SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

106 Yıllık Eski Konağa Depremde Yıkılan Yan Bina Zarar Verdi

106 Yıllık Eski Konağa Depremde Yıkılan Yan Bina Zarar Verdi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 106 yıl önce ahşap ve kerpiçten yapılan, yıllar içinde yaşanan 4 depremi hasarsız atlatan konak, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yanındaki binanın yıkılması sonucu zarar gördü.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya'da, afetin etkileri gün geçtikçe ortaya çıkıyor.

Kentte 5 bine yakın bina yıkılırken bazı tarihi değere sahip eserler de zarar gördü.

Kerpiç ve ahşap ile yapılan, 1986'da Doğanşehir, 2000'de Elazığ, 6 Şubat'ta da Pazarcık ve Elbistan depremlerinde hasar görmeyen 106 yıllık Malatya konağı, yanındaki binanın çökmesi sonucu hasar aldı.

Battalgazi ilçesine bağlı Saray Mahallesi'nde bulunan tarihi konağa, müdahale edilmemesi için Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Tescilli kültür varlığıdır, izinsiz müdahale edilemez" yazısı asıldı.

- Tarihi konak korumaya alındı

Tarihi konakta yaşayan Ahmet Dural, AA muhabirine, 106 yıl önce dedesinin inşa ettiği konağın Malatya bölgesinde geçmişte kullanılan yapılardan olduğunu anlattı.

Konağın daha önce yaşanan birçok depremde hasar almadığını, 6 Şubat'taki depremlere kadar evi aktif olarak kullandıklarını dile getiren Dural, şöyle konuştu:

"Depremden sonra eve giremedik. Buradaki apartman çökerken bizim eve temas ediyor, oradan bizimki de hasar alıyor. Yandaki binanın çatısı bizim evin üzerine çöktü, bir kısmı da sürttü. Şu an ne yapılacak bilmiyoruz, beklemedeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı müdahale edilmesin diye yazı astı. Diğer enkazlarla karıştırılıp yıkılmasın diye o yazıyı asarak korumaya aldılar."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • B.D. (1 yıl önce)
    Asıl sorulması gereken soru tarihi eserlerin yanına bina yapılması için imar onayını kim verdi? Bu maalesef ülkemizde genel bir sorun. Suçlu hep yapan eden. Depremde de öyle olmadı mı? Mesela Bostanbaşı'da yüksek katlı imara kim izin verdi. Bunların hiç mi kabahatı yok? Kimse hesap sormayacak mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • OPANOĞLU44 (1 yıl önce)
    Tarihi binaların yanına,sağına,soluna ötesine,berisine ev yapanlar özellikle de buralara betonarme ev yapılmasına izin veren Belediye yetkilileri utansın. Dünyanın hiç bir gelişmiş ülkesinde tarihi binaların etrafı ya tamamen açık ya da tarihi binalar serisi vardır.Modern yeni yapılaşmalara asla izin verilmez. Burası Türkiye,Rant varsa Tarihi binaymış bunları kimse umursamaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Ya. Bu kadın ve ablasını görünce içimden birşeyler geçiyor. Acaba sadece bendemi oluyor anlamadım.
    %100
    %0
    Yanıtla