SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üstad'ın Evindeki Binlerce Kitabını Kim Aldı?

0
Güncellendi - 2018-04-07 04:03:59
'Üstad'ın Evindeki Binlerce Kitabını Kim Aldı?
A- A+ PAYLAŞ

Hacı Abdi Mahallesi'ndeki evinde ölü bulunan ve 2 Mart Cuma günü toprağa verilen ve kamuoyunda 'Üstad' lakabıyla tanınan araştırmacı- yazar, fikir adamı Hüsamettin Yıldırım’ın binlerce kitaptan, binlerce dergi nüshasından ve sayısız özel yazı çalışmasının yanı sıra özel eşyalarından oluşan arşivinin, Yıldırım’ın cenazesinin defnedilmemişken, evinden alınarak başka bir yere taşındığı öğrenildi.

Çok sayıda yayınlanmış eseri ve bir kütüphane niteliğindeki evinde tahmin edilenin çok ötesinde, yüksek sayıda kitabı bulunan, yaşamını okumaya ve yazmaya adayan, Malatya’da ‘Üstad’ olarak anılan ve tanınan Hüsamettin Yıldırım (77) yalnız yaşıyordu.

Hukukçular, Hüsamettin Yıldırım’ın (fotoğraftaki) geride bıraktığı söz konusu mirasın, mirasçı niteliğine ve özelliğine sahip olmayan kimseler tarafından yerinden alınarak, henüz belli olmayan bir yere taşınmasının Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerine göre suç kapsamına girdiğini belirtiyor.

Hukukçular, her şeyden önce mirasçının bıraktığı mirasın yasal tespiti için ‘Terekenin Tespiti Davası’ açılması, terekeye ait olduğu öğrenilen mal varlığının resmi kayıt altına alınması ve mirasçıların hepsinin onayı alınarak, dava sonuçlanıncaya kadar, mirasın bir yedd-i emine teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm bu sürecin en iyi ihtimalle birkaç ay sürebilecek olmasına karşın, hukuki hiçbir yetkisi olmadığı ileri sürülen kişilerce söz konusu kütüphanenin boşaltılarak başka yere götürenler aleyhinde, yasal mirasçıların dava açabileceğini de vurgulayan hukukçular, yetkililerin olaya el koyması gerektiğini kaydetti.

Yıldırım, evinde ölü bulunmuştu ve söz konusu ev bu nedenle henüz ‘Olay Yeri’ niteliği taşıyordu ve yasal olarak mühürlü olması gerekiyordu.

Ancak, ‘Olay Yeri’ niteliğindeki evin alel acele boşaltılması, bazı çevreler tarafından “Üstadın adına kütüphane kurulacak, kitaplar bu yüzden götürüldü” şeklindeki savunmayı anlamsız kılıyor. Çünkü, miras hukuku konusunda uzman avukatlar, mirasçıların miras ya da reddi miras talebinde bulunacağı ana kadar, Hüsamettin Yıldırım’ın evindeki tüm mirasın devlet koruması altına alınmasının yasal zorunluluk, hukuki yetkisi olmayan kimselerin de “Yıldırım adına kütüphane kurulacak, o yüzden götürüyoruz” şeklindeki bir gerekçe ileri sürerek evi boşaltamayacağını vurguladı.

Miras hukukçuları, Hüsamettin Yıldırım’ın son derece değerli kütüphanesi ve telif eserleri için mirasçı çıkmaması durumunda, Medeni Kanun’un 501. Maddesi gereğince Malatya Valiliği’nin şu anda nerede olduğu meçhul olan kitapların bulunması için derhal soruşturma başlatıp kitapları bulması ve kitaplara el koyması gerektiğini belirtiyor. Hukukçular, Malatya Valiliği’ne bu sorumluluğu 4721 Sayılı Medeni Kanunu’nun 501. Maddesi’ne dayandırıyor. Söz konusu madde, “Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer”  diyor.

Hukukçular, Hüsamettin Yıldırım’ın kütüphanesi için yasal mirasçı çıkmaması halinde, kitapların araştırmacıların, öğrencilerin, bir bütün olarak kamuoyunun faydasına sunulmak üzere, Malatya Valiliği tarafından Hüsamettin Yıldırım adına kurulacak bir kütüphanede toplanması ve kayıt altına alınması gerektiğini kaydetti. Kütüphanenin herhangi bir belediye ya da sivil toplum kuruluşunun denetimi altında değil Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’ne bağlanmasının da yasal bir zorunluluk olduğunu ifade eden hukukçular, “Ancak bu şekilde, Malatya’nın yetiştirdiği çok değerli fikir adamı Üstad Hüsamettin Yıldırım’ın manevi şahsına karşı yapılan bu saygısızlık giderilmiş olur ve adı yaşatılmış olur” şeklinde konuştu.

Bu arada, kitapları alınmış olan evde Yıldırım'ın ölümünden birkaç hafta sonra Battalgazi Belediyesi elemanları tarafından yapılan temizlik çalışması sırasında bir dolapta 120 bin TL para bulunmuş, savcılığa teslim edilmişti.

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Hüsamettin Yıldırım'ın Hacı Abdi Mahallesi'nde yalnız yaşadığı, toprağa verildiği gün ve ertesinde tüm kitaplarının boşaltıldığı bildirilen evi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Karakule (6 yıl önce)
    AĞZI OLAN KONUŞUYOR Bu güne kadar o evde üsdat diye birinin yaşadığını bilmeyenler ne kadar kitap olduğunu bilmeyenler akrabası varmıydı arayıp sorar mıydı paranın malın mülkün üstadın yanında değerinin olmadığını biliyorlarmı da bugün herkes konuşuyor kusura bakmayın laf kalabalığı veya birşey yaıyormuş gibi veya savunuyormuş gibi görünmeyin birşeyler yapmaya çalışan insanlarda rencide etmeyin allah rahmet etsin derdiki benden sonra kim ne yaparsa yapsın lütfen madem değeri var incitmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • eray (6 yıl önce)
    ben o evin boşaltıldığını gördüm kimin evi olduğunu bilmiyordum evden tobalarda birşeyler çıkartıyorlardı kıyafet tarzı şeylerde vardı kapıda araba ve belediyenin temizlik işcileri vardı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ateş bey (6 yıl önce)
    Arkadaşlar hiç endişe etmeyin, üstadın kitapları güvenli bir şekilde korunmaktadır ve vakti geldiğinde adının yaşatılacağı bir yerde kullanıma açılacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • yorumcu (6 yıl önce)
    Kimsesi olmayan ya da akrabaları ile çok fazla ilişkisi olmayan bir arkadaşınız evinde ölü bulunuyor, otopsiye alınıyor, tam bu sırada siz gidip 'biz ölenin kadim dostlarıyız' diyerek adam daha toprağa bile verilmeden, kimi kimsesi olmamasından faydalanarak evini boşaltıyorsunuz. Sonra bu yaptığınızı da şuraya haber verdik buraya haber verdik diye, Türk Ceza Kanunu'na göre açıkça suç olan fiilinizi savunmaya kalkışıyorsunuz. Bu yapılan açıkça suçtur. Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın bu haberi suç duyurusu olarak ele alıp derhal , Üstad daha otopside iken evini boşaltanlar hakkında soruşturma başlatıp, derhal yüz bine yakın olduğu iddia edilen kitaplara el konulmalıdır. Dünyanın neresinde görülmüş, ölen arkadaşının evini boşaltmak, bir de bunu 'kadim dostluk' kisvesiyle savunmak... Kültür Müdürü Levent İskenderoğlu ne işe yarıyor, Sayın Vali bu konuda neden talimat vermiyor, Malatya emniyeti neden harekete geçmiyor. 100 bin kitaptan bahsediliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (6 yıl önce)
    Valilik dışında o kitaplara kimse el koyamaz valiliğimizin bu kitaplara el koyup mirasçıları da varsa onlarin rizasinda alıp bu kitapların il kütüphanesine veya ilahiyat fakültesine verilmesi gerekir diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Üstadın Talebesi (6 yıl önce)
    Üstadın yazıp kendi imkânları ile bastırdığı kitaplar ile kütüphanesinde bulunan tüm kitaplar akrabaları ve 40-50 yıllık kadim dostlarından oluşan bir komiisyonun gözetim ve denetiminde, ayrıştırılarak kategorize edilmek üzere Yeşilyurt Belediyemizin İŞGEM.Şirketi deposunda muhafaza altina alınmıştır. Konu ile ilgili, ilgili Kanaat Önderlerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına gerekli bilgiler detaylarıyla sunulmuştur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Buda yeni çıktı kanaat önderleri... Ne hikmetse kimse bilmiyor bu malum kanaat önderlerini... .Üstadın Talebesi demek ile bu işten sıyrılamazsınız...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurt Belediyesi hangi yetkiyle aldı peki
    0
    0
    Yanıtla
  • Üstadın Talebesi (6 yıl önce)Ömer isimli kullanıcı yorumuna
    Yeşilyurt Belediyesi almadı. Ailesi ve arkadaşlarının istirhamı üzerine kendi depolarında yer verdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    anca muze acin gunumuze sahip cikmayin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Nereye gidecek, kime verilecek sandınız kitapları, Yeşilyurt Belediye temizlik görevlilerine bir sorun bakalım kitaplar hangi çöplükteler...VeSSelam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    keske universiteye verilse
    0
    0
    Yanıtla
  • yorumcu (6 yıl önce)
    Üstadın yaklaşık 100 bin (yüz bin) kitabı olduğu iddia ediliyordu. Bu kitaplar, devletten, mirasçılarından habersiz bir şekilde, adam daha toprağa verilmeden nasıl, nereye, kim tarafından, hangi yetkiyle götürülüyor? Emniyet, valilik ne iş yapıyor. Evdeki para mirasçılara teslim edilmek üzere polise teslim ediliyor ama, milyarlarca lira değerinde, hatta değer biçilemeyecek kütüphane birileri tarafından talan ediliyor. Bu şehirde Kültür Müdürlüğü yok mu, valilik yok mu? Emniyet Müdürlüğü olaya müdahale etmeli, kitaplar bulunup devletin koruması altına alınmalıdır. Valilik, Kültür Müdürü bu konuya sahip çıkmaz ise, üstadın kütüphanesini talan edenler gibi suç işlemiş olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (6 yıl önce)
    Yokmu bu adamın kimi kimsesi yahu. . . ???
    0
    0
    Yanıtla