İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, bin karaciğer nakil operasyonu yapmanın gururunu yaşıyor. Karaciğer nakil operasyonları ile Avrupa’da birinci, dünyada ikinci olan Turgut Özal Tıp Merkezi, bu başarısını düzenlenen törenle kutladı.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan törenle Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 1000 karaciğer nakil operasyonunun gerçekleştirilmesi kutlandı. Törenin açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz, konuşma metnini bu yılkı 98. ve 99. karaciğer nakil operasyonu esnasında gece saat 04.00’de kaleme aldığını aktararak, “Karaciğer nakli operasyonları nakil operasyonları içerisinde en zor ve detaylı olanıdır. Son dönem karaciğer yetmezliğinin tek tedavi yöntemidir. Tek cümleyle özetlersek, bu nakiller yapılmadığı takdirde hastaların bir kısmının birkaç gün, bir kısmının da birkaç ay içerisinde ölümü kaçınılmazdır" dedi.
İnönü Üniversitesi'nin bu zor ameliyatın yapılma sıklığı açısında son 5 yıldır Avrupa ve Amerika’dan en ön durumda olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Tüm dünyada ise sayılı birkaç merkezden bir tanesidir. Gerçekte biz bininci karaciğer naklini 9 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirdik. Bugün 1019. karaciğer naklini gerçekleştiriyoruz. 2013 yılının ilk 4 ayı dolmadan 100. karaciğer naklini gerçekleştiriyoruz. Merkezimizde karaciğer nakli yapılan hastalığının ağırlık derecesi Avrupa ve ülkemizdeki diğer merkezlere göre daha fazladır. Başarı oranlarımızın yıllara göre arttığı ortadadır. Bu yıl itibariyle hastalarımızın yüzde 84’ü hastaneden sağlıklı bir şekilde evlerine dönmüşlerdir. Bu oran, bu hasta grubu için başarılıdır.”
Turgut Özal Tıp Merkezi’nde karaciğer nakil operasyonlarının 2002 yılında başladığını aktaran Prof.Dr. Sezai Yılmaz, şunları söyledi: “Bugün yapılan 1019 karaciğer nakil operasyonlarını yüzde 86’sı rektör Prof. Dr. Cemil Çelik döneminde gerçekleştirilmiştir. Aslında bu bir Anadolu şehrinin üniversitesinde birlik ve beraberliğin neleri başarabileceğinin bir göstergesidir.”
Prof. Dr. Yılmaz, en büyük sıkıntılarının organ bağışı olduğunu ifade ederek, “Bugün biz karaciğer nakillerinin sadece yüzde 25’ini kadavradan yapmaktayız” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, Eylül 2011’de alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile dünyanın ilk ve tek Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün Malatya’da kurulduğunu ve bunun Türkiye’nin uluslar arası bir projesi olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu Üyeleri, Malatya Milletvekilleri ve Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik’e teşekkür etti.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, “Turgut Özal Tıp Merkezi’nde Anadolu çocukları yüreklerini katarak ülke sevdası ile bir başarıya imza attılar. Yani karaciğer nakillerinde özellikle risk gruplarının olduğu bir hasta grubunda yüzde 85’lik bir başarıyı yakalamış olmak, dünya ortalamasının üzerinde bir başarıdır.”
Yakalanan başarının altında üniversiteyi ideolojik üniversiteden çıkartıp idealist üniversite yapma hedefinin olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Bu projenin esasında model alan değil, model olmak isteyen bir üniversite vardır” dedi. Prof.Dr. Çelik, İnönü Üniversitesi’nin başarısının sadece karaciğer nakilleri ile sınırlı olmadığını ifade ederek, böbrek nakli, kemik iliği nakli, akciğer ve kalp naklini de yapacaklarını ifade etti.
Prof.Dr. Çelik, “Bilim ve teknoloji üretmeyen, marka olmayan, başka ülkelere muhtaç olmaktan kurtulamayan bir ülkenin teorik olarak büyük ülke olması söylemle mümkün değildir” ifadesini kullandı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise Türk insanı birlikte ve beraber olduğu zaman ve önü açıldığı zaman üretme kapasitesi ile nerelere geldiğinin somut örneğinin İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen bu olay olduğunu söyledi. Bunun kolay olmadığını belirten Kafkas, şöyle konuştu: "Çok kolay geliyordur belki birilerinin diline; dünyada ikinci olmak, Avrupa’da ve Türkiye’de birinci olmak sözü. Bu futbola falan benzemiyor, bu candır. Organ nakillerini en zoru yapılarak bu noktaya gelinmiştir. Bu bilimler açısından çok önemlidir. Türkiye’nin marka değerine, Malatya’nın marka değerine büyük bir katkı sağlamıştır”
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, karaciğer nakilleri merkez sayısının 15’den 30’a çıktığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kalp nakil merkez sayımız 6’dan 9’a çıkmıştır. Ayrıca, bugün itibariyle 6 akciğer nakil merkezimiz mevcuttur. Artık Türkiye’nin nakil merkezi ihtiyacı yoktur. Çünkü nakil merkezlerimiz yüzde 50 kapasitenin altında çalışmaktadır. Ama Türkiye’nin organ naklinde ciddi bir sorunu var. Canlıdan canlıya nakilde birinciyiz, canımızı veriyoruz, ama cenazemizi vermiyoruz. Dönür naklinde maalesef çok geriyiz. Bakanlığımızın büyük gayretleri ile yüzbinde 3.7’den 4.8’e çıkmayı başardık. Ben bütün sivil toplum örgütlerimizi, bu ülkenin bütün akil insanlarından bu organ naklindeki duyarlılık konusunda bir farkındalık oluşturulmasına katkı vermelerini diliyorum.”
Malatya Valisi Vasip Şahin de yaptığı konuşmasında, “Bugün 1000. nakli ile sadece Türkiye’de değil, sadece Avrupa’da değil, dünyada en iddialılar arasına giren Turgut Özal Tıp Merkezi ile Malatya ayrı bir markaya daha kavuşmuştur. Bu nedenle Malatya adına, ilim adına tarifi mümkün olmayan bir övünç içerisindeyim” dedi.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından Prof.Dr. Sezai Yılmaz, ameliyathaneden canlı olarak salona bağlanarak, bu yılkı 100. karaciğer naklinin yapıldığını belirterek, yapılan karaciğer nakli hakkında bilgi verdi.
Törende Üstün Başarı Ödülünü almak için sahneye çıkan Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü ve Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a merkezde karaciğer nakli yapılan Ahmet Tekin, Korkut Yılmaz ve İsmail Aydın tarafından çiçek verildi.
Duygularını dile getiren karaciğer nakil hastalarından Ahmet Tekin, kendisine 20 yaşında ölen bir kişinin karaciğerinin nakil edildiğini ve aradan 4 yıl geçtiğini ifade ederek “Şu an 24 yaşındayım ve sağlıklıyım” dedi.
Korkut Yılmaz ise, “ölümü tam ensesinde hissettiğin an telefonla hastaneye çağırıldığını belirterek "Dünyaya yeni geldim. Mutluyum. Şu an hiçbir şeyim yoktur sapasağlamım” dedi.
Araya giren Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, Korkut Yılmaz’a yapılan karaciğer nakil operasyonu hakkında şu bilgiyi verdi: “Erzincan’da Hepatit B’li ileri yaştaki bir hastaya bir beyin ölümü gerçekleştirilmiş hastanın beyin ölümü takıldı. Türkiye’de hiçbir merkez Hepatit B’li, Hepatit C’li veya başka karaciğeri kullanmıyor. Bu karaciğerler eğer bizim merkezimiz tarafından kullanılmazsa, hepsi tabiri caiz ise çöpe atılacak karaciğerlerdir. İşte çöpe atılacak bir karaciğerin bir insanı nasıl yarattığını burada görüyorsunuz”
İsmail Aydın ise “26 Şubat 2004 tarihinde Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kadavradan 5. karaciğer nakli gerçekleştirildi ve o nakil şuanda sizin karşınızda konuşuyor” dedi.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a ödülünü Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik verdi. Prof. Dr. Yılmaz, İnönü Üniversitesi Vakfı’nın 50 bin TL tutarındaki verilen teşvik ödülünü de karaciğer nakil hizmetlerinde kullanacaklarını ifade etti.
ASLANOĞLU'NUN KULİSİ VE KAFKAS'IN SÖZÜ..
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ödül vermek için sahneye çıktığında arkasından sahneye çıkan AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, “Biraz önce helikopter meselesi geçti. Biz Malatyalılar olarak Çorum’u çok seviyoruz, Agah Beyi’de çok seviyoruz. Dünyanın ikinci büyük karaciğer merkezi oldu burası. Biz Çorumlularında, Agah beyinde bizi çok sevdiğini biliyoruz. Bizi kırmayacağını da biliyoruz, müjdesini istiyoruz” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ise, “Şimdi bir laf vardır, ‘Sizin yaptığınızı Çorumlu yapmaz’ diye. Malatya’da niye İnönüler, Turgut Özallar çıkıyor, işte belli oluyor. Sayın Bakanımız ile paylaştık, yeni helikopter ihalesi içerisinde Malatya’da olacak” diye konuştu. Kafkas, Turgut Özal Tıp Merkezi’ne bir helikopter tahsis edileceğini ve bunun bu yıl içerisinde gerçekleştirileceğini ifade etti.
Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas'a, sahneye çıkmadan önce Malatya'ya da mutlaka ambulans helikopter verilmesi gerektiği konusunda yoğun kulis yapan CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun konuyu gündeme getirdiği, bakan yardımcısının bu konudaki açıklamasında Aslanoğlu'nun çabasının da etkili olduğu belirtildi.
EN ÖNEMLİSİ MALATYA..
Karaciğer Nakil Derneği Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, Türkiye genelinde geçen yıl 1001 tane karaciğer nakli yapıldığını ve bunun yüzde 60’ının 4 tane büyük merkez tarafından yapıldığını ve bunlardan en önemlisinin ise Turgut Özal Tıp Merkezi olduğunu ifade etti.
Törende Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile birlikte organ nakillerinde görev alan Prof. Dr. Cüneyt Kayalap, Prof.Dr. Cengiz Ara, Prof.Dr. Ramazan Kutlu, Prof. Dr. Yaşar Bayındır, Prof.Dr. Ayşe Selimoğlu, Prof. Dr. Hamza Karabiber, Doç. Dr. Cemalettin Aydın, Doç.Dr. Burak Işık, Doç.Dr. Bülent Ünal, Doç. Dr. Turgut Pişkin, Doç.Dr. Mehmet Yılmaz, Doç.Dr. Hüseyin İlksen Toprak, Doç. Dr. Murat Harputluoğlu, Doç.Dr. Abuzer Dirican, Yrd. Doç. Dr. Dinçer Özgör, Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Sağır Kahraman, Doç.Dr. Mustafa Ateş, Yrd. Doç. Dr. Ender Gedik, Yrd.Doç. Dr. Fatih Özdemir, Öğretim Görevlisi Emrah Otan, Hemşire Mevlüde Aslan, Hemşire Emine Erik, Organ Nakli Koordinatörü Mukadder İspir ve Hemşire Ayla Gündoğdu’ya Üstün Başarı Belgesi verildi, toplam 70 öğretim üyesine başarı belgesi takdim edildi.
Düzenlenen törene Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Vali Vasip Şahin, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Cemal Akın, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Burhanetin Aktı, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile kalabalık bir topluluk ve davetli katıldı. AKP Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mustafa Şahin ise Malatya'da bulunmalarına rağmen bu törene katılmadılar.
Törene katılmayan milletvekillerinden AKP'li Öznur Çalık, Prof.Dr. Sezai Yılmaz'ın Malatya'nın adını dünyaya duyuran önemli bir değer olduğunu, Malatya'da 1000'inci Karaciğer naklini yapan ekibin lideri olarak kendisini can-ı gönülden kutladığını bildirdi.