SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'de Şu Anda Hayat Yüzde 80 Durmuş Durumda"

0
Güncellendi - 2020-03-27 23:46:40
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüsle mücadele kapsamında 12 belde ve köyün karantinaya alındığını, ayrıca 211 bin 670 iş yerinin de kapatıldığını söyledi.

Bakan Soylu, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda virüsün yayılmasına karşı her geçen gün yeni önlemler aldıklarını aktaran Soylu, virüsün Çin'de ilk ortaya çıktığında Türkiye'ye gelme ihtimalini göz önünde bulundurarak gerekli adımları attıklarını anlattı.

Elazığ depreminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan virüse karşı gerekli önlemleri alınmasını istediğini aktaran Soylu, bu görüşmenin ardından bakanlığın alınacak önlemlere ilişkin ilk genelgeyi 28 Ocak'ta yayımladığını söyledi.

O tarihten sonra virüsün yayılmasını önlemek adına her türlü çalışmanın yapıldığını belirten Soylu, bu kapsamda İran'da ilk vakaların ortaya çıkmasının ardından bu ülke ile olan sınır kapılarında önlemler aldıklarını, Sağlık Bakanlığının ise sahra hastaneleri kurduğunu ifade etti.

İran'ın ardından virüsün Avrupa'da görülmesiyle ilk etapta 9 ülke, daha sonra vakaların olduğu ülkelerle uçuşlara ara verdiklerini kaydeden Soylu, kaçak olarak sınırlardan geçiş yapan göçmenleri de karantinaya aldıklarını anlattı.

Dünya genelinde alınan tedbirleri de incelediklerini belirten Soylu, bu süreçte ülkelerin neler yaptığını neler yapamadığını göz önünde bulundurduklarını, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda kendi yol haritalarını oluşturduklarını vurguladı.

Virüsle mücadale kapsamında 4 temel unsur belirlediklerini anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"Bunlardan ilki kamu düzenini ayakta tutulmasıdır. İkincisi sağlık sisteminin yeterliliği ve sürdürebilirliğidir. Üçüncüsü gıda, sağlık ve hijyen tedarik zincirinin kırılmamasıdır. Zira dünya bu konuda sıkıntı yaşıyor. Tarım Bakanımızı takip ediyorum, gıda tedarik zincirinin kesilmemesi için elinden geleni yapıyor. Sağlık malzemesi üreten şirketlere ciddi bir çağrıda bulunduk. Bunun karşılığını da aldık. Dün 69'du, 89 oldu, bugün 110 şirket ile Sağlık Bakanlığımız sözleşme imzaladı. Bu şirketler sadece Sağlık Bakanlığına üretecekler. Dördüncü unsur ise sosyal izolasyondur. Kamu güvenliği, sağlık sistemi, tedarik zinciri ve sosyal izolasyonu sağladığımız andan itibaren hem genel ihtiyaçlarımızı karşılacağız hem de vatandaşımıza bu salgının bulaşmasını engelleyeceğiz."

"211 bin 670 iş yeri kapatıldı"

Virüse karşı alınan önlem kapsamıda bugüne kadar 211 bin 670 iş yerini kapattıklarının bilgisini veren Soylu, bin 448 adli ve idari işlem yaptıklarını açıkladı.

Kamuda yarı zamanlı çalışma sistemine geçilmesine rağmen kolluk kuvvetinin günün tamamında görev yaptığını hatırlatan Soylu, 24 saat boyunca göçle mücadele, sahil güvenlik, genel asayiş ve terörle mücadelenin aksatılmadan devam ettiğinin altını çizdi.

Nüfus müdürlüklerinde daha önce günlük yaklaşık 120 bin pasaport, kimlik ve ehliyet işleminin yapıldığını, bu günlerde ise bu rakamın 11 bin 500'e kadar düştüğünü belirten Soylu, "Şu anda Türkiye'de bizim tespitlerimize göre yüzde 80 hayat durmuş durumda. Nereler hareketli? Güvenlik, sağlık ve kapatılmayan ticarethaneler hareketli. Bütün bunları takip ediyoruz. Her gün aldığımız gün raporları üzerinden bunları izliyoruz. Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önerileri yapılıyor mu diye izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Şehirler arası trafik yoğunluğunu da incelediklerini dile getiren Soylu, şehirlerarası otobüs yolcu oranında yüzde 90, otobüs sefer sayılarında ise yüzde 70 oranında düşüş yaşandığını ifade etti.

Soylu, 18 büyükşehir belediyesinden toplu taşıma sayılarını günlük aldıklarını aktararak, 2 Mart itibarıyla 10 milyon 890 bin 208 kişinin toplu taşıma aracı kullandığını, tedbirlerden sonra bu rakamın 1 milyon 876 bin kişiye düştüğünü kaydetti.

"Vefa Sosyal Destek hattı oluşturduk"

Önlemler kapsamında sokağa çıkmaları sınırlandırılan 65 yaş ve kronik hastalığı olan vatadaşlardan kimsesiz olanları yalnız bırakmadıklarını anlatan Soylu, şöyle devam etti:

"Şu yapmıyoruz. 'Yasak var kendi başınızı çaresine bakın' böye bir anlayışımız yok. Sosyal devletin bütün unsurlarını ortaya koymaya çalışıyoruz. Valiler ve kaymakamlarımızın başkanlığında Vefa Sosyal Destek hattı oluşturduk. Belediyeler, kamu kurumları ve sivil toplu kuruluşları da destek veriyor. 'Kim varsa elini taşın altına koysun' dedik ve bir çağrı merkezi kurduk. Dünyada böyle bir sistem yok. Bu sistemi hakikaten çok kısa bir sürede oluşturduk ve 405 bin 705, 65 yaş üzeri kimsesiz ve yalnız büyüklerimize elimizi uzatmaya çalıştık. Bunlardan 386 bin 196'sının evine gittik, ne istediyseler onu götürdük."

Soylu, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 300 bin gıda paketinin dağıtılacağını söyledi.

Sosyal izolasyonu sağlayabilmek için her türlü imkanın kullanılacağının altını çizen Soylu, "Biraz önce yeni bir genelge yayınlandı. Ulaştırma Bakanımız ile konuştum sonra buraya geldim. 65 yaş üzeri arabası olanlar muayenelerini doğal olarak dışarı çıkmadıkları için yaptıramayacaklar, cezaya girecekler. Bu mağduriyetlerini giderebilmek için her türlü adımları atıyoruz." dedi.

Fahiş fiyat artışı yapan firmalarla ilgili yorumunun sorulması üzerine Soylu, "Bu konuda acımasızız ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde el koymaları kamuoyuyla paylaşacağız. Stokçuya, fahiş fiyata ve vatandaşımızı istismar edene acımayacağımızı bilmelerini isterim. Bunun hem adli-idari hem de Ticaret Bakanlığının üzerine düşen görevi var. Biz onlara da hemen bildiriyoruz. Şu saat itibarıyla toplam 217 ürüne ve satış yapan yere işlem yaptık." bilgisini verdi.

İhtiyaç duyulan ürünlere yönelik fahiş fiyat uygulayanlara yönelik özel bir birim oluşturduklarını vurgulayan Soylu, "Kaçakçılık Organize Şubemiz, Siber Suçlarla Mücadele Şubemiz ve Asayiş Dairemiz, Emniyet Genel Müdürümüz meselenin başında ve bizatihi kendisi takip ediyor. Sonuçları Mali Suçları Araştırma Kurulu'yla (MASAK) da paylaşıyoruz." diye konuştu.

Soylu, vatandaşların fahiş fiyat uygulayanları ve stokçuluk yapanları 112, 155, 156 ve 175 numaralı telefon numaralarına bildirmelerini istedi.

Yurt dışından gelenler ve umreciler dahil karantinadaki kişi sayısının 19 bin 222 olduğunu açıklayan Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kişilere 5 yıldızlı oteldeki gibi hizmet sunulması talimatı verdiğini vurguladı.

"Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki mültecileri 9 vilayete götürdük"

Havalimanındaki Cezayirlilerin Karabük'e gönderildiğini ifade eden Soylu, Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki mültecilerin de 9 vilayete götürüldüğünü ve geri gönderme merkezlerinde misafir edileceğini söyledi.

Soylu, sabaha kadar operasyon yaptıklarını ve 5 bin 800 mültecinin oradan alındığını dile getirerek, "Tedbiren yapmak zorundaydık. Ama kimse kendisini rahat hissetmesin, bulaş riski geçtiği zaman kim Pazarkule'nin önüne gitmek istiyorsa biz 'hayır' demeyiz. Sadece insani ve sağlık açısından bir tedbir olarak aldık." ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'da sosyal izolasyonun sağlıklı yürütülmediğine yönelik ifadelerin hatırlatılması üzerine Soylu, şunları kaydetti:

"Ben bunu söylediğim zaman da bundan da farklı sonuçlar birileri üretmeye çalıştı. İstanbul, Ankara, İzmir çekildi buna hepimiz şahidiz. Bu kararlılığımızı bırakmamız lazım dışarıda kalanların da eve geçmesi lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da vaka çok görülmediği için ve genç nüfus çoğunlukta olduğu için onlar 'bana bulaşmaz' diyor. Doğu ve Güneydoğu'da gençlerimizi biraz daha sokaklarda gördük. Benim tedirginliğim o. O rakamları toplu taşımalardan ve şehir içi hareketlilikten çıkarmaya çalıştım."

"Otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz"

İstanbul'dan memleketlerine giden yaşlılara da seslenen Soylu, "Belki bu dönemin en temel yanlışlarından biri de budur. Buna ait bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. Otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz tamamen. İzin dışında, mücbir bir sebebin dışında otobüslerini kısıtlamak için arkadaşlarımız çalışıyorlar. Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. O da doğru buldu." şeklinde konuştu.

Mülki idare başkanlığında bir otoritenin kurulacağını enleten Soylu, belediye, emniyet, jandarma ve otogar yöneticilerinin burada görev yapacağını kaydetti.

Soylu, şöyle devam etti:

"Mücbir sebep olmadan sefer yaptırmayacağız. Zorunlu sebep kapsamı şu olabilir, gelmiştir İstanbul'da kalabilecek bir yeri söz konusu değildir. Ancak o kadar kalabilir. Şöyle bir alışkanlık başladı. 'Ben yaz geliyor memleketime gideyim.' O durumda değiliz şu anda. Milletimizin bizi anlamasını isteriz. Eğer bunu yaparsak bu salgını kendi elimizle kendi ayağımızla yayarız. Dünyanın birçok ülkesinden daha hızlı kararlar almışsak bilinmesi gerekir ki bu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ortaya koyduğu sürecin bize getirdiği kolaylıktan."

Bakan Soylu, uçakla ve özel aracıyla gitmek isteyenlerin durumuna da bakılacağını belirtti.

Maske solunum cihazı ve gıda tedarikiyle ilgili bir sorun yaşanıp yaşanmayacağı yolundaki bir soru üzerine Soylu, "Maske ve tulumla ilgili aldığım rakamlar Türkiye'ye yetecek şekilde. Gıda tedarik zincirimizde bir problemimizin olmadığını Gıda Tarım Bakanımızla konuşuyoruz." dedi.

"Sahiller, piknik alanları ve ören yerleri yasaklandı"

Büyükşehirlerde sahiller ve parklarda yeni önlemlerin sorulması üzerine Soylu, şöyle devam etti:

"Bu geceden itibaren cumartesi-pazar mesire alanları, ören yerleri, ormanlar, piknik alanları sahil kenarları yürümek, koşmak, spor yapmak balık tutmak dahil olmak üzere yasaklanıyor. Pazartesiden itibaren ilgili valilere bu kararı hafta içerisine yayma önceliğini de kendilerine getirdik. Komşu ülkelerimizden bir tanesi ikinci yükselişini bu tip bir tatil beldesi etrafında oluşan süreçten yaşadı."

Karantinada büyükelçilerin olduğunu ve bu durumu reddedip ülkesine dönenlerin olduğuna işaret eden Soylu, "Biz bu usulu yapmak zorundayız' dedik. Vatandaşımız müsterih olsun hiç kimseye bir iltimasımız söz konusu değil. Olamaz olmayacak da. Çok ciddi bir durumda karşı karşıyayız." diye konuştu.

"Provakatif paylaşım yapanlar FETÖ'cüler"

Soylu, provakatif paylaşım yaptığı için işlem yapıların sayısının 2 bin 723'e çıktığını ifade etti.

Bu hesapların yüzde 70'inin FETÖ, DHKP-C ve PKK hesapları olduğunun altını çizen Soylu, "Bunun önemli bir bölümü yurt dışına ait. FETÖ'cüler oturmuşlar klavyenin başına bir tek şeyi yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi bu konuda bir kaotik ortama itmek için korkuya, endişeye vatandaşımızın kapılması için her şeyi gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Ses konusunda WhatsApp gruplarında bu da FETÖ'cülerin işi. Bu bizim açığımızdı, ses analizimiz eksikti bizim. Bunu da FETÖ'cüler biliyor. Bu zaman dilimi içerisinde ciddi adımlar attık. Yakaladıklarımız var."

Bakan Soylu, alınan tedbirler konusunda vatandaştan biraz daha sabırlı olmalarını istedi.

Ankara, AA

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız