SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"10 İldeki Konutların Yüzde 51,6'sı Sigortasızdı"

A- A+ PAYLAŞ

Devletin güvence olarak sunduğu Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000'den itibaren gerek kurum gerekse sigorta şirketleri, toplumda sigorta bilincini artırmak amacıyla çok sayıda kampanya düzenledi. Sigortalılık oranının istenilen düzeye çıkması için çalışmalar devam ediyor.

AA muhabirinin DASK verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye genelinde bulunan 20 milyon 32 bin konuttan yüzde 55,4'ünün, yani 11 milyon 96 bin 931'inin Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor. Diğer bir deyişle konutların yüzde 44,6'sının deprem sigortası bulunmuyor.

10 ildeki konutların yarıdan fazlası sigortasızdı

Zorunlu Deprem Sigortası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündeme geldi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, dün gece yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını söylemişti.

DASK verilerinden derlenen bilgilere göre, söz konusu 10 ilde, deprem öncesi toplam 2 milyon 175 bin adet konut yer alıyordu. Bu konutların yüzde 48,37'sinin (1 milyon 52 bin 245) deprem sigortası bulunurken, yarısından fazlasının sigortasız olduğu görülüyor. Sigortasız konutların oranı yüzde 51,63'ü (1 milyon 122 bin 755) buluyor.

En yüksek sigortalılık oranı Gaziantep'teydi

Söz konusu iller arasında en yüksek sigortalılık oranının yüzde 64,1 ile Gaziantep'te olduğu görüldü. Kentteki 339 bin konutun 217 bin 319'u sigortalıydı.

Gaziantep'i yüzde 59,2 ile Kilis, yüzde 53,3 ile Kahramanmaraş, yüzde 52,4 ile Şanlıurfa, yüzde 51,8 ile Malatya takip etti.

Sigortalılık oranı Adana'da yüzde 46,1, Adıyaman'da yüzde 44,4, Osmaniye'de yüzde 42,5, depremin en çok etkilediği kentlerden Hatay'da yüzde 39,8, Diyarbakır'da ise yüzde 33,9 şeklindeydi. Diyarbakır'da her 3 konutta ikisinin sigortasız olması dikkati çekti.

Bu kentlerdeki deprem sigortası poliçe üretim tutarı 187 milyon 67,2 bin lira oldu.

Sigortalı konutların yüzde 31,7'si 1999 ve önce yapılmış

Bakan Murat Kurum, "Bugün yaşadığımız bu büyük afette yapılan konutlara baktığınızda, incelediğinizde yıkılan binaların yüzde 95'inin yine 1999-2000 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz." ifadesini kullanmıştı.

DASK verilerine göre, deprem sigortalı konutların sadece yüzde 3,85'ini 1975 ve öncesinde yapılmış binaların, yüzde 27,82'sini de 1976-1999 tarihli yapıların oluşturduğu görülüyor. Yani sigortalı konutların yüzde 31,67'si 1999 ve öncesine ait.

İstanbul, AA

FOTO: Malatya genel görünüm (Ortadaki cadde Mücelli)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Mehmet (1 yıl önce)
    Istediginiz kadar devleti suçlayın. Bizim genel ahvalimiz budur, mayamiz budur. O binalarin saglam olmadıgıni herkes biliyor ama kimse yerinden cikip yenilensin istemiyor, hatta engel oluyor. On kurusluk malina 50 kurus bedel istiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla