SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 Ülkeye Yaş Kayısı İhracatı

0
Güncellendi - 2020-07-13 06:23:14
10 Ülkeye Yaş Kayısı İhracatı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaş kayısı ihracatında bir önceki sezona göre yüzde 50 artış bekleniyor.

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yaklaşık 8 milyonuna sahip ve "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen kentte 50 bin civarında aile geçimini bu üründen sağlıyor. Malatya kayısısı, geçen yıl 110 ülkeye ihraç edildi. Geçen yıl 99 bin 666 ton kuru kayısı ihracatından 253 milyon 500 bin dolar gelir sağlandı.

Kentte üretilen kayısı yurt dışına yaş olarak da ihraç ediliyor.

Geçen sezon yaklaşık 13 bin ton yaş kayısı ihracatı yapılan kentte, bu yıl ihracatta yüzde 50 artış bekleniyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kentte hasat dönemiyle başlayan yaş kayısı ihracatının devam ettiğini söyledi.

Malatya Ovası'nda hasadın başladığını, rakımı yüksek kesimlerde ise henüz hasada başlanmadığını aktaran Özcan, koronavirüse karşı alınan tedbirlere işçilerin uyduğunu, kayısının hasadından fabrikada işlenmesine ve yurt dışına gönderilmesine kadar özenli bir sürecin devam ettiğini belirtti.

- "Kalitenin avantajlarını kullanmaya çalışıyoruz"

Yaş kayısının hasadının özenle ve seri şekilde yapıldığını anlatan Özcan, şöyle devam etti.

"Fabrikaya gelen kayısılar gerekli işlemden geçtikten sonra direkt markette tüketicinin alıp, tüketebileceği hale dönüştürülüyor. Soğuk hava depolarına alınan kayısılar, termoking araçlarla gideceği alanlara intikal ettiriliyor. Bu yıl yaş kayısıda ciddi bir kalite söz konusu. Bu kalitenin avantajlarını kullanmaya çalışıyoruz. Kaliteden dolayı ihracatta ciddi bir talep söz konusu. (Kovid-19 süreci) İnsanların kısmen normal hayata geçiyor olması yaş kayısıda ciddi bir talep artışına neden oldu. Yaş kayısı ihracatında bu yıl, geçen yıla göre yüzde 50 artış bekliyoruz. Bu yıl en az 20 bin ton rakamını yakalamayı düşünüyoruz. Kayısı hasadı yaklaşık 2 ay devam edecek, ürünü dalından toplayıp, fabrikalarda işledikten sonda Avrupa ve Uzak Doğu pazarlarına göndermeyi planlıyoruz. Şu ana kadar ihracatta hiçbir sorun ve sıkıntı söz konusu değil."

- "Yaş kayısı yaklaşık 10 ülkeye ihraç ediliyor"

Ramazan Özcan, geçen sezon yaş kayısı ihracatının yaklaşık 13 bin ton olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Uzak Doğu pazarına yeni yeni giriyoruz. Bu bölgelere en önemli problem ulaşım olduğu için daha çok kargo uçaklarıyla ürünler gidiyor. Bu yıl bu konuda biraz daha mesafe katedildi. Kovid-19'dan dolayı insanların kurudan önce yaş olarak üretilen ürünleri tüketim ihtiyaçları arttı. Kayısı insan hayatına çok daha fazla girmeye başladı. Ürünlerimizde kalite yüksek, dolayısıyla bu pazarlarda artış söz konusu. Kayısı 350 gramlık paketlerle direkt Avrupa'da raflara gidiyor. Kayısı bir daha başka alanlarda entegre edilmiyor. Tüketici çok rahatlıkla raflardan ürünü alarak, tüketebiliyor. Malatya'da üretilen yaş kayısı yaklaşık 10 ülkeye ihraç ediliyor. Avrupa'da Almanya başta olmak üzere farklı ülkelere ihracat gerçekleştiriyoruz. Uzak Doğu pazarlarımızdan Singapur, Hong Kong gibi yerlere ayrıca Rusya'ya da ihracat gerçekleştiriyoruz."

- "Her gün iki tır yaş kayısı ihraç ediyoruz"

İhracatçı İlkem Vural da 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında yaş kayısıları paketleyerek yurt dışına gönderdiklerini dile getirerek, "Ekiplerimiz bahçelerden kayısıyı günlük toplayarak, fabrikamıza getiriyor, 35-40 ton arası günlük üretim kapasitemiz var. Bu da yaklaşık iki tır ediyor. Her gün iki tır kayısıyı burada işliyor, paketliyor ve ihraç ediyoruz. " diye konuştu.

AA

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • kerrar (4 yıl önce)
    kuru üzüm ve kayısı kg fiyatları ne kadar
    0
    0
    Yanıtla
  • kerrar (4 yıl önce)
    Iyi günler. Almanya ya kuru kayısı getirmek istiyorum. Bana fiyat verirmisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Fiyat beli abisi İzmire de 15 TL yurt diş fiyatı 250 gr 1. 5 dolar
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (4 yıl önce)
    valla 5tl ye yaş kayısı verdik canımız çıktı geldim tezgahta benim kayısı 10tl yıl boyu yetiştir emek ver 4 tl ye mal et 5 tl ye sat adam gelsin emeksiz 5 tl kazansız aracı komisyoncu cambaz değilde üreten emekçi kazanmadığı müddetçe bu millet devlet iflah olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kooperatifleşme yoluna gitmek gerek ki araciyi ortadan kaldirasiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Ramazan bey üreticiden tüketiciye bir kaysi satışı yapilan bir pazar kursaniz ureticide kazansa biz tuketicide kazansa Malatyalı olarak yaş kaysi alıp yemimiz mümkün değil bir aciklasanizda bilsek kaysi üreticiden kaç liraya alınıyor vallahi kasap pazarının çevresindeki kaysicilardan kaysi alıp yemek mümkün değil bir gün dışardan gelen bir misafirimle hediyelik kaysi almak için gittik o bölgeyi gezdik misafirim neden hammalligini yapayım bizim ilde kaysi burdan daha ucuz demişti gerçekten bunun doğru olduğunu bir çok kez bende gördüm.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (4 yıl önce)
    Dış ülkelere güzelim ülkemizin bir numarili meyve ve sebzelerini gönderiyoruz ona rağmen bazen ürünleri uygun bulmayip iade ediyorlar biz ise kaderimize ne bulursak onu almak zorunda kalıyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Kaysinin başkentinde yaşıyoruz yaş kaysinin kiloso10,12 TL gerçekten çok pahalı ama üreticiyi dinliyoruz zarar ediyoruz diye dert yaniyorlar ben bu işi anlamış değilim anlayan varsa onada saygı duyarım diyeceksiniz ki sadece kaysimi pahalı kesinlikle hayır pazar çarşı fiyatları cep yakıyor ama anlamadığım bir şey TÜİK nasıl hesapliyorsa enflasyon yüzde 11_12 yi bir türlü geçmiyor yakında sıfırın altında çıkarsa hiç şaşırmam Çok fırsatçı bir toplumuz hükümet ev kredilerini düşürmeden 380 bin liraya pazarlık edilen bir ev kredi aciklamasindan sonra 425 bin liraya çıktı burda zararı kredi çekmeden peşin parayla ev alacaklara oldu kredi dusmeside ev alana değil ev satanlara ve müteahhitlere yaradı diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • adnan (4 yıl önce)
    ALLAH için birde fiyatını yazında çiftçı bilgi sahibi olsunda malının ucuza gitmesini onlesin
    0
    0
    Yanıtla