- "Kumpas" da denilen ve "özel operasyon" olduğu anlaşılan önemli davaların firari eski savcısı Zekeriya Öz, evraklardaki farklı imzalarıyla gündeme geldi..
Malatya’da biri Alman uyruklu 3 Hıristiyan misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Davası’nı Ergenekon Davasına bağlamak için İstanbul’da o dönem operasyon yaptırarak Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile birlikte 12 askeri personeli ve daha önce Fetullah Gülen aleyhinde yazan İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisini de davaya dahil ederek hapis yatmalarına neden olan firari eski savcı Zekeriya Öz’ün dava dosyasındaki evraklarda bir birinden farklı çok sayıda imzasının bulunduğu ortaya çıktı. Firari Öz’ün davaya dahil olması nedeniyle yargılama uzadı ve karar 9 yılda çıkmadı. Ergenekon davası başta olmak üzere, savcısı olduğu "özel amaçlı" davalarda yazdığı tartışmalı iddianamelerin yanı sıra, farklı imzalarıyla da gündeme gelen Öz'ün, "benzemez- tartışmalı" imzalarının, başkaları tarafından atılmış olabileceği de değerlendiriliyor.
Zirve Yayınevi Davasının dosyasında firari eski savcı Zekeriya Öz’un olay yerinin Malatya olmasına karşın, Mart 2011’de İstanbul’da Zirve Yayınevi’ni ilişkin olarak başlatmış olduğu soruşturma ile ilgili evraklarda bulunan çok sayıda imzasının bir birinden farklı olduğu tespit edildi. Öz’ün özellikle soruşturmasının ana noktası olan ve askerlerin davaya dahil edilmesine yol açan davanın sanığı olan İlker Çınar’ın Uygar Deniz kod adıyla gizli tanık olarak vermiş olduğu ifadelerdeki imzasının bir biriyle çakışması dikkat çekiyor.
Zirve Yayınevi davasında yargılamanın 9 yılda bitirilmemesine neden olan firari eski savcı Öz’ün dava dosyasındaki üçüncü iddianamenin İstanbul’da yapılan soruşturmayı kapsayan evraklarda bulunan imzalarının farklı oluşu asker sanıkların avukatlarından Alper Çitil tarafından mahkemeye sunulduğu öğrenildi.
FİRARİ ÖZ DAVAYA DAHİL OLUNCA YARGILAMA SÜRECİ UZADI
Firari eski savcı Zekeriya Öz’ün İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı iken 17 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Terör Örgütü ve Zirve Yayınevi Davası arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle başlattığı soruşturma sonrasında Malatya Zirve Yayınevi Davası’nın 5 asıl sanığı ile birlikte 9 olan sanık sayısı 21’e yükselmiş ve davanın sanıkları arasına Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Albay Mehmet Ülger ile birlikte 12 askeri ve öğretim görevlisi sanık olarak yargılanmaya başlamıştı. Davanın sanıkları arasındaki eski misyoner İlker Çınar ise gizli tanık olarak yer almıştı. Zekeriya Öz’un İstanbul’dan başlattığı Zirve soruşturmasından sonra davada ikinci aşamaya geçilerek, yargılama süreci 9 yılda bitirilemedi.
Halen Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren Zirve Yayınevi davasında mahkemenin kararını 115. duruşmada 28 Eylül 2016 tarihinde açıklaması bekleniyor.
ZEKERİYA ÖZ KİMDİ?
1968 yılında Bursa'da, Bulgaristan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğretimini Bursa'da tamamladı. Babası Bursa'da esnaflık yapan Öz, 1986 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1991 yılında mezun oldu. 1997'ye kadar Bursa Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yaptı. 1997 yılında Hakim ve Savcılar Sınavı'nı kazandıktan sonra Bursa Barosu'ndaki kaydını sildirip savcı oldu.
1999 yılının Ağustos ayında kısa dönem askerlik hizmetine başladı. Askerliğe 114,5 kilo olarak başlayan savcı görevinin 12. gününde çeşitli sağlık nedenleriyle sağlık kurulunun karşısına çıktı. Kendisine 3 ay süreyle hava değişimi verilmiş ve verilen sürede istenen kilolara inememiştir. Bunun üzerine 2 kez daha üçer aylık hava değişimi verilmiş ve durumunda bir değişiklik olmaması nedeniyle Mayıs 2000'de eksojen obezite tanısıyla askerliğe elverişsizdir raporu verilmiştir.
12 Haziran 2007 Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasını yöneten savcılardan biridir.
HSYK, adli yargı kararnamesiyle Ergenekon davasına bakan özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ü,özel yetkilerini alarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atadı. Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne ise Ergenekon, Askeri Casusluk ve Fuhuş Çetesi soruşturmalarını yürüten Fikret Seçen atandı. 12 Mayıs 2015 tarihinde HSYK tarafından yapılan açıklamada Zekeriya Öz'ün meslekten ihraç edildiği bildirildi.
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in tutuklanmak üzere haklarında “yakalama kararı” verilmesi yönündeki talebini kabul etti ve yakalama kararı çıkardı. Ancak Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yakalama kararından saatler önce 10/08/2015 tarihinde Sarp sınır kapısından Gürcistan' gitti. Zekeriya Öz'ün daha sonra Ermenistan'a, oradan da Almanya'ya geçerek iltica talebinde bulunduğu bilgisi basında yer aldı Ekim 2015'te Instagram hesabından paylaştığı bir fotoğrafta 7 milyon lira değerinde Bugatti Veyron marka bir otomobilin önünde olduğu görüldü. (Kaynak: Vikipedi)
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
İŞTE EVRAKLARDAKİ ZEKERİYA ÖZ İMZALARI