- Kilosu 10 liraya talep var.. Malatya kayısıcılığı için büyük önem taşıyan bir çalışmadan başarılı sonuç alındı ve Pütürge'deki pilot bahçeden, Mayıs ortasında sofralık kayısı hasadı yapıldığı bildirildi.
Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı yetiştiriciliği için büyük önem taşıyan erkenci- sofralık kayısı üretimi çalışmalarında başarılı sonuçlar alınmaya başlandı.
Pütürge’nin Bölükkaya (Hüsükuşağı) Mahallesi’nde Abdullah Karakuş isimli çiftçinin arazisine kurulan pilot bahçede, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bayram Murat Asma tarafından geliştirilen erkenci kayısılardan Luizet x-S23, Dilbay ve Hasanbey 18 çeşitlerinin ilk hasadı Mayıs ayının ortalarından itibaren yapılmaya başlandı. Üretici Abdullah Karakuş, bahçesinin ürünü erkenci kayısıyı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’ye de sundu.
“Kilosu 10 TL’ye kadar talep var”
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma’nın teşvikiyle kurduğu erkenci kayısı bahçesinde, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşayan Abdullah Karakuş, “Deneme amaçlı kurduğumuz bahçede ilk etapta olumlu sonuçlar aldık. İleride tamamen erkenci kayısı yetiştiriciliği yapmayı planlıyorum” dedi.
Sofralık kayısılara, kilosu 5-10 TL’ye kadar talep olduğunu belirten Abdullah Karakuş, “İstanbul’dan tutun da birçok ilde marketler, turfanda kayısı istiyor. Kilosu 10 TL’den kayısı talep eden yerler var. Deneme amaçlı üretim olduğu için henüz talebi karşılayamıyoruz fakat sonuçlardan çok memnunum. Böyle devam etmesi durumunda, bölgedeki birçok çiftçi arkadaşımızla birlikte sofralık kayısı üretimine geçmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
"Kayısıdaki fiyat sorununa çözüm olabilir”
Kayısıda, rekoltenin yüksek olduğu dönemlerde çiftçiyi mağdur eden fiyatların oluştuğunu, bu mağduriyeti gidermek için iki ay olan kayısı hasat süresini uzatacak erkenci, orta mevsim, geç olgunlaşan yeni kayısı çeşitlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Karakuş, “Bu anlamda kayısıya büyük emek veren ve yıllardır çalışmalar yürüten Sayın Prof. Dr. Bayram Murat Asma Hocamızın iki yıl önce teşvikiyle bu bahçeyi kurduk. Arazi benim ama fidan temininden sulamasına, gübrelemesinden zirai don mücadelesi ve hasadına kadar en büyük emek hocamızındır. Don olacağı gece beni arayıp, neler yapmam ve ne gibi önlemler almam gerektiğini anlatıyordu. Bütün bu çabaların karşılığında olumlu sonuç aldık. Çok memnunum. İnşallah sofralık kayısı yetiştirmeyi başarırsak, Malatya’da kayısının geleceği için daha umutlu olacağız” ifadelerini kullandı.
Ali Selvi: Malatya için önemli bir gelişme
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, erkenci sofralık kayısı çeşitlerinin deneme üretiminde başarılı sonuçlar alınmasının Malatya için önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Malatya’da şimdiye kadar kurutmalık kayısı çeşitlerinin üretildiğini hatırlatan Selvi “Dolayısıyla hasat sezonu da iki ay gibi bir süre oluyordu. Ama şimdi sezona göre erkenci ve geç oluşan kayısı çeşitlerinin artmasıyla kayısıda hasat mevsimi de uzayacağı gibi fiyat konusunda yaşanan bazı sorunların çözümü için de ciddi bir alternatif olacak. Tüketicinin sofrasına belki yılın bütün aylarında taze kayısı sunmuş olacağız. Ben, başta Prof. Dr. Bayram Murat Asma hocamız olmak üzere burada emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bu arada Prof. Dr. Bayram Murat Asma tarafından, Osmaniye, Mersin’in Silifke, Anamur ve Mut ilçeleri ile Kırklareli’nin Babaeski ilçesine, Dilbay çeşidinden kurulan pilot bahçelerden de olumlu sonuçlar alındığı bildirildi.
Geçtiğimiz günlerde, Baskil bölgesinde bir üretici tarafından yetiştirilen erken kayısılar pazara sunulurken, Pütürge'deki pilot bahçede yapılan üretim Malatya sınırları dahilinde bir ilk olarak kayıtlara geçti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com