İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan'daki ateşkes doğrultusunda, ateşkes süresinin sonuna kadar Hürmüz Boğazı'nın tüm ticari gemilerin geçişine açık olacağını bildirdi.

Erakçi, X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Lübnan'daki ateşkesin ardından Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerin serbest olduğunu duyurdu.

İranlı Bakan mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Lübnan'daki ateşkese paralel olarak, İran Limanlar ve Denizcilik Teşkilatı tarafından halihazırda duyurulan koordineli rota üzerinden, tüm ticari gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişi, ateşkesin kalan süresi boyunca tamamen açık ilan edilmiştir."

İran, ABD-İsrail'in 28 Şubat'ta başlattığı ve 8 Nisan'da geçici ateşkesle durdurulan savaşın başlangıcından bu yana Hürmüz Boğazı'nı ABD ve İsrail ile müttefikleriyle bağlantılı gemilerin geçişine kapatmıştı.

Lübnan'da geçici ateşkes

İran ile ABD arasına 8 Nisan'da varılan ateşkes anlaşmasının arabulucusu Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ateşkesin Lübnan'ı da kapsadığını açıklamasına rağmen ABD yönetimi daha sonra İsrail'in Lübnan'a saldırılarının İran'la yapılan geçici ateşkesin bir parçası olmadığını savunmuştu.

İranlı yetkililer de ateşkesin Lübnan dahil bölgedeki tüm çatışma ve savaşların durdurulmasını içerdiğini açıklamış ve ABD ile görüşmelerin Lübnan'da ateşkesin ilanına bağlı olduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump dün tarafların 10 günlük ateşkes konusunda mutabakata vardığını açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise söz konusu ateşkesi kabul ettiklerini belirterek, Lübnan'ın güneyinde işgal ettikleri bölgelerde kalmayı sürdüreceklerini duyurmuştu.

Trump'un açıklaması

ABD Başkanı Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda, Hürmüz Boğazı'na ilişkin önemli bir açıklama yaptı.

Trump, açıklamasında, "Hürmüz Boğazı tamamen açılmıştır ve ticaret ile serbest geçişe hazırdır ancak İran'la yürüttüğümüz süreç, yüzde 100 tamamlanana kadar İran'a yönelik deniz ablukası olduğu gibi devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu Kurası Çekildi
Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 2. Eleme Turu Kurası Çekildi
İçeriği Görüntüle

İran'la anlaşma sürecinde sona geldiklerini ima eden Trump, müzakere başlıklarının çoğunda zaten anlaştıklarını ve yakın zamanda anlaşmanın tamamlanmasını umduğunu kaydetti.

Öte yandan Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin ilk paylaşımında, Hürmüz Boğazı yerine "İran Boğazı" ifadesini kullanıp sonraki paylaşımında bu ifadeyi düzeltmesi dikkati çekti.

ABD Başkanı, konuyla ilgili önceki paylaşımında, "İran, İran Boğazı'nın tamamen açık olduğunu ve geçişlere tamamen hazır olduğunu az önce duyurdu. Teşekkürler." ifadelerini kullandı.

"İran, Hürmüz Boğazı'nı bir daha asla kapatmayacağını kabul etti"

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İran ve Hürmüz Boğazı'na ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.

Önceki paylaşımlarında, İran'ın Hürmüz Boğazı'nın tamamen açıldığını duyurduğunu belirten ABD Başkanı, "İran, Hürmüz Boğazı'nı bir daha asla kapatmayacağını kabul etti. Artık burası, dünyaya karşı bir silah olarak kullanılmayacak." ifadesini kullandı.

Trump ayrıca, İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki mayınları ABD'nin de yardımıyla ya kaldırdığını ya da şu anda kaldırmakta olduğunu kaydetti.

Hürmüz Boğazı ile ilgili durumun İsrail-Lübnan anlaşmasıyla bağlantılı olmadığını vurgulayan Trump, Lübnan ile ilgili sürecin ayrıca yürütüldüğünü belirtti.

Bir kez daha NATO ülkelerine yönelik tepkisini gündeme getiren Trump, "Hürmüz Boğazı meselesi çözüldüğüne göre, NATO'dan yardım gerekip gerekmediğini soran bir telefon aldım. Onlara, sadece gemilerini petrolle doldurmak istemiyorlarsa uzak durmalarını söyledim. İhtiyaç duyulduğunda işe yaramazlardı, kağıttan kaplanlar." değerlendirmesinde bulundu.

AA