SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Eylem Yapmak İstiyorlar, Biz Kabul Etmiyoruz!'

0
Güncellendi - 2020-01-04 05:13:59
'Eylem Yapmak İstiyorlar, Biz Kabul Etmiyoruz!'
A- A+ PAYLAŞ

'DURUMU İYİ OLMAYAN ÜRETİCİ ÇOK BÜYÜK BASKI YAPIYOR'.. Malatya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, gerek tarımda ve gerekse hayvancılıkta sorunlar olduğunu belirtip, sorunları 8 Ocak’ta Ankara’da TBMM’de dile getireceklerini bildirdi.

Malatya Ziraat Odaları koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı. Burada konuşan Yunus Kılıç, “Malatya Ziraat Odaları olarak bir koordinasyon toplantımızı her ayın ilk perşembesi günü yapıyoruz. Bu toplantılarımıza tarım paydaşlarımızı buraya davet ediyoruz. Bugünkü misafirimiz Malatya DSİ Şube Müdürümüz Sayın Arif Tüfekçi oldu. Ziyaretlerinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. “ifadelerini kullandı.

“38 lira sulama ücreti 80 liraya çıkarıldı”

“Değerli arkadaşlar üreticimiz son 12 yıldır maddi durumları iyi olmadığından dolayı ziraat odalarımıza çok büyüktür baskılar yapıyor. Üreticimiz girdi fiyatlarının artışından dolayı şu anda bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarını ödeyemiyor. Kefiller ile beraber icraya vermiyorlar. Bugünkü Devlet Su İşleri Müdürümüz Sayın Arif Tüfekçi’yi davetimizin sebebi sulamadaki fiyatların yüzde 100 artış ile ilgiliydi. Bunu söylerken arpayı 110 kuruşa satarken, tohumu 2 lira 20 kuruştan almamızdan bahsettik. Daha önce sulama birlikleri kayısı bahçelerine dekar başına 38 lira sulama ücreti alınırken bugün 80 liraya çıkmasından bahsettik. Bazı konularda üreticilerimizin devletlerin almış oldukları desteklerin başka kurum ve kuruluşlara gittiğinden bahsettik. Elektrik fiyatlarının yüzde 100 artışından bahsettik. Elektrik Dağıtım şirketinin çiftçinin ikinci faturada aboneliğini iptal ettiğini, yatırdığı depozit parasını elektrik tüketimine karşılık hesabına aktardığından bahsettik. Devletin çiftçiye göndermiş olduğu hibe desteklerinin bankalar tarafından bu kurumların hesaplarına aktarıldığından bahsettik.” diyen Kılıç, şöyle devam etti:

“Şu elimizde bulunan liste, Bakanlığın göndermiş olduğu sulama fiyat listesidir. Bu sulama fiyat listesinde hububatta 12 lira fiyat verilmiş iken, bakanlık tarafından daha önce sulama birliklerimiz, şimdi ise sulama birliğine atanan kayyumlar tarafından 38 lira olan kayısı sulama ücreti bugün 80 lira yapılmıştır. 2019 yılında yüzde 100 den fazla sulama fiyatı artışı sağlanmıştır. Bazı konularda dolar endeksli geliyor diye zam yapılırken barajlardaki sulara da dolar endeksi değildir. Bunu arz etmek istiyoruz. Daha önce 2018 yılında dekar başına sulama birliklerine aldığı fiyat 38 lira idi. Kayısı ve pancar üreticileri için de dekar başına 38 liraydı. Şimdiki 2019 yılında ödenmesi gereken ise 79 lira 80 kuruş. Bu konuları arz etmek istiyoruz.”

Türkiye'de 765 Ziraat Odası başkanının 8 Ocak’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olacaklarını belirten Kılıç, “Biz üreticimize baskı yaparken, biz de çiftçiyi sokağa dökmeden, eylem yürüyüş yaptırmadan bu milletin temsilcilerine bu milletin vekillerine gideceğiz. Oda başkanları ziraat oda başkanlarımıza çok baskı yapıyorlar. Eylem yapmak istiyorlar. Yürüyüş yapmak istiyorlar Bu da ülkemizin huzurunu bozacağından dolayı biz bunu kabul etmiyoruz. Ama bir çiftçilerin temsilcileri olarak 8 Ocak'ta tüm Türkiye'deki oda başkanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olacağız sesimizi oradan duyuracağız. Çünkü ,çiftçi zor durumda. Herkes icralık durumda. Bugün Bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sulama Birlikleri, TEDAŞ çiftçileri icraya veriyor. İcra dosyaları kabarıp gidiyor. Üreticinin bu borcunu ödeme şansı yoktur.” dedi.

Hayvancılık desteği

Son günlerde yüzde 40 damızlık düve desteği verileceğini tarım il ve ilçe müdürlükleri vatandaşa duyurduğunu söyleyen Kılıç, “Bunun şartnamesine baktığımız zaman üreticilerimizin bundan faydalanma imkanı olmadığını gördük. Mesela orada diyor ki, hayvan sayısı 2 ise 10’a tamamlayacak. 8 tane ise 10’a tamamlanacak. Daha önce bu hayvancılığı yapmış olacak diye belirli şartlar koymuş. Bu şartların hepsi doğru. Örneğin simental ırkı süt ineği alımına destek verecek, fakat özel bir belgesi var o belgesi olan hayvan şu anda Türkiye'de yoktur. Bu ne demek oluyor Türkiye'de olmayan bir hayvana yüzde 40 destek veriliyorsa yine bu ithalatçıların, dayı yeğen ilişkilerinin menfaatçilerin işine yarayacak. Üreticimiz bu şartı yerine getirmediğinde dolayı şu anda başvuramıyor. Biz bu sıkıntıların hepsini üreticimiz den alıyoruz. Sizlerin vasıtasıyla tam oyuna bürokratlarımıza da siyasetçilerimize de duyuruyoruz. Bunu duyurmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • bek (4 yıl önce)
    çifçilik neyinize.Dışardan saha ucuza üretiyorlar.Paramızda varki alıyoruz.Kayısı sulama fiyatını kuru kayısı fiyatına bağlasınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Davşan dağa mı küsmüş? Vah vah. Dağın haberi olmuş mu peki? Yoook. Eh o zaman. Patronunuz un verdiği görevi bu toplantıyı düzenleyerek yaptınız. Çiftçinin Gazını da aldınız. Dağılabilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (4 yıl önce)
    Tarım ve hayvancılıkta maliyet girdileri artmış, devlet desteği çok yetersiz kalmış, bunlar yetmez miş gibi gümrüksüz tarım ürünleri ve et in serbestçe ülkeye girmesi tarım ve hayvancılığın yapılamaz duruma gelmesini sağlamış. Siz çıkmış üretici eylem yapmak istiyor biz bırakmıyoruz diyorsunuz. Bırakmayın nasıl olsa az kaldı köylünün elindeki topraklar küresel şirketlerin eline geçerse o zaman eylem kararı alırsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turhan (4 yıl önce)
    Öncelikle söyliyeyim Ziraat Odası gereksiz boş bir kuruluş. çiftçiye bir tek faydasını bilen varmı. çks yenilemede SÖZDE tarım işleri müdürlüğü ipin bir ucunu ziraat odasının eline vermiş haraç almadan imzalamıyor kağıdı. Gübre zammı, elektrik zammı, vs. vs. yapılırken ülkedeki hangi ziraat odası çıkıpta itiraz etmiş ki. Devletin bir an önce bu yolsuzluk hırsızlık bürollarını kapatması gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Kendi düşen ağlamaz. Bu durumu siz kabullendiniz. Daha seçim olalı kaç ay oldu. Hiç şikayet etmeyin. Demek ki hayatınızdan çok memnunsunuz. Sesinizi de çıkarmayın. Öyle eylem falan sakın ha, kendinizi hapiste bulursunuz. Şükredin. Reisimiz öyle diyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Ülke ekonomik olarak uçurumun kenarına sürüklenirken, kendileri çiftçi bile olmadığı hâlde sizin için sesini yükseltenlere karşı "hain, dış mihrak" diyordu bizim çiftçimiz. Ben seçim sonuçlarına baktığım zaman tarım şehirlerinin hep iktidara oy verdiğini gördüm. Demek ki hâlinizden memnunsunuz kardeşim. Lamı cimi yok. Uçurumdan düşerken feryat etmek de faydasız. Kaldı ki şimdi bile feryat edemiyorsunuz, korku içindesiniz. Neyin korkusu bu? Bu daha iyi günleri çiftçinin. 2020'de kim ne kadar yer ekip dikip işleyebilecek göreceğiz. Tarım için kullanılması gereken finansal kaynakları müteaahhitlere ve kağıt üstünde çiftçilik yapanlara verirlerken bu yanlıştır diyenlere yuh diyorlardı. Unuttunuz mu? Dün yuh çektiklerinizin söyledikleri bir bir çıkmaya başlayınca endişelendiniz mi? Ne olacak canım, "aldatıldık, kandırıldık" deyip günah çıkartın siz de. Sizin siyasi önderleriniz de böyle yapmadı mı? Geleneğiniz budur sizin. Yandaşlara para lazım para. Onların yatına, katına, son model arabalarına ve süper lüks yaşamlarına para lazım para. Nereden bulunacak o para? Sen tarımsal sulama için o paraları vereceksin ki ağa babaların zevküsefaya devam etsin. Ağlamayın boşuna. Kendi düşen ağlamaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • İşsiz Mühendis (4 yıl önce)
    25 Krş pancar alıp 30 krş a küspesini satıyorlar , destekle ya da teşvikle tarım ayakta durmaz , sakat bir insanın bastonla destek alması gibi ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Çiftçiyi çok daraltıp bunalttılar... 2023 seçimi Türkiye’de bir dönemin bittiği yeni bir dönemin açıldığı bir milat olacaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cahit (4 yıl önce)
    Eylem yapsan ki nola akşama kadar oturan çevik kuvvet ekiplerini üstüne salar epeyce bir pataklatırlar gözaltına alınır sonra çiftçinin hakkında kamu davası açılır mahkemeler de süründürülür kim bunla uğraşacak en iyisi demir yumruk yönetime biat etmek mümkün olduğunca günü kurtarmaya bakmak lazım
    0
    0
    Yanıtla