Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son 6 yılda Türkiye'nin ulaşım, iletişim, haberleşme ve altyapısına 60 milyar YTL'lik yatırım yaptıklarını açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AKP'nin Türkiye Bülteni'ne önümüzdeki dönem projelerini anlattı. Yıldırım, iktidara geldiklerinde Türkiye'de bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 100 kilometre olduğunu, bugün ise 14 bin 500 kilometreye ulaştığını belirterek, "2008 yılı sonunda 16 bin 500 kilometreye erişeceğiz. 2011 sonu itibariyle ise toplam 21 bin 500 kilometrelik bölünmüş yola sahip olacağız. Bu demektir ki 2011 sonunda ana arterlerin tamamı bölünmüş yol haline gelecek" dedi.
Duble yolların yer yer kalite ve standartlarına yönelik eleştiriler yapıldığına da işaret eden Yıldırım, "Ne kadar imalat hatası olursa olsun bölünmüş bir yolda kaza riskiniz yüzde 70 azalır. Kafa kafaya çarpışmalar hemen hemen ortadan kalkıyor. Bir tek insanımızın bile hayatını kurtarabilmişsek bunun para ile pul ile ölçülebilir bir yanı yok. Türkiye'nin bütün bölgelerini birbirine bağlayan, bölgeler arasındaki altyapı gelişmişlik farkını en aşağı düzeye çeken bir yol ağına sahip olacağız" diyerek eleştirilere cevap verdi.
Türkiye'de doğudan batıya, kuzeyden güneye baştan başa iki denizi birleştiren dört ana ulaşım hattı olduğunu ifade eden Yıldırım, bu koridorların turizm, sanayi ve nüfusa göre belirlendiğini, bu yol hatlarının doğudan batıya, kuzeyden güneye ulaşımı kolaştıracağını, maliyetleri azaltacağını kaydetti. Anadolu'nun üretiminin ihracat limanlarının ulaştırılmasının kolaylaşacağının altını çizen Yıldırım, yurtdışından gelen ürünlerin iç pazardaki adreslerine kolay erişiminin de sağlanacağını bildirdi.
Bakan Yıldırım, bu koridorlar ile yolları çıkmaz sokaklara değil birbirine bağlayacaklarını, karayolunu, demiryoluna, havayoluna, deniz yoluna entegre edeceklerini dile getirdi.
Türkiye'de son 50 yılda en fazla ihmal edilen işlerden bir tanesinin ulaşım türleri arasındaki dengenin gözetilmemesi ve dengenin yurtiçi taşımacılıkta karayolu lehine çok büyümesi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bunun sonucunda Türkiye yük taşımacılığında, yolcu taşımacılığında karayoluna bağlı kaldığı için trafik kazalarının bedelleri hem can hem de mal açısından ağır oluyor. Aynı zamanda da yollarımız kapasitenin üzerinde kullanıldığı için 25 yıl kullanılacak olan yollarımız 2-2.5 yılda bozuluyor. O
bakımdan amacımız bir yandan bu ulaşım koridorlarını oluştururken diğer yandan da ulaşım türleri arasındaki dengeyi sağlayacak orta ve uzun vadeli projelere öncelik vermek" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Türkiye'nin 10 ana koridorunu şöyle açıkladı:
"- Karadeniz Sahil Yolu: Samsun- Hopa
- Tarihi İpek Yolu: Edirne-Ankara-Kars
- Kuzey TETEK Yolu: İstanbul-Gerede-Merzifon-Samsun
- Güney TETEK Yolu: İzmir-Muğla-Antalya-Habur
- Orta Anadolu Koridoru: İzmir-Konya-Kayseri-Malatya
- Kuzey Güney Koridoru 1: Edirne-Tekirdağ-Çanakkale-İzmir-Antalya
- Kuzey Güney Koridoru 2: Edirne-İstanbul-Bursa-Balıkesir-İzmir
- Kuzey Güney Koridoru 3: Samsun-Ankara-Niğde-Pozantı-Adana
- Kuzey Güney Koridoru 4: Giresun-Malatya
- Kuzey Güney Koridoru 5: Trabzon-Erzurum-Malatya."
"DEMİRYOLLARI İÇİN 15 YILDA 30 MİLYAR DOLAR ARALIKSIZ YATIRIM ŞART"
Demiryollarının çok ciddi yapısal sorunlarının olduğuna da vurgu yapan Yıldırım, bu sorunları şöyle anlattı:
"Yerinde işletmecilik yapamıyoruz, ikincisi hatlarımız 50 yıldır ihmal edildiği için işletme hızları çok düşük. Tek hat taşımacılığına mahkumuz. Çift hat miktarımız yüzde 5'i geçmiyor. Hatlarımızın yüzde 80'i elektriksiz, sinyalsiz bütün bunlar bir demiryolu sistemi için olabilecek bütün olumsuzlukları getiriyor. Buna rağmen son 5 yılda yük taşımacılığında yüzde 46.6, yolcu taşımacılığında ise yüzde 11.1 artış sağladık. Böyle bir yapıyı tersine çevirmek için 5 yılda olmaz 15 yıl boyunca 30 milyar dolar
aralıksız yatırım yapabilirsek biz demiryollarında varız, diyebiliriz. Demiryolu politikası bundan böyle iktidar değişikliklerine göre bir politika olmaktan çıkmalıdır. Demiryollarını ayağa kaldırma kararı verilmiştir. Bundan sonra kim gelirse gelsin demiryollarına yatırım yapmak mecburiyetindedir. Çünkü demiryolları Türkiye'nin yükünü taşımalıdır, bu ülke demiryollarının değil."
"SON 6 YILDA 60 MİLYAR YTL'LİK YATIRIM"
"Biz havayolunu halkın yolu haline getirdik" diyen Yıldırım, 2006-2007 yılları arasındaki rakamlara bakıldığı iç hatlarda yüzde 276, dış hatlarda yüzde 53 oranında artış olduğunu açıkladı. Sektörde yüzde yüz büyüme sağlandığına dikkat çeken Yıldırım, özel şirketlerin sektördeki payının yüzde 49'a yükseldiğini bildirdi. Yıldırım, "Son 6 yılda Türkiye'nin ulaşım, iletişim, haberleşme altyapısına 60 milyar YTL'lik yatırım yaptık" dedi.