Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait iken özelleştirme kapsamına alınan ve satışı için ihale süreci süren Yıldıztepe mevkiindeki yaklaşık 89 dönümlük arazi için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından hazırlanan özel notta bölgenin 1. Derece Deprem Bölgesi olduğu belirtildi.
“BURASI DUBLEKS VİLLA OLARAK TALEP GÖRÜYOR”
Satışa çıkardığı alanı ‘Tarla’ olarak belirleyen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kurumun Resmi İnternet sitesinde Yıldıztepe mevkiindeki arazi için yayınladığı bilgi notunda “Konu taşınmaz Yıldıztepe Mahallesi 985 Ada 8 Parsel Merkez/MALATYA adresinde konumlanmaktadır. Söz konusu taşınmaz; Malatya merkeze yaklaşık 3 kilometre mesafede, Yıldıztepe Villaları üstü Yıkıkhan Mevkiinde yer almaktadır. Bölge geneli şehir merkezine yakın konumda olması ve uygun arsa fiyatları nedeni ile alt-orta gelir grubu tarafından yatırım amaçlı ve yazlık tarzı dubleks villa olarak talep görmektedir. Konu taşınmaz yüksek eğimli olup manzara açısından ile hakimdir. Taşınmaza ulaşım 300 metre mesafede bulunan Yıldıztepe Caddesi üzerinden geçen toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır” denildi.
“BURASI SUSUZ TARLA”
Bilgi notunda “Planlamanın Amacı ve Gerekçesi” ile ilgili bölümde ise şu bilgiler yer aldı, “Malatya İli, Merkez ilçe, Uçbağlar Mevkii sınırları içerisinde yer alan 985 nolu ada 8 nolu parselde herhangi bir yapılaşma bulunmamakta olup boş durumdadır. Konu parsel merkez ilçe sınırları içerisinde kentin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Malatya İli Merkez Uçbağlar mahallesi kent merkezinin doğusunda hakim bir tepede yer almakta olup parselin batısında Turgut Özal Caddesi güneyinde ise Ankara-Gaziantep Karayolu mevcuttur. Konu parselin batısında konut siteleri bulunmakta olup doğusunda ve parsel içerisinde yapılaşma yoktur. İnceleme alanına ulaşım kabiliyeti yüksek olup; ulaşım kara yolu ile sağlanmaktadır. 985 ada 8 nolu kadastro parseli 01.02.1993 tarih ve 500 yevmiye numarası ile 89 bin metrekare yüzölçümlü susuz tarla olarak tescil görmüştür. Planlamanın amacı; kentsel ve bölgesel ölçekte gelişmekte olan bölgenin mevcut imarlı alanlar, mevcut planla getirilmiş yakın çevredeki kullanım kararları, yapılmış imar uygulamaları, komşu parseller, çevredeki yapılaşmalar, mülkiyet durumu vb. etkenler göz önünde bulundurularak değerlendirilmesidir.”
YÜZDE 11’İ AĞAÇLANDIRILACAK
Bilgi notundaki “Plan Kararları” ile ilgili bölümde ise şu ifadeler aktarıldı, “Mevcut imarlı alanlar, mevcut planla getirilmiş yakın çevredeki kullanım kararları, yapılmış imar uygulamaları, komşu parseller, çevredeki yapılaşmalar, mülkiyet durumu vb. etkenler göz önünde bulundurularak, bölgenin konumu, ihtiyaçları ve ulaşım durumu değerlendirilerek, mevcut imar planlarında Ağaçlandırılacak Alan olarak planlı söz konusu 985 ada 8 parselin Gelişme Konut Alanı, Rekreasyon Alanı ve Ağaçlandırılacak Alan olarak planlanması öngörülmüştür. Planlama alanındaki kullanımlarda çevredeki yapılaşma koşulları ile uyum sağlanmasına özen gösterilmiştir. Gelişme konut alanlarında yapılaşma koşulları ayrık nizam 2 kat, TAKS:0.20, KAKS:0.45 olacaktır. Ada bazında uygulama yapılması durumunda Emsal: 0.50, ayrık nizam 2 kat olacaktır. Rekreasyon alanlarında, toplumun kullanımına yönelik açık eğlence-dinlenme tesisleri, piknik alanları, oyun alanları, spor alanları vb. kullanımlar yer alabilir.”
Bilgi notunda arazinin imar planlamasında, Gelişme Konut Alanı 39 bin 678 metrekare (Yüzde 44.58), Rekreasyon alanı 28 bin 684 metrekare (Yüzde 32.23), Ağaçlandırılacak alan 9 bin 910 metrekare (Yüzde 11.13) ve Yol 10 bin 731 metrekare (Yüzde 12.06)
Arazinin Nizam İmar Planı’nda bölgede “Jeolojik açıdan önlem alınması gereken” bölgenin de bulunduğu belirtildi.
“BU ARAZİDE DEPREM BÖLGELERİNDE YAPILACAK BİNALAR HAKKINDA YÖNETMELİK UYGULANACAK”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Yıldıztepe’deki satışa çıkardığı alanla ilgili “Plan hükümleri” ise şu şekilde;
“1.plan onama sınırı Malatya ili merkez ilçesi Uçbağlar mahallesi 985 ada 8 no.lu parseli kapsar.
2. Gelişme konut alanlarında yapılaşma koşulları ayrık nizam 2 kat, taks:0.20, kaks:0.45 olacaktır. Ada bazında uygulama yapılması durumunda emsal: 0.50, ayrık nizam 2 kat olacaktır.
3. Rekreasyon alanı rekreasyon alanlarında, toplumun kullanımına yönelik açık eğlence-dinlenme tesisleri, piknik alanları, oyun alanları, spor alanları vb. kullanımlar yer alabilir. Rekreasyon alanlarında emsal: 0.05 hmax:6.50 metre olacaktır.
4.1/5000 ölçekli nazım imar planında çizilen sınırlar şematik olarak gösterildiğinden bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, yer tespiti ve uygulama yapılamaz.
5.1/1000 ölçekli uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz.
6.Planlama alanında ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine ve “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uyulacaktır.
7.Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 12.07.2011 tarihinde onaylanan imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporunda belirtilen hususlara uyulacaktır. Jeolojik açıdan önlem alınması gerekli alanlar için belirlenen yapılaşma koşullarına ve önerilere uyulması zorunludur. Yapılara esas projelerin yapılmasından önce zemin etüdü yapılması, yapıların zemin etüt sonuçlarına göre projelendirilmesi esastır.
8.Bu plan ve plan notlarında belirtilmeyen hususlarda 3194 sayılı imar kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri ile ilgili mevzuat hükümlerine uyulacaktır.”
“BÖLGE 1.DERECE DEPREM KUŞAĞINDA YER ALMAKTADIR”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bilgi notunun sonunda ise satışa çıkartılan arazi için şu özellikleri belirtti, “Taşınmaz biçimsiz bir geometrik şekle sahiptir. Yüzölçümü 89.005,00 m2’dir. Yüzeyi ham topraktır. Konu taşınmazın bulunduğu bölge 1.derece deprem kuşağında yer almaktadır. Parsel üzerinde yapılaşma bulunmamakta olup telefon ve radyo baz istasyonları bulunmaktadır. Taşınmaz yüksek eğimli topoğrafik yapıya sahiptir. Merkeze yakınlığı ve eğimli olması sebebiyle manzaralı bir konumdadır.”
BELEDİYE KARŞI ÇIKIYOR
Bu arada, Malatya Belediyesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz 2011 yılı Temmuz ayında Özelleştirme İdaresine gönderilen yazıda, bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı belirtilerek alanın yapılaşmaya açılmaması gerektiği belirtilmişti.
HABER: Yeni Malatya (ÖZEL)