SON DAKİKA
SON DEPREMLER

100 Yıl Sonra 'İstiklal Madalyası'

0
Güncellendi - 2020-01-28 02:41:21
100 Yıl Sonra 'İstiklal Madalyası'
A- A+ PAYLAŞ

Milli mücadelenin sürdürüldüğü 1921 yılında, Kırşehir'in Kaman ilçesinde çetelere karşı yürütülen askeri müdahalede şehit düşen ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 100 yıl sonra İstiklal Savaşı şehidi kabul edilen Geredeoğlu Musa'nın madalya ve beratı, 79 yaşındaki yeğenine takdim edildi.

Musa'nın yeğeni Mehmet Ali Memiş, yaklaşık 2 yıl süren yazışmaların sonunda amcasının şehitlik beratı ve İstiklal Madalyası'nı, Kırşehir Askerlik Şubesinden teslim aldı.

Kırşehir Askerlik Şubesi ve Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarında yeminli tercümanlar aracılığıyla yapılan araştırmaya göre Musa, Kırşehir'in merkez Özbağ beldesinde 1899 yılında doğdu.

Osmanlı Devleti zamanında Gazze'de konuşlu 7. Ordu 8. Piyade Alayı'nda askerlik görevine başlayan Musa, burada yapılan savaşta İngilizlere esir düşerek, esir tutulan diğer Osmanlı askerleriyle 2 yılı aşkın süre Süveyş Kanalı yapımında çalıştırıldı.

Kanalın yapımı bitince serbest bırakılan askerler, 7. Ordu'ya bağlı birliğe döndü. Esir düştüğü süre askerlikten sayılan Musa, 2 yıl 8 ay 18 gün askerlik yaptıktan sonra tezkeresini alarak memleketi Kırşehir'e döndü.

Milli Mücadele'nin başladığı yıllarda gönüllü olan ve Kuvayımilliye'ye katılan Musa, 1920 yılında Kırşehir'deki İstikam Depo Bölüğünde er olarak görev yapmaya başladı. Musa, 1921 yılında kayıtlara, "Kargın Kızık Harbi" diye geçen askeri harekatta, Dişikitli çete grubuna karşı mücadele ederken şehit oldu.

21 yaşında şehit düşen, çocuğu ve torunu olmayan Geredeoğlu Musa'nın 79 yaşındaki yeğeni Mehmet Ali Memiş, yasal mirasçısı olarak amcasının şehit kabul edilerek İstiklal Madalyası verilmesi için girişimde bulundu.

Yeminli tercümanlar vasıtasıyla Kırşehir Askerlik Şubesinden kayıtları alan Memiş, 2018 yılında Kırşehir Valiliği aracılığıyla Milli Savunma Bakanlığına müracaat ederek süreci başlattı. Gönderilen belgeler ve Bakanlıktaki araştırmanın ardından 2 yıl sonra Musa'nın şehitlik beratı ve madalyasının, yasal mirasçısına verilmesi kararlaştırıldı.

Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amcasının şehit olmasından sonra ilgilenecek kimsesi olmadığı için yasal süreci kendisinin yürüttüğünü söyledi.

"Gururluyuz, onurluyuz"

İki yıl sonra amcasının şehitlik beratı ve madalyasını almanın mutluluğunu yaşadığını belirten Memiş, şöyle konuştu:

"Nüfus kayıtları bilgisi üzerinde askerlik şubesinden tercümanlar vasıtasıyla kayıtlarını çıkardık. Oradan aldığımız belgelerle Milli Savunma Bakanlığına müracaat ettik. İncelenmiş ve şehitlik belgesi verilmesine karar verilmiş. Benden, dedelerimizden itibaren olan vukuatlı nüfus kaydı örneği ve diğer bazı belgeleri istediler. Yaş itibariyle belgenin bana verileceği bildirildi. İki sene bekledik. 25 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanımız da onaylamış."

Yıllardır içinde ukde kalan berat ve madalyaya kavuşmanın huzuru içinde olduğunu vurgulayan Memiş, "Duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum. Çok heyecanlandım. 100 yıl sonra gelen şehitlik beratı ve madalyası için gururluyuz, onurluyuz." diye konuştu.

Kırşehir, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız