SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

1968'deki Birincilik

A- A+ PAYLAŞ
EKREM KARACA VE MALATYA HALK OYUNLARI İLE İLGİLİ BİR HABER
 
Süleyman ÖZEROL
 
Atatürk Bulvarında (Ankara) ilerlerken Dr. Necdet Erdoğdu ile karşılaştık. “Seni birinin yanına götüreyim” dedim ve Selami Yücel’in bürosuna gittik. İçeri geldiğimizde Selami Bey Necdet Beyi görünce “oooo” dedi, 1969’da Ankara’dan söz etmeye başladı. Yaşadıkları bir olayı anlattı, ardından başka anılar… 
 
Selami Beyin yanında bulunan arkadaşı ile demiryollarını konuştuk. Oradan emekli imiş… Beş kez gidip gelen 5. İşletme Müdürü Bekir Çanak’tan konu açıldı. Konuşurken iki kişi girdi içeri, bunlardan birinin adı Ekrem Karaca idi. Ekrem Karaca ile halk oyunları konusunu konuştuk. Bazı sorularımın yanıtlarını verdi, yanıtlarını kısaca düzenledim.  
 
18 Mayıs 1948 tarihinde Malatya’da doğmuş. Aslen Yeşilyurt Kozluk köyündendir. Sanat okulunda okurken Malatya halk oyunları ekibi oluşturulur. Beden eğitimi öğretmeni Leyla Kahveci halk oyunlarına meraklı, disiplinli bir öğretmendir. Erkekler Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesinden, kızlar Mustafa Kemal Kız İlköğretmen Okulundan seçilir. Gaffar Taşdemir, Hüseyin Akbaş, Alaaddin Günaydın anımsadıkları arkadaşlarından bazıları.
 
1969 yılında V. Nedim Tör ve S. Yaver Ataman’ın da seçici kurulda bulunduğu 14 ekibin yarıştığı İstanbul’daki yarışmaya katılırlar. Orada dikkat çekerler. Fotoğrafçı Sami Güner fotoğraflarını çeker. Ekrem Karaca o zaman Malatya postanesinin önünde satılan tezgâhlarda ne kadar halk oyunları ile ilgili fotoğraf varsa satın alır. 
 
Ayrılırken daha sonra elinde bulunan bazı belge ve fotoğrafları bana getireceğini söyledi. Çeşitli zamanlarda telefonla görüştük ve belgeleri Selami Beye bıraktığını söyledi, ertesi gün uğrayıp aldım. Bir kutu dia, birkaç siyah-beyaz fotoğraf ve halk oyunları kartpostalları vardı bıraktıkları arasında. 23 Siyah-beyaz, 17 renkli dia, 23 Haziran 1969 tarihinde Üsküdar’da yapılan halk oyunları yarışmasına katılan Malatya Halk Oyunları Ekibi kartpostalı,  Edirne, Ağrı ve Balıkesir halk oyunları ekibi kartpostalı olmak üzere 44 fotoğraf vardı. Ayrıca 17 Temmuz 1968 tarihli Birlik Gazetesi… 
 
Diaları bir fotoğrafçıda bilgisayar kaydına uygun bir biçimde kaydettirdim, fotoğrafları da evde taradım, “Ekrem Karaca” dosyasını oluşturdum.
 
Gazetenin birinci sayfasında, “Bölge Halk Oyunları Folklor Ekipleri Arasında Malatya Birinci Derecede” başlığı altında verilen bir haber vardı. Bu haberi sizlerle paylaşmak ve 1969 yılında renkli olarak çekilmiş olan bazı fotoğrafları da o dönemi yansıtması bakımından sunmak istiyorum. 
 
“Bölge Halk Oyunları Folklor Ekipleri Arasında
Malatya Birinci Derecede”
 
10 Temmuz 1968 tarihinde başlayan Kayseri Bölge Halk Oyunları folklor ekipleri gösterilerinde Malatya folklor ekibimiz “En başarılı” niteliğini taşımış ve halkın yargısı, Kayseri Hava İkmal Merkezi Komutanlığınca Malatya ile Erzurum ekipleri birinci dereceyi almışlardır. 
 
Fuarın ilk açılış gününde ekibimiz Atatürk anıtına çelenk koymuşlar ve merasimden sonra şehri gezi çıkararak aynı gün saat 17.00’de Anadolu Kayseri Fuarının açılış merasiminde bulunmuşlardır. Fuara:
1-Kayseri (merkez): Kirman, Serçe, Karanfil, Kıyılı, Kartal
2- Çorum: Çorum halayı, Benli, Dilalle, Türk Ayşe
3- Malatya: Kol oyunu, Malatya Malatya, Lorke, Söğüt dalı, Tezleme
4- Kastamonu: Sepetçioğlu, Yarım çardak, Davullu meydan oyunu
5- Pınarbaşı (Uuzunyayla): Vok, Gofe, Çeçen
6- Çankırı (Eldivan): Halay, Sinsin, Tura
7- Türkistan: Bahar oyunu, Canım Türkistan, Safayi
8- Erzurum: Baş bar, Delilo, Hançer, Uzundere, Hoşbilezik
9- Yozgat: Yozgat halayı, Vıy vıy, nalinli, Feyli turnam
10- Kırşehir: Çiçekdağı halayı, Kaşık oyunları
11- Kayseri (Sarız): Diz kırma, Alevi, Kırık yay, Yumruk
12-Çankırı (Şabanözü): 
13- Çankırı (Eskipazar): Minyatür cirit, Köçekler
14-Nevşehir (Ürgüp): Peribacaları, Topuzdağı, Kıvrağı, Kayalar, Pınar oyunlarıyla fuara katılmışlardır.
 
Malatya oyun ekibimiz ekip başkanı Mehmet Kabasakal idaresinde, komite üyesi Ünal Nebioğlu, oyuncu Gaffar Taşdemir, Senkal Demirci, Ekrem Karaca, Gülay Korkmaz, Hüseyin Aktaş, Hatice Topal, Alaaddin Günaydın, Zafer Dallı oyunlarıyla göz doldurmuşlar ve Vahap Tuncay zurna, Sayim Tuncay davulu ile büyük takdir toplamışlardır. Yedek oyuncumuz Feriha Kabasakal ve bütün oyuncu kadromuz 11, 12 ve 13 Temmuz akşamları kapalı spor salonunda gösterileri katılmış, ekibimiz gerek çıkardıkları oyun, gerek diğer halleriyle büyük ilgi uyandırmış, halkın tezahüratı heyecanın artmasına sebep olmuştur. Kayseri Halk Oyunları Yaşatma ve Yayma tesisince ekibimiz takdirle karşılanmıştır.
 
Birinci dereceyi alarak Malatyalıların yüzünü güldüren halk oyunları folklor ekibimize ilerideki çalışmalında başarılar diler, tebriklerimizi bildiririz. 
 
FOTOĞRAFLAR:
1. 1968-1969 Malatya Halk Oyunları Ekibi
2. 1968-1969 M. H. O. Giyim Önden gör.
3. 1968-1969 M. H. O. Giyim Arkadan Görünüm
4. Zurnacı Vahap Tuncay
4. Davulcu Sayim Tuncay
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız