SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"10-15 Gün İçinde Kararname Çıkacak, Ödemeler Netleşecek"

A- A+ PAYLAŞ

 Malatya’da, AKP Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ile mahalle muhtarlarının katılımlarıyla yerinde dönüşüm bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Malatya’nın Akçadağ ilçesinde düzenlenen toplantıya AKP Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak’ın yanı sıra Akçadağ Kaymakamı Ümit Fırat Böçkün, Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Hakkı Alp, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Malatya İl Müdürü Katip Çiçek, Gaziantep İl Müdürü Hasan Alan ve mahalle muhtarları katıldı.

Yerinde dönüşüm ve kalıcı konutlar ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda konuşan, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Hakkı Alp, “Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın talimatı ile kırsalda da kent merkezinde de hem rezerv konutların hem de köy konutlarının yapımına başladık. Bunlarla birlikte bu şehirlerin merkezinde, ilçe merkezlerimizde büyük yıkımların olduğu, bu bölgelerin ayağa kaldırılmasıyla ilgili de Mehmet Özhaseki Bakanımızın talimatı ile de biz yerinde dönüşüm projesini çalıştık. İlk ibare şu orta hasar ve üzeri yapıları olan hak sahiplerimiz bu haklardan yararlanabilecek. Malatya’da 2 tane ofisimiz vardı, bu sayımız 4’e çıktı. Aynı zamanda internetten de bilgilenmeler yapılıyor şuana kadar 125.000 üzerinde başvuru aldık. Yani e devlet üzerinden konutunun hasar durumuna göre başvuru yapabildiler” dedi.

“İki başvuru eş zamanlı olmuyor”
Hak sahipliği başvurusu ile yerinde dönüşüm başvurusunun aynı anda olamayacağını ifade eden Alp, “Bulunduğunuz mahallede konut yapılıyor ve hak sahipliği başvurusu yaptıysanız. Yani evim yıkıldı AFAD’dan hak sahipliği başvurunuz varsa, orada yapılan Afet Konutları’nın sizin olduğunu biliyorsanız, Yerinde Dönüşüm kampanyasından yararlanamazsınız, yada tam tersi ben 500.000 kredi, 500.000 hibe alarak evimi yerinde dönüştürmek istiyorum diyen kişi AFAD hak sahipliğinden vazgeçmek durumunda. İkisi eş zamanlı olmuyor. Bulunduğunuz bina orta hasar ve üstü ise salt çoğunlukla hareket edebiliyoruz. Burada da yıkılan yapı 8 kat 10 kat varsa bu yapılar zemin artı 4 katı geçmeyecek yani buraya sığdıracak şekilde projelendirilecek” ifadelerini kullandı.

“10- 15 gün içerisinde kararname çıkacak, ödemelerin nasıl yapılacağı netleşecek”
Hibe ve kredi detayları ile ilgili bir kararname üzerinde çalışıldığını belirten Alp, “Her konut için kredi ve hibe destekleri var. Hibe hakkı tek, 3 tane de kredi hakkı var. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine bu projenin hibe ve kredinin detaylarını hazırlıyoruz. Yani önümüzdeki 10- 15 gün içerisinde bu kararname çıkacak, ödemelerin nasıl yapılacağı netleşecek” şeklinde konuştu.

“Ben dağları delerim oraya suyu getiririm”
Konutların yapımında tüm altyapısal imkanların ve kaynakların düşünülerek yapıldığını ifade eden Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ise, “Biz suyu, pis suyu, elektriği, interneti bunların hepsini olmazsa olmaz alt yapı desteklerini de düşünerek yaparız. Siz hiç şöyle bir şey gördünüz mü, devlet bir yere ev yapmış, elektriği yok, gazı yok hiçbiri yok. Ben gerekirse ana hattan su çekerim sizi susuz bırakmam. AFAD bana git şuraya ev yap dediyse, mekansal onayladıysa, gerekli kurumlardan yazı aldıysa ben dağları delerim oraya suyu getiririm. Bu benim sorumluluğum” ifadelerini kullandı.

“Hak sahiplikleri belirlenince kalanını da tamamlayacağız”
Hak sahipliği başvuruları sonucuna göre konut sayılarının artacağını ifade eden Aslan, “Afet konutlarının yapımına ağır, acil yıkılacak, yıkık binaların sayısının yüzde 50’sini baz alarak başladık. Geri kalanına hak sahipliği başvuruları sonucunda başlayacağız. Hak sahiplikleri belirlenince kalanını da tamamlayacağız” dedi.

Aslan konutların yapımına hızlıca başlayarak mağduriyetlerin önüne geçildiğini kaydederek, “Biz konutların yapıma niye erken başladık, Afad bize şu kadar ağır acil yıkılacak, yıkık bina var, şuraya konutları yap dediyse. Çok hasar almıştır, bu kadar hasar aldığına göre sadece yapısal sorun değildir, zeminsel de sorun vardır. AFAD bunları incelemeye başlamıştır. Ya fay, ya heyelan riski mutlaka bir şey vardır. Yani bir şey gördü ki biz bunları kaldır toplu olarak şuraya yap dedi. Bizim başladığımız köylerde ev yüzde 66’ya gelmiş. Ben vazgeçtim diye bir şey yok. Ama AFAD bekletmiş, zemin, yer uygun o zaman yerinde dönüşüm yapılır. Mesela Akçadağ için Çakıllıpınar, Aksüt, Ancar, Karamağara, Yalınbudak, Sakalıuzun, Güneşli, Dutlu, Yazıhan için Fethiye, Mısırdere Bahçelievler, Eğribük, Sinanlı, Hamidiye bunlar yerinde dönüşüme uygun mahalleler” ifadelerine yer verdi.

“Sıkıntıların en az boyuta indirgenerek yapım sürecinin devam etmesi için elimizden geleni yapacağız”
Gerek konutların yapım süreci, gerekse yerinde dönüşüm ile alakalı yaşanan tüm sorunlarla ilgilenme gayreti içerisinde olduğunu belirten Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak da, “Gerek elektrik, gerek su, gerek hak sahipliği konusunda ne tür sıkıntı olursa ekip arkadaşlarım ve benimle direk paylaşıyorsunuz ve işi direk takip ediyoruz. Sıkıntıların en az boyuta indirgenerek yapım sürecinin devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi’nde devam eden Afet Konutları inşa alanında da incelemelerde bulunan Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak burada yaptığı açıklamada ise, “Akçadağ’da yetkililerimizle muhtarlarımızla sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarıyla yaptığımız toplantıların ardından , toplantılarda ki değerlendirme süreçleri ve mahallelerimizde köy konutlarımızın nasıl gittiğini nasıl ilerleyeceğine dair yerinden dönüşüm isteniyorsa yerinden dönüşüm mevzuatı, yerinden dönüşümün yanı sıra belli alanların toplu bir şekilde dönüşüm istendiğinde orada neler olabileceği alakalı yine çok detay açıklamalarla Çevre Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanlığı Yapım İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürümüz Hakkı Alp ve ilgili kamu kurumundan çalışanlarımızın bilgilendirmeleri sonucu çok verimli bir toplantı yapıldı. Şuanda Kuyulu Mahallemizdeyiz. Kuyulu mahallemizde 49 adet konutun inşasına başlanmış durumda. 14 Adette ahır var projenin içerisinde. Yine Hak Sahipliği Süreci devam ediyor devam ettikçe eklenecek evler var. Bu 49 konuttan 2 tanesi yarın teslim edilecek. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız geldiğinde burada ki ev sahipleri tarafından karşılanacaklar” İfadelerini kullandı.

Konutların bittikçe tesliminin yapılacağını kaydeden Ölmeztoprak, “Çalışmalar hızla devam ederken şunu görmek çok sevindirici Yapım İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından evler bittikçe kısmi kabuller yapılarak gerekli kontrollerle birlikte hemen vatandaşlarımız konteynerden alınarak evlerine yerleştiriliyorlar. Bunlar çok güzel imkanlar ve şuan geçici şartlarda yaşamın sürdüğü sıcak mevsim şartlarında klimalar var ama her ne kadar konteyner şartları belli bir ölçüde yaşamaya yarasa da evlerin durumu ve evlerin yaşam kalitesi tartışmasız çok daha başka inşallah yarın bu iki evle birlikte net bir şekilde bu 49 evinde çok yakın bir süreçte kabullerle birlikte teslimini vatandaşlarımıza yapılabilecek, bizde bunlarla ilgili üzerimize ne düşüyorsa yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. İnşallah Allah hayırlı bereketli ve güzel bir oturum güzel bir yaşam nasip etsin her yerde bütün Malatya’mız için temenni ediyorum” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Engin BİNGÖL (1 yıl önce)
    Akçadağ Örenliyim birkaç sorum olacaktı . E devletten hem hak sahipliği hemde yerinde dönüşüm başvurusu yapmıştım birini iptal etmem mi gerekiyor ?Yerinde dönüşümü kim yapacak ? Devlete bağlı mütahitlermi ? Yoksa vatandaş kendimi bulacak ? Verilecek hibe desteği ve kredi sadece betonarme binalarımı kapasayacak ? Şahsen biz prefabrik yaptırmayı düşünüyoruz .Devlete bağlı değilse mütahit olaki inşatı yapmadan bırakması halinde bunun sorumluğu kimde olacak?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • İkisinden birini feda edeceksin.Hak sahipliğne başvurduysan yerinde dönüşüm talebini iptal edeceksin.Yada Yerinde dönüşüm istiyorsan hak sahipliğinden feragat edeceksin.Devlete bağlı müteahhit diye birşey yok kendin ayarlıyacaksın.Hibenin betonla ilgisini anlamadım.Binan yıkık yada ağır hasarlı ise her ikisine başvurabilirsin
    %0
    %100
    Yanıtla
  • HÜSEYİN (1 yıl önce)
    Kıymetli Hemşerim 10- 15 gün içerisinde kararname çıkacak, ödemelerin nasıl yapılacağı Netleşecek denilmekte iyi güzel haber 1- Kararnamenin içeriğinde ne var Bilen yok örnek olarak orta hasarlı binanın güçlendirilmesi için ne kadar kredi verilecek 320000 TL diyen var 180000 TL diyen kişiler var faizlimi faizlimi ne kadar vadeli resmi kaynaktan ses yok 2- Depremin akabinde Maliye personelleri eşya parası için dilekçe aldılar tabiri caizse bir ev dolusu dilekçe alındı sonuç yok. dilekçe kağıtları sekaya geri dönüşüme 3- Yerinde Dönüşüm için 500+500 veya 500+800 verilse ne yapılır bugün şu ortamda bir daire boyası 30 TL yerinde dönüşüm için 1000 TL vatandaş bırakır nereden temin edilir nasıl geri ödemesi olur Allah bilir kısacası kalın sağlıcakla.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hak adelet (1 yıl önce)
    Şimdi yerinde dönüşüm denildi.500 bine evini yap denilecek demi.ote tarafta TOKİ yüzde 60 hibe yüzde 40 odenenecek faizli veya ne derseniz. Soruyorum siz Malatyalı hemşerilerime 2,5 milyona yapılan TOKİ in yüzde 60 hibe yani 1.400 bini hibe verecek ve kalanı taksitle odeyecen.ote tarafta 500 bin verecek hibe kalanı kredi git evini yap yapabilirsen 500 bin mi 1.400 bin mi adam mı kandiriyorsunuz yoksa dalgamı geciyirsunuZ.bu yerinde dönüşüm tokiye Bırakın biz insanları kandırıp ağır yıkık olan evlerin hepsini yapmayın bunun altından kalkamayiz nasıl olsa kendi mahallesini isteyecek olan olur onlara böyle bir şey yaparız 500 bine uğraşsın Dursun mutahitini bulsun yaparsayapti yapmazsa yarım kalır bir yerden para bulur yapar, aptal insan mi yok kış geliyir evi yarım bırakmaz gitsin uğraşsın biz uğraşmaya kim diyorlar.istanbulda bile kentsel dönüşüm projesinde yarısını veriyorken salak aptal bellediler bizi Malatyali hemşerilerime sesleniyorum oyuna gelmeyin.hakkinixi savunun.madem yerinde dönüşüm yarısını devlet versin TOKİ yapsın, ve yarısıni vatandaş ödesin madem öyleyse.bu şekilde kentin bir kısmı çıplak bir kısmı yerinde dönüşüm olacak kent görünümü daha beterilacsk birileri cebini doldurup gidecek.biz de sevinelim yerinde dönüşüme.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Vallahi bilemem ama bence yanlız yollll dünya ölcegi ile en etkili deprem yaşandı evini işyerini evimin eşyalarıni ve işyerindeki sermayesini kaybetti bu insalar devlet devletligini yapması lazım okadar yardım destek toplandı halen insanlardan para arpma pesindesiniz yaaaa millet nasıl ödeyecek ya mesela benim evim ağır hasar aldı eşyalarla yıkıp kaldırmışlar ben şehir dışında iken esnafım 20yildir dükkan banamin adına tapu benim dükkanda ağır hasar ne olacak şimdi babam emekli faize giremem diyor ben evimi ödeyem isyerininimi bu nasıl bir vijdan yaaaaa
    %50
    %50
    Yanıtla
  • mehmet (1 yıl önce)
    belediye başkanı orta hasarlılarda güçlendirme şartı %80 anlaşıp başvurmaları gerekir demiş. kime göre neye göre %80 . Cumhurbaşkanı bile %51 ile seçiliyor bu ülkede . %80 demek güçlendirmeyin yıkın anlamına geliyor. yazık milli servete. birileri zenginleşecek diye böyle bir dayatma olamaz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Bostanbaşı Fahri Kayahan gibi yerleşim yerinde 13/14 katlı binalara nasıl hala zemin+4 de ısrarcı olursunuz, bu yaptığınız çözüm bulmak değil insanları mağdur etmektir, 13 14 katlı binaları güçlendireceksiniz ama temelden sıfırdan başlayacağınız binaya zemin+4 ısrar edeceksiniz, bunun hiçbir mantığı yoktur, zaten deprem olmuş herkes mağdur olacağı kadar mağdur olmuş, verdiğiniz bu kararlarla insanları birde sız mağdur etmeyin
    %50
    %50
    Yanıtla
  • osman (1 yıl önce)
    bir depremzede 0larak daha deprem yaraları sarılmadan secime giden ve destekleyen muhalefet partileride birlikte vatandasın düsünüldügünü zannnetmiyorum...sürec uzadıkca uzatılıyor müteahhitlerle vatandas basbasa bırakılacak gibi vatandas müteahhitlere güvenmiyor tabi bastabenim ev ben...o yüzden yerinde dönüsüme müracat etmedim lakin toki uzak yere ev yapıyor düsüncem yerinde dönüsümüde toki nin yapması tarafında evimin yeri konum ile ferhadiye mahalesinde yani merkeze cok yakın orayı bırakıp uzak yere zorla tercih yaptırıldıgımızıda düsünmeden edemiyorum malesef bu durumda merkezdeki evimin ederi ne olacak parası olan olmayanın malına cökecekmi ... MALATYA lılar olarak saskın ve endiseliyiz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    7.7 ölçekte depreme muruz kalmış ve bu ölçekte bir depremin beklenmediği kurgusu ile oluşturulan standarda, dahası; her alanda ve seviyede belirlenen standartlara uygun yapı yapabilme kültüründen de noksan olduğumuz bir gerçeklikken, esasen bu binaların hiçbirinde güven içerisinde oturulmaz. Konuşulanlar çaresizlikten.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Deprem olalı 6 ay oldu biz hala neyin nasıl yapılacağını konuşuyoruz. Ve bir konuda karar için 10-15 bekleyeceğiz. Bu karar verme ile ilgili geçen zamanın bize neler kaybettirdiğinin hesabını yapan var mı? Tabiri yok. Kurumsallaşmasını tekamül ettirmiş bir devlet olabilseydik bu boşa geçen 6 ayı 6 günde geçebilirdik. Anlayanlara.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Necdet (1 yıl önce)
    Yav bunlar neyi verecek 5 ay geçti deprem olalı evimiz yıkıldı enkazını bile kaldırdılar evin ortada ne kira yardımı verdiler ne hane başına verilen para verilmedi alacaksınız dediler organize 2 sanayi bölgesindeki afat eşyamızda enkaz altında kaldı maliyeye bildirdimiz hâlde ortada hiç bir şey yok
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Emir (1 yıl önce)
    Durum vahim. bu büyük depremden sonra ayağa kalkmak zor.Türkiye yedi bölge fakat sekiz bölgeye ayrılmalı. Deprem bölgesi illeri malatya Adıyaman Antep maraş Kilis hatay Osmaniye bulundukları bölgelerden ayrılarak türkiyenin sekizinci bölgesi olmalı.buralara ortak ekonomik modeli ıygulanmalı ve öyle de devam etmeli.ancak bu şekilde koordineli bir kalkınma sağlanabilir.aksi halde kalkınma zor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hayır 3 dairesi olan bi tane hibe kalan ikisi kredi olacak tek daireye hibe vermis olacak
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    3 kredi hakkı derken neyi kastetmiş 800x3=2400 bin mi verilecek?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yazık Bu Ülkeye (1 yıl önce)
    Alel acele acemi, bilgisiz ve hiç bir risk almak istemeyen mühendisleri gönderip göz ucuyla baktırıp, binaya bile girmeden hepsine ağır veya hafif hasarlı raporu deyin dendi mİ? EVET. Sonra bu mühendisler tekrar aynı binalara gidip yine bir test yapmadan aynı raporu verdi mi? EVET. Bilimsel olarak binaların tümünde detaylı test yapılarak beton kalitesi, malzeme durumu, zemin durumu vs. hiç değerlendirilmeden güçlendirme ile kolayca kurtulacağını İŞİN GERÇEK UZMANLARININ SÖYLEDİĞİ binalar için yıkım kararı çıktı mı? EVET. Şimdi inssnlar hak sahipliği mi, yerinde dönüşüm mü yapacak, yerinde dönüşüm yapacaksa arsasına nasıl ve kaç metre bina yapacak? Hangi katta hangi evin sahibi olacak? Vakti zamanında yerine konumuna göre aynı binada iki katı bedel ödeyerek ev almış insanlar nasıl evini belirleyecek?Sadece siyaseten konuşan şahıslar var, ama ne şehir planlamacılar ne mimarlar, ne mühendisler, ne de ortada belirli bir durum var. Rezelet diz boyu... Biz bunlara mı güvenip hak sahibi olacağız, bunlara mı güvenip aslında yıkılması gerekmediği halde, cehaletle ve bunlara inandığı için kandırılan insanlar yüzünden malımızdan olacağız?
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Şu rezil sözlere bakar mısınız.demek ki bakanı olduğu hükümetin ülke ekonomisinin nasıl da rezil idare edildiğinin ifşası olmuş.vah ülkemize vah.eyvah bize eyvah.demek ki basiretsizliğimizi nasıl da ayan beyan ifşa edecek kadar da şuursuzuz.7 ay bitti orta hasarlı yapıların durumu bilimsel olarak makul maliyetle onarılır oturulur hale gelebilecekken şuursuzca orta hasarlı yapıları bir torbada oldu bittiye getirip yıkıma götürmek hiç bir bilime sığmazken.....bunu işin profesörleri dahi söylüyor.vay efendim Elazığ depreminde ağır olan evler hafife dönmüş ve bu depremlerde yıkılmış bu ne demek bu nasıl bir budalalik.hafife dönderilip yıkılan bina bilim ışığında güçlendirme yapılmış gibi lanse edilip orta hasarlı yapıları da deprem performans ve güçlendirme maliyet analizlerine bakmadan yıkma derdindeler.bilim ne diyorsa değil de keyif sürdükleri mekanlar da karar alıp keyfimiz nasıl istiyorsa öylece bizi rezilliğe itiyorlar.birakin evini güçlendirmek isteyen güçlendirsin.zaten kiralık ev zalimce bir fiyatın batağında, yerinden dönüşüm de oldukça komik bir destek paketiyle büyük bir selametmiş gibi üzerimize kusulmakta.bakanlığın kendi kurumu dahi 100m2 TOKİ evini 2 milyona yakın mal ediyorken alaycı Ankara havalarından kısa süreliğine buralara gelip akıl dışı ahkamlarla bu şehirler ayağa kaldırılamaz.üstelik Cumhurbaşkanı üst düzey şehir planlamacısımı inşaa profumu nedir.faiz sebep enflasyon diye diye ülkenin geldiği ekonomik buhranların sorumlusu hacı ağa mı kim.kendi dediğini özhaseki sultan dahi anlamıyor.depremin etkilemediği bina var mı.yikin o zaman bütün binalari nede olsa diğer depremde ya orta olacak ya da yıkılacak.şimdi orta hastalılar bilim ışığında güçlendirme yapılirsa depreme şuan hasarsız ve az hasarlı denilen binalardan daha dayanıklı olacağı ayan beyan ortadayken.rezilliklerin azalmasına hizmet edeceklerine hunharca artmasına sebep verenleri de hesap günü beklemekte.istanbulda yerinde dönüşüm için 135m2 ye 1,8 milyon ödenecekken sen gel şu an ülkemizde inşaat yapım maliyetlerinin en fahiş olan deprem illerinde 1milyona ev yap.deprem orda kalsın sanki İstanbul Anadolu ya göre her şeyi iki katına mal ediyormuş gibi İstanbul'da ki dönüşüme iki katını ver.bu reva mı bu hak mı.bir yerel siyasetçi avazı çıktığı kadar bağırıp demiyor ki sayın bakan bu paralar burda bir şey ifade etmez.şu an ülkede en maliyeti inşaat depremin yıktığı şehirlerde demiyor.demesinde.artik yeter ölmedik diye pişman ettiniz.birakin evini onaran onarsin.kahrolası düze
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Courage (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Orta hasarda Analiz sonuçları temiz çıkanlar güçlendirme yapabilir isteyen ağır hasar saydırıp hak sahibi olacak ben öyle anladım.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • İşte aklın ve mantığın yolu birdir sözünün ifade şekli.ne hoş ve doğru söylüyorsunuz.İnşallah dediğiniz yolu izlerler.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Courage (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Devlet zorla kimsenin evini yıkmaz seçenek sunuyor sadece yerinde dönüşüm,TOKİ filan diyerek.Güçlendirmek isteyen raporlarını sunacak uygunsa onay verecek bence.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yıkmasınlar da ilk sallantıda yeni binaların üstüne yıkılsın, sen de çok ekonomiksin
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Lütfen bir araştırın.işin ehline güçlendilirilip yıkılan bina duydunuz mu.bu keyfi bir iş değil ki.bu işin proflarına kulak verilsin.dogru yolu bulmanın yolu bilimsel olmaktır.sanki hiç yeni bina yıkılmadı denebilir mi.hasar almadı denebilir mi.
    %62
    %38
    Yanıtla