Malatya Tarım Müdürü Hamit Aygül, "Sönmez 2001 Buğday Çeşidinin" Malatya'da tuttuğunu belirterek, bu sayede Malatya ekonomisine yılda 150 milyon TL ek gelir oluşturacaklarını söyledi.
Tarım Müdürü Hamit Aygül, Sönmez 2001 Buğday Çeşidi'nden Malatya'da üstün verim alınması nedeniyle yaptığı açıklamada, "Ekmek, tarih boyu toplum beslenmesinde etkin olmuş önemli besin kaynaklarından biridir. Mısır'dan eski Yunan'a ve oradan Roma İmparatorluğu'na yayılmıştır. Halkımızın beslenmesinde de ekmek, geçmişten günümüze kadar soframızın temel unsuru olmuştur. Bu yüzden çok önem verdiğimiz ekmeğin ham maddesi olan buğday da ekmek kadar önem taşımaktadır. İlimizde 2010 yılı buğday ekim alanı 951 bin 610 dekar olup, toplam buğday üretimi 198 bin 520 tondur. Buğday ekim alanı ilimiz toplam tarım alanın yaklaşık dörtte birine tekabül etmektedir. Bu kadar geniş alanda buğday tarımı yapmamıza rağmen aldığımız verim senede dekar başına 200 kilogram düzeyindedir. Bu düşük verimi yükseltmek ve çiftçilerimizin gelir seviyesini iyileştirmek için İl Tarım Müdürlüğü olarak, 2009 yılı sonunda iki yeni buğday çeşidini İlimize getirerek Arapgir İlçesine bağlı Deregezen Köyünde denemeye aldık. Tamamen çiftçilerin şartlarında yapılan bu denemede, yerli buğdaydan dekara 250 kilogram ürün alınırken, yeni çeşitlerin birinden 350 kilogram, diğerinden ise 450 kilogram verim sağlandı. İşte dekara 450 kilogram verim alınan bu çeşit Sönmez 2001 çeşidi olmuştur.
Bu sonucu gören çiftçilerimizin talebi üzerine, 2010 yılı sonbahar döneminde Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü nezdinde girişimlerimizle 15 bin kilogram Sönmez 2001 buğday tohumluğu temin edilerek Arapgir ilçesine bağlı 6 köydeki çiftçilere teslim edildi. Bu tohumluk 30 çiftçimiz tarafından toplam 750 dekar alana ekildi. Bu hasat sezonunda dekara 600 kilograma yakın verim beklemekteyiz" ifadelerini kullandı.
"Sönmez 2001 Buğday Çeşidi; ekmeklik bir buğdaydır. Melezleme ıslah metoduyla geliştirilmiştir. 2001 yılında tescil edilmiş olup, erkenci, kışa, kuraklığa ve yatmaya dayanıklı, kardeşlenme düzeyi iyi, sap verimi yüksek, sarı pas, kahverengi pas, sürme ve rastık gibi hastalıklara oldukça dayanıklıdır.
Yaptığımız hesaplamalarda; çiftçilerimizin ellerindeki yerli tohumlukları, verimi yüksek ve bölgemize uyumlu sertifikalı yeni çeşitlerle değiştirmeleri halinde, Malatya olarak yıllık toplam buğday üretimimizin 400 bin ton'u geçeceği ve ilimiz ekonomisine yaklaşık 150 milyon lira civarında ek gelir sağlanacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle çiftçilerimizin mevcut tohumluklarını sertifikalı ve yüksek verimli çeşitlerle bir an önce değiştirmeleri gerekmektedir" diyen Aygül, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bakanlığımız bu yıl sertifikalı buğday tohumluğu kullanan üreticilere, dekar başına 6 lira destekleme yapmaktadır. Dekara 20 kilogram tohum kullanıldığına göre, tohumun kilogramına verilen destek miktarı 30 kuruş civarındadır. Tohumluk buğday kilogram fiyatının 85-90 kuruş olduğu dikkate alındığında çiftçimize tohum maliyeti sadece 55-60 kuruş olacaktır. Bu büyük bir nimettir. Çünkü sadece tohumluğunuzu değiştirmekle buğday geliriniz 2 katına çıkmakta, net karınız ise dörde katlanmaktadır. Bu imkandan tüm çiftçilerimizin istifade etmelerini istiyoruz".