İlk Güneş Enerjisi Santrali (GES)'ni 2 ay sonra hizmete alacak olan Büyükşehir Belediyesi, Çarmuzu Mahallesi'ndeki 9.9 MWe kapasiteli bu GES'in ardından, Fırıncı Mahallesi'nde de (köyünde) aynı büyüklükte ikinci bir santral kurmak için çalışmalarına başladı.
2 ADET GES PROJESİ VAR
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kendi enerji ihtiyacı ve piyasaya enerji satış için GES kurulmasına ağırlık verdi. Buna göre; daha önce kamuoyuna yansıyan MAŞTİ arkasındaki Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına kurulması için çalışmaların sürdüğü 345 kW gücünde GES ile birlikte Çarmuzu Mahallesinde kurulacak olan 9.9 MWe büyüklüğündeki GES'in ardından, aynı kapasitedeki ikinci santralin ise Fırıncı Mahallesine kurulacağı belirtildi.
İNÖNÜ’DEN SONRA BÜYÜKŞEHİR
Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşan ve güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknoloji olan GES Malatya’da da kurum ve kuruluşların yatırım projeleri arasında yer almaya başladı. Üniversitesi’nin Turgut Özal Tıp Merkezi’nin tükettiği enerjinin yüzde 30’unu karşılamak için kurduğu 5.3 MW kapasiteli GES'in ardından Büyükşehir Belediyesi, bu alanda yatırım projesi geliştirmeye başladı.
2 GES KURACAK
Trambüs Bakım İstasyonu çatısına 345 kW gücünde GES kuran Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin şuanda 2 adet GES projesini de hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce Çarmuzu Mahallesi'nde şehir mezarlığının arka kısmındaki boş araziye kuracağı 9.9 MWe büyüklüğündeki GES gündeme gelmişti. Büyükşehir’in ikinci GES’ni ise Battalgazi İlçesinin Fırıncı Mahallesi'ndeki 978 nolu parselde kuracağı belirtildi.
TOPLAM MALİYETİ 19 MİLYON TL
Büyükşehir Belediyesi’nin Çarmuzu ve Fırıncı mahallelerinde kuracağı 2 ayrı GES'in toplam maliyetinin 19 milyon TL tutarında olduğu belirtildi. Her GES'in maliyetinin 9.5 milyon TL olduğu kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi yapmış olduğu maliyeti üreteceği enerjiyi kullanarak ve satarak amorti edecek.
TRAMBÜS GES
Büyükşehir Belediyesince MAŞTİ arkasında Trambüs Bakım İstasyonu’nun çatısına 345 kW gücünde GES kurulması için başlatılan çalışmaların yaklaşık 2 ay sonra sona ereceği ve üretimin başlayacağı belirtildi. Trambüs GES’in projesine göre; . GES sayesinde Trambüs Bakım İstasyonu’nun tüm elektrik ihtiyacı karşılanacak ve üretilen elektriğin geri kalanı ise Trambüs hattına verilecek. GES'in yıllık elektrik üretim miktarının ise ortalama 454 bin kW/h olacağı açıklanmıştı.
ÇARMUZU GES
Büyükşehir Belediyesi’nin Çarmuzu’da kuracağı GES ile ilgili teknik bilgi şu şekilde:
“Proje kapsamında güneşten 10 adet 0,99 MegaWatt gücündeki toplamda gücü 9,9 MegaWatt olan fotovoltaik panellerin 193.500 m2 düz toprak zemine alüminyum taşıyıcı sistemler üzerine yerleştirilerek güneş ışığından elektrik enerjisi üretilecek ve üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılacak bir kısmı ise piyasaya satış için iletilecektir. “
FIRINCI GES
Fırıncı’da kurulacak olan GES hakkında ise teknik bilgi ise şöyle:
“Proje kapsamında güneşten 10 adet 0,99 MegaWatt gücündeki toplamda gücü 9,9 MegaWatt olan fotovoltaik panellerin 215.083 m2 düz toprak zemine alüminyum taşıyıcı sistemler üzerine yerleştirilerek güneş ışığından elektrik enerjisi üretilecek ve üretilen elektrik enerjisinin bir kısmı Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kullanılacak bir kısmı ise piyasaya satış için iletilecektir.”
3 AYRI ALANDA ENERJİ ÜRETİMİ
Bu arada, Malatya Büyükşehir Belediyesi halen Çöp sahasında elektrik üretimini sürdürürken, yeni çöp sahasında da elektrik üretimi yapacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin Kuyuönü Mezarlığı civarında Derme Kanalı üzerinde de hidroelektrik Santrali kurmak için planlama yapıyor. Büyükşehir Belediyesi, GES ile birlikte 3 ayrı alanda enerji üretimi gerçekleştirmiş olacak.
ÖZEL SEKTÖRDE GES GİRİŞİMİ
Öte yandan, özel sektörde Malatya’da GES kurmak için çalışma yürütüyor. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayı toplantılarında 3 GES'in kuruluşuna ilişkin olarak imar değişikliği tekliflerini onaylamıştı. İmar planı değişikliğinde Yeşilyurt ilçesi Cumhuriyet Örnekköy Mahallesi’nde 2 ayrı GES kurulması amacıyla “Enerji Depolama Alanı” fonksiyonu verilmesi yönünde 1/5000 ölçekli imar planı ve Doğanşehir İlçesi Söğüt Mahallesi’nde GES fonksiyonu verilmesi yönünde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklikleri kabul edilmişti.
FOTO: Arşiv
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com