Malatya 12.Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından Mişmiş Park Fuar Alanı'nda düzenlenen Malatya 12. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarında 30 ilden 150 firma stant açtı.
-“ Malatya Tarım Fuarı artık kendini ispat etti”
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın son yıllarda büyük bir değişim ve yenilenme yaşadığını söyleyerek; “Malatya’nın bu gelişimine fuarların büyük bir katkısı olduğu kanaatindeyiz. Ulusal ve uluslararası bazda düzenlediğimiz fuarlar, ilimizde büyük bir canlılığa, ekonomik hareketliliğe ve sektörlerin gelişmesinde büyük bir değişime vesile oluyor. Malatya Tarım Fuarı artık kendini ispat etmiş, çok önemli fuarlardan biri haline geldi. Şuanda 30 ilden katılımcımız var. 9 bin metrekarelik alanın tamamı dolu. İç Anadolu Bölgesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz bölgesinden gelen çiftçilerimiz var, birliklerimiz var, sağolsunlar burada da odalarımız ve birliklerimiz çok önemli katkı ve destek sağlıyorlar. Bizim buradaki temel amacımız; hem Malatya ekonomisinin büyümesi, tarım sektörünün daha bilinçli yapılması, tarım sektörünün büyümesi, bilinçli tarım ve çiftçi eğitimi çok önemli. Tarım fuarı kapsamında çok sayıda söyleşiler, eğitimler programları ve sempozyumları da var.” dedi.
Çakır şunları söyledi:
“Kayısı stratejik bir ürün. Son yıllarda hükümetimizin vermiş olduğu destek ve teşviklerle birlikte birçok alanda büyüdüğünü görüyoruz. Hayvancılığın ilimizde ciddi bir gelişim gösterdiğini biliyoruz. Fuarlar üreticilerimizin teknoloji ile buluşmasına, kendini yenilemesine, bilinçli üretim yapmasına, ürün kalitesi ve verimliliği açısından ciddi katkı sağlanmasına vesile oluyor. Biz bu fuarda Malatya olarak hep birlikte ev sahipliği yapıyoruz. Civar illerden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden, İç Anadolu Bölgesinden, Akdeniz Bölgesinden gelen bütün başkanlarıma katılımlarından ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”
-“ Çiftçilerimiz şu anda en fazla suya ihtiyaç duyuyor”
Törende konuşan AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise, hükümetin üreticilere büyük destek ve hibeler verdiğini belirterek; "Henüz Nisan ayının başındayız ama desteğin 7,1 milyar lirasını çiftçilere aktardık. Çiftçinin ihtiyaç duyacağı bir dönemde ödeme yaptık. Mazot ve gübrenin ana gider kalemi olduğu söylendi. Geçen yıl gübrenin KDV'sini düşürdük. Çiftçiye yüzde 50 mazot desteği veriyoruz. Kapalı sistemle sulanan tarım arazilerinin miktarını artırmaya çalıştık. Beylerderesi'nde tarım arazilerinin sulanması amacıyla inşa edilen barajın yapımı inşallah tamamlanacak. Kentin kuzeyindeki çiftçiler böylece rahatlamış olacak. Çiftçilerimiz şu anda en fazla suya ihtiyaç duyuyor. Meralarda hayvancılık yapan üreticilerin, hayvanlarını sulamak için su bulamadığını biliyoruz. Üreticilerin ve çiftçilerin bizden istediği şeyleri yapmaya gayret ediyoruz. Devlet desteğiyle daha verimli ırkların yetişmesi amacıyla Malatya'da 300 binden fazla hayvana suni tohumlama yapıldı." diye konuştu.
-“30 ilden 150 firmayı bir araya getirdik”
TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da 12. Tarım Fuarı’nın Malatya’ya ciddi manada bir katma değer kattığını belirterek, “Malatya insanının yüzde 50’si tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Ciddi anlamda da inivasyon yaratması gereken bir şehir. Bu anlamda bu fuar organizasyonunda emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç da, üreticiler olarak Tarım Fuarını 5 günlük bir çiftçi bayramı olarak gördüklerini ve çok önem verdiklerini söyledi. Kılınç kayısıya alan bazlı destek verilmesini talep etti.
Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, Malatya’yı tanıtmanın yanı sıra, kültürel değerleri yaşatmak, yaygınlaştırmak ve Malatya ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “Tarım sektörü ilimiz ve ülkemiz açısından önemli ve stratejik bir sektördür. İlimiz ve bölgemiz nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 50’den fazlası tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizin en büyük fuarlarından biri olan fuarımıza, yaklaşık 30 ilin tarım sektöründe faaliyet gösteren 150 firmamızı üreticilerimizle bir araya getirdik. Aynı zamanda birliklerimizin ve Ziraat Odalarımızın düzenlediği yarışmalar ve ikramlarla fuarımıza farklı bir boyut kazandırmaya çalıştık.” dedi.
-Ücretsiz otobüs seferleri düzenleniyor
Yapılan konuşmaların ardından İl Müftüsü Ümit Çimen’in yapmış olduğu duanın ardından protokol üyelerinin katılımı ile açılış kurdelesi kesildi.
Fuarın açılış törenine Vali Vekili Ali Deniz Sürmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Emniyet Müdürü Ömer Urhal, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Ahmet Kızılay, Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Faruk Nalçacı, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, MHP İl Başkanı Bülent Avşar, Kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum, kuruluş, oda ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Tarım Fuarına katılmak isteyen vatandaşlar için Battalgazi, Yeşilyurt, Kale, Yazıhan ve Akçadağ ilçe merkezleri ile Emekliler Parkı yanından ücretsiz otobüs seferleri düzenleniyor.
Fuar 15 Nisan Pazar gününe kadar 10.00 – 19.00 saatleri arasında açık kalacak.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten