SON DAKİKA
SON DEPREMLER

YKKED Temsilciliği Açılış Etkinliği

0
Güncellendi - 2018-10-15 21:00:22
YKKED Temsilciliği Açılış Etkinliği
A- A+ PAYLAŞ

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Malatya İl Temsilciliği gerçekleştirilen etkinlikle açıldı.

MalatyaPark AVM'deki açılış etkinliğinde, Köy Enstitülerini tanıtmak amacıyla hazırlanan fotoğraf sergisinin yanı sıra Köy Enstitülerinin gençlerin eğitimine yönelik felsefesini ve ruhunu yansıtmak amacıyla çocuk resimlerinin yer aldığı bir resim sergisiyle açıldı. Sergiye lise öğrencilerinden oluşan bir müzik grubu verdikleri konser ile eşlik ettiler.

Etkinliğin açılış konuşmasını YKKED Malatya temsilcisi Öznur Açıl yaptı. Açıl, “Köy Enstitüleri, Mustafa Kemal ve Silah arkadaşlarının önderliğinde kazandığımız antiemperyalist Birinci Kurtuluş Savaşımızın sonucu olarak kurulan Cumhuriyetimizin eğitim alanındaki yüz akı ve en önemli, en özgün eğitim ve öğretmen yetiştirme deneyimiydi. Yeni kurulan Cumhuriyet’te, toplumun kalkınması ve modernleşmesi için, yalnızca okur-yazar oranının arttırılması değil, modern üretim tekniklerinin de tarıma girmesi gerekiyordu. Böylece, köylü geleneksel yöntemleri bırakıp, yeni bilgi ve becerilerle donanacaktı. Köylü kulluktan ve sömürülmekten kurtarılacaktı. Köy Enstitülerine biçim veren nedenler bunlardı.

Köy Enstitülerinin temel felsefesi ve amacını onun baş mimarlarından İsmail Hakkı Tonguç çok açık biçimde dile getiriyor:

“Köylü insanı öylesine canlandırılmalı ve bilinçlendirilmeli ki, onu hiçbir güç kendi hesabına ve insafsızca sömüremesin. Ona köle ve uşak muamelesi yapmasın. Köylüler bilinçsizce ve bedava çalışan birer iş hayvanı haline gelmesinler”; “Elimden gelse, bütün dünya okullarının programlarına ‘insanın insanı sömürmemesi’ adlı bir ders koyardım”.

Köy Enstitüleri, Cumhuriyet öğretmeni yetiştirmenin yanı sıra, ülkeye önemli katkılar sağlayan birçok sanatçı ve yazar da yetiştirmiş olan, laik eğitim modeliydiler.

Köy Enstitülerinin tarihi sürecine baktığımızda, enstitüleri bitiren binlerce öğretmen, köylerde okul ve okuryazar sayısının hızla artmasında, yeni görüşlerin köylere taşınmasında rol oynamıştır. Ne acıdır ki ömürleri çok kısa oldu” ifadelerine yer verdi.

Açıl konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün bizler, Köy Enstitüleri geleneğine sahip çıkmayı hedefleyen Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin Malatya İl Temsilciliği’nin açılışını yapmanın heyecanını yaşıyoruz.

“Mustafa Kemal Atatürk ve “Cumhuriyet eğitim devriminin” kurucularına sahip çıkmayı, Cumhuriyet eğitim devriminin ilerici, aydınlanmacı, laik, demokratik, bilimsel eğitim felsefesini geliştirerek günümüze taşımayı;

Köy Enstitüsü kültürünün, eğitim modelinin doğru algılanmasına ve gelecek kuşaklara taşınabilmesini sağlamayı;

Bilim çevrelerinin ve toplumun ilgisini bu konuya ve kazanımlarına yönlendirecek çalışmalar yapmayı amaçlayan derneğimizin çalışmaları katkılarınızla güçlenecektir.”

Etkinliğe Eğitim İş Malatya Şubesi, ADD Malatya Şubesi yöneticileri, Malatya’da yaşayan Akçadağ Köy Enstitülü öğretmenler ve YKKED Mersin Şubesi katıldı. Sergiyi gezen vatandaşlar sergide yer alan fotoğraf ve çizimleri ilgiyle inceleyerek bu tür etkinliklerin devam etmesini talep ettiler.

olayneyseo.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız