SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üç Defa 'Belediyeye Gideceğiz' Dedi.."

0
Güncellendi - 2019-11-09 17:28:56
A- A+ PAYLAŞ

FETÖ DARBE GİRİŞİMİNİN 'ASKERİYE' DAVASINA DEVAM EDİLDİ.. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada, beraat ve mahkumiyet kararları bozulan, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’nin eski emir subayı Sedat K.’nın da bulunduğu 5 sanığın yargılanmasına Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme, hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten suç duyurusunda bulunulan ihraç üsteğmen Muhammet D.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince ankesörlü telefonlardan ardışık arandığı gerekçesiyle beraat ve mahkumiyet kararları bozulan ve haklarında yeniden soruşturma açılan tutuksuz sanıklardan eski binbaşı Sedat K., dönemin eski 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Y. ile kara pilot teğmen Mustafa Sinan S. ve uçak bakım subayı üsteğmen Resul S. ise duruşmaya katılmadı.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ankesörlü telefon soruşturması kapsamında görülen duruşmada tutuklanan ve aynı mahkeme tarafından hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten suç duyurusunda bulunulan eski üsteğmen Muhammet D.’nin dosyası da Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilerek, mevcut dosyayla birleştirilmişti.

Tutuklu sanık Muhammet D., Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen üsteğmen Aykut U., askerlerin Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) kapsamında içtima alanında toplandığını ifade ederek, “Muhammet D.'nin ‘belediyeye gideceğiz’ dediğini duymadım. Valilik, belediye ya da üniversite gideceğiz diye bir emir duymadım” beyanında bulundu.

Tanık Tarık Ö. ise 15 Temmuz gecesi Muhammet D.'ye ne olduğunu sorduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Muhammet D’ye ‘Darbe girişimi, başbakan ve cumhurbaşkanını izledim. FETÖ’nün işi’ dedim. Heyecanlanmıştı, telaşlı bir şekilde gidip geliyordu. Israrla kendisine ‘KOKTOD emrini kim verdi? diye sordum, iki defa gitti geldi ‘Alay tabur komutanı’ dedi. ‘O zaman onlar gelsin emir versin’ dedim. Üç defa ‘belediyeye gideceğiz’ dedi. Bir yerden bir şey bekliyorlardı ama askerlerin üzerinde mermi yoktu. Muhammed D. ve yanındakiler çıkmaya hazırlardı, kendilerini kaybetmiş vaziyettelerdi.”

Tanık olarak dinlenen askeri personel Murat K. da, “Muhammet D., ‘dışarı çıkacağız, belediyeyi korumaya gideceğiz’ dedi. Tarık başçavuş ‘siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?’ dedi. Muhammet D., telaşa kapılmış gibi ‘niye sordun?’ dedi. Tarık başçavuş, ‘siz dışarı çıkmaya çalışıyorsunuz, beni hiçbir kuvvet dışarı çıkaramaz’ dedi. Bunun üzerine bizde birkaç kişi ‘çıkmayacağız’ dedik. Muhammet D., ‘tamam arkadaşlar, sizi dışarı çıkarmayacağız, isim listesinde isimleriniz yok’ dedi” beyanında bulundu.

Tutuklu sanık Muhammet D., tanık beyanı sonrası, “Suçsuzluğum ortadadır. Hiçbir şey yapmadım. Darbe teşebbüsüne yönelik emir vermedim” ifadesinde bulundu.

İddia makamı, Muhammet D.'nin tutukluluğunun devamını talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, sanıkların dinlenmesi ve dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki yaşananlara ilişkin davada verdiği kararı itiraz üzerine incelemiş ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezası verilen eski 2. Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Y. ve kara pilot teğmen Mustafa Sinan S. ile beraat eden Sedat K. ve Resul S. yönünden, haklarında yeni soruşturmalar bulunduğu için hükmün bozulmasına ve dosyalarının yeniden incelenmesi için mahkemeye gönderilmesine karar vermişti.

Dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti’nin eski emir subayı Sedat K., etkin pişmanlıktan faydalanarak itirafçı olmuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Kadir (4 yıl önce)
    Ne oldu memet merte? Tekmeyi yedi belediyeden kovdular... kahraman kim oldu peki? Darbe gecesi kaçmaya çalışanların olduğu konuşulan bu şehirde asıl öne çıkanlardan biri olan memet mert ve ekibi tasfiye edildi, kaçtıkları yoldan geri dönenler ve evinden çıkamaya korkanlar ise kahraman.. neyseki adalet daha bitmemiş geri döndüler umarın adalet daha ileri gider ve kimin ne olduğu tüm insanlara gösterilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuvai Milliye (4 yıl önce)
    O gece belediye savunma pozisyonundan taarruz pozisyonuna geçmiştir. Bu durum Mehmet MERT önceliğinde yol dairesinin iş makinaları ve personeli tarafından organize edilmiş ve başarıya ulaşmıştır. Havaalanı pistinin kapatılması ve şehrin muhtelif yerlerinde konuşlandırılmış yol dairesinin iş makinaları şehrin dışındaki darbeci üslerin şehri kuşatmasına mani olmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Evet Mehmet bey Ahmet Çakırın da talimatıyla müdahale ettiler ekip halinde Allah razı olsun herkesten.
    0
    0
    Yanıtla