SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'1 İle 3 Atom Bombası Yıkım Gücüymüş.. Saçmalamış!'

'1 İle 3 Atom Bombası Yıkım Gücüymüş.. Saçmalamış!'
A- A+ PAYLAŞ

Uzman Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medyada Yerbilimci, deprem bilimci ve uzmanlık alanı aktif fay deprem olmayan bir kişinin “Sürgü fayının 1 ila 3 Atom bombası yıkım gücünde enerji çıkartacağını; 25 sn sürecek 6.0 büyüklüğünde deprem üreteceğini ve çok ağır-orta hasar olacağı” şeklindeki açıklamasına sert tepki göstererek, “saçmalamış” dedi.

Dr. Demirtaş, Çelikhan-Erkenek segmenti üzerinde büyük deprem olma riskinin çok düşük olduğunu söyledi.

-“Saçmalamış!”
Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yerbilimci, deprem bilimci ve uzmanlık alanı aktif fay deprem olmayan B.Ö. Pütürge'nin (Malatya) 13 km GD'sunda M3.7 büyüklüğünde olan iki küçük deprem sonrası: Temblor dergisinin 08 Şubat  2023 tarihli yazısındaki Coulomb gerilim analizi haritasındaki Temblor yazısını da keserek ve referans vermeksizin sanki kendisi yapmış gibi sunarak, 48.5 km uzunluktaki Sürgü fayının 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını; Uydurma bilgiler katarak, 5 bar stres yüklendiğini; 50 trilyon metre küp bir ağırlığın üst kabuğa baskı uyguladığını; 1 ila 3 Atom bombası yıkım gücünde enerji çıkartacağını; 25 sn sürecek 6.0 büyüklüğünde deprem üreteceğini ve çok ağır-orta hasar yapacağı şeklinde saçmalamış” açıklamasını yaptı.

-“ Çelikhan-Erkenek segmentinde büyük deprem olma riski çok çok düşüktür.”
Dr. Ramazan Demirtaş açıklamasını  şu şekilde sürdürdü:

“Dikkat ederseniz, 06 Şubat 2023 depremlerinde, 1544 (M<6.0) ve 1986 (M6.1; M5.8) depremlerini üreten Sürgü fay zonu boyunca hiç bir artçı deprem olmamıştır. Diğer deprem kümelenmesi 06 Şubat 2023 (M7.6) ile 24 Ocak 2020 (M6.8) Doğanyol depremleri arasında kalan Çelikhan-Erkenek ve Pütürge alt segmentleri boyunca yer almaktadır ki, bu gayet normal. Haritalarda da görüldüğü üzere Çelikhan-Erkenek segmenti 1905 (M6.9) ve 1893 (M7.2) olmak üzere iki büyük deprem üretmiştir. 1893 ve 1905 gibi depremlerin tekrarlanma aralıkları en az 1000 yıl ve üzeri olduğu için, bu segment üzerinde büyük deprem olma riski çok düşük. Kısaca, 1544 (M>6.0), 1986 (M6.1, M5.8) depremlerini üreten Sürgü fay zonu ile 1893 (M7.2), 1905 (M6.9) depremlerini üreten Çelikhan-Erkenek segmentinde büyük deprem olma riski çok çok düşüktür.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mehmet (8 ay önce)
    Aynen katılıyorum, doğru bir bilimsel açıklama.
    %80
    %20
    Yanıtla