere ayrıldığını belirten Ramazan Özcan, kurutmalık kayısıda bu yıl iklimsel koşullara bağlı bazı randıman sorunlarının yaşandığını kaydetti.

Kayısı Fiyatları Hangi Aralıklarda Gerçekleşti? 

Bu yılın kayısı rekolte gerçekleşme ve fiyatlanma trendi konularında soruları cevaplandıran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı fiyatlandırma konusunda sabit ve tek kategoride bir fiyattan söz etmenin doğru olmadığını belirterek, “Natürel, organik ve kükürtlü kayısı fiyatları farklı seyrediyor” dedi.

Herhangi bir şekilde tarımsal ve kimyasal ilaç kullanılmayan günkurusu organik kayısı fiyatının 15-20 TL aralığında, hediyelik ve kuruyemiş sektöründe kullanılan ürün. natürel denilen günkurusu kayısının 15-25 TL bandında fiyatlandığını belirten Ramazan Özcan, üreticinin bu kategorilerde oluşan fiyatlardan, bazı şikayetler olmakla birlikte genel anlamda memnun olduğunu söyledi.

Üretici için asıl gelir kaynağı olan ve kayısı ticaretinin ana gövdesini oluşturan kükürtlü kayısıdaki fiyatların henüz üreticiyi tam olarak memnun edecek düzeyde olmadığını söyleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, bu kategoride piyasa fiyatlarının üreticinin beklentisi doğrultusunda yükseleceğine yönelik bir öngörüye sahip olduklarını söyledi.

Kendi içinde daha fazla sınıflandırmaya sahip olan kükürtlü kayısıda oluşan piyasa fiyatları hakkında bilgi veren Özcan, elek altı olarak tabir edilen kükürtlü kayısıda oluşan fiyatın 7-7,5 TL, 160 adedi 1 kg olan 4 numara kayısı fiyatının 11 TL, 120 tanesi 1 kg. olan 2 numara kayısının 13 TL, 100 adedi 1 kg olan kayısının 15 TL, Jumbo olarak adlandırılan kayısının da 15 – 20 TL aralığında fiyatlandığı belirtti.

Özcan, “Üreticilerimiz üretim maliyetleri açısından kısmen natürel ve organik kayısının fiyatlarından memnun ama kükürtlü üründe özellikle fiyatların sözünü ettiğimiz rakamların üstüne çıkması gerektiğini düşünüyoruz.  Piyasa dengeleri, fiyatların önümüzdeki aylarda artacağına yönelik öngörüde bulunmamızı sağlıyor” dedi.

Bazı Bölgelerde Kuru Kayısıda Randıman Kaybı Var 

Kayısı rekoltesi belirleme çalışmalarında, Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün tespit ettiği 390 bin ton yaş kayısıdan 40 bin ton kayısının yaş (taze-sofralık) tüketilmek üzere ayrıldığını belirten Ramazan Özcan, kurutmalık kayısıda bu yıl iklimsel koşullara bağlı bazı randıman sorunlarının yaşandığını ve bu konuda bazı sorunların yaşandığını söyledi. Bu bağlamda, geleneksel olarak 4 kg. yaş kayısıdan 1 kg. kuru kayısı elde edildiğini söyleyen Özcan, “Her zaman olduğu gibi bu yıl da 4 kg. kayısıdan 1 kg kuru kayısı elde edilmesi beklenirken bu yıl üretici şikâyetlerine bakıldığında, bazı yerlerde 5 kg.’da 1, hatta 6 kg.’da 1 kg. kuru kayısı elde edildiğini tespit ettik. Bu durum, tamamen fizyolojik ve iklimsel şartlara bağlı olarak değişiyor. Uzmanlarımız, bu sorunun özellikle ürünün yeteri kadar güneş alamadığı yerlerde yaşandığına dikkat çekiyor. Ayrıca, ağaçların yeteri kadar bakım almamasından kaynaklanan problemler de bu sonucu doğuruyor.

TMO’dan Cevap Bekliyoruz

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin bu yıl kayısı alımı yapması için bir dizi görüşme yaptıklarını hatırlatan Ramazan Özcan, görüşmelerin henüz sonuç alıcı bir aşamaya gelmediğini ve cevap beklediklerini açıkladı. Özcan,  “TMO kendi ofislerinde satılmak üzere bir ürün almayı planlıyordu, ama biliyorsunuz, bununla ilgili bir pazar araştırması yaptılar birkaç defa bizimle görüştüler, ama henüz gerçekleşmiş bir alım söz konusu değil” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Ahmet (4 yıl önce)
    Belediye yaşam merkeznde bir soda 2.5 tl. sayın baskana duyurulur.Bu kadarida olmaz.yaziklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şefik tay (4 yıl önce)
    Sayın başkanım bu fiyat değerlendirmenizi temmuz başında yapsanız ve köylü malını pazara getirdiğinde bir hakem kurulu kurulsa fiyatlamayı belirlese köylüde ona göre fiyat istese gerçi öyle bir memlekette yaşıyoruz ki o hakemleri de satın alırlar AMA FİYAT LİSTESİ TEMMUZ BAŞINDA VE ARA ARA GÜNCELLEMELERİ YAPSANIZ ÜRETİCİDE ONA GÖRE FİYAT İSTER
    0
    0
    Yanıtla
  • Halil (4 yıl önce)
    Kayısı nerede para ediyor 4 numara kayısı 5 yıldır aynı 10 tl geçen yıldan bu yana bile işçilik ilaçlama ve diğer maliyetler yüzde 45-50 artmış üretici can çekişiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • alperen (4 yıl önce)
    kayısı busune para ediyor ağa
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (4 yıl önce)
    Çiftçilerin elindeki malları ucuza topladılar.sonra vay efendim rekolte düşük bu sene rekolte 50 bin bile değil hala fiyatlar aynı sorumlular kimse istifa etmeli ticaret borsası başkanı örneğin
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (4 yıl önce)
    Sayın Başkan asıl sorunu yine teğet geçiyor. Çözümü gözlerden uzak tutmaya devam ediyor. Lütfen KAYISINİN TABAN FİYATINI AÇIKLAYINIZ.!! TMO Kayısıyı alsa ne olur almasa ne olur? Üreticiye faydası ne? TMO kayısı alınca çiftçinin kayısısına daha yüksek fiyat mi verilecek? Çiftciden ucuza buğday alıp stoklayıp yüksek fiyattan TMO ya satıyorlar. Bugdayda oldugu gibi Kayısıyı da mı çiftçiden beleşe alip stoklayıp TMO ya satmak istiyorsunuz? Başka emriniz arzunuz dileginiz var mı paşam? Ha bir de yukaridaki belirttiginiz kayısı fiyatlarının hiç biri doğru değil başkanim. Elek altına 3 tl verdiler. 4 numaraya en yüksek 8.5 tl verdiler. Sizin o rakamlar hayali rakamlar. Her seferinde gercekte olmayan yüksek rakamlar beyan eden bir borsa Başkanımız var. Baskanimiza bir öneri : Üreticiye faydali bir iş yapmak ve halkın gönlüne girmek istiyorsanız yaniniza sayın Valimizi, Emniyet mudurümuzu, ilgili burokratları alarak, ve en onemlisi sayin Tufenkci ve İLLE DE Öznur Çalık la birlikte bir basın açıklaması yapın. Kayısının gerçek taban fiyatlarının hangi boyutta kaç tl olması gerektiğini kameralar önünde açıklayın lütfen . Kayısı bahçesinde gezip patik show yapmaya benzemez... Halkın gözüne girersiniz. Bir daha çıkmamak üzere. Hodri meydan....Ama kayisinin gerçek değerini düşürmeden haaa..Saygılar. ..
    0
    0
    Yanıtla