SON DAKİKA
SON DEPREMLER

10 YTL'den 2 Bine Kadar!

A- A+ PAYLAŞ

Eski ama, günümüzde hala yerini koruyan meslekler arasında bulunan tespihçiler, işlerin eskisi kadar iyi olmasa da geçinip gittiklerini belirtiyorlar.

Malatya Merkez Söğütlü Camii yanında yıllardır hizmet veren ve 20 yıldır mesleğin içerisinde olduğunu belirten Ömer Özalp, çocukluğunda hobi olarak başladığı tespihçiliği meslek haline getirdiğini, bu sevginin kendisinden çocuklarına da geçtiğini söyledi. Özellikleri itibariyle bir çok tespih çeşidinin bulunduğunu ifade eden Özalp, "Akik, altın, cam, elmas, firuze, gümüş, kantaşı, katalin, lapis lazuli, lületaşı, malekit, necef, oltu taşı, şahçerağ, şahmaksut, yakut, yeşim, yıldız, zebercet, zümrüt, deve kemiği, fil dişi, gergedan boynuzu, inci, kaplumbağa kabuğu, manda boynuzu, mercan, naka, sedef, toynak, abanoz, demirhindi, düveydari, gül ağacı, hindistan cevizi, kehribar, köknar, kuka, maverd, narçıl, öd ağacı, pelesenk, sandal ağacı, sırçalı kuka, sakız ağacı, yılan ağacı, zeytin ağacı, gibi ürünler tespihe hammadde olmaktadır" dedi.

Özalp, tespihlerin emitasyonlarının sektörde hemen hemen olmadığını kaydederek, "Örneğin kehribar tespihini tornaya takmadan emitasyon olup olmadığını anlayamazsınız. Tespihlerin gerçeğe yakınları var. Bunları insanların ayırt etmeleri çok zor" diye konuştu.

Günümüzde ustalar azalmış olsalar bile bu işi halen yapan ustaların var olduğuna dikkat çeken Özalp, "Bazı tespihlerin sağlığa da faydalarının olduğunu gördük. Özellikle stres, el titremesi, guatr gibi hastalıklara tespihlerin faydası olmaktadır" şeklinde konuştu.

Aynı boyutları ve aynı şekli haiz 33, 99, 500 ya da bin adet tanenin, en basit haliyle, iki ucu bir birine düğümlü bir ipe dizilmesinden oluşan tespihin yüzün üzerinde farklı çeşidi bulunuyor. 10 YTL'den başlayan tespih fiyatları 2 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız