SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'2. Dünya Savaşından Sonra..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Meslek İçi Eğitim Seminerinde konuşan Yüksek İnşaat Mühendisi Sunay Özmen, inşaatlardaki sistem kalıbı ve sistem iskelesi sektörünün 2. Dünya Savaşı'ndan sonra canlandığını söyledi.

Malatya İnşaat Mühendisleri Odası'nın salonunda gerçekleşen toplantıda "Betonarme Yapılarda İskele ve Kalıp Sistemleri" konusunda konuşan Yüksek İnşaat Mühendisi Sunay Özmen, "1950'li yıllardan bu yana inşaat sektöründe yapılarda kalıp ve iskele kullanımı son derece fazla bir gelişme göstermiştir. 1950-1970 arasında Orta Avrupa'da hemen hemen hiç bir kalıp firması veya bu işten para kazanabilecek bir pazarlama yapabilecek düzeyde üretimi olan firmaya rastlanmazken aşağı yukarı 1970'lerden sonra, bilhassa Batı Avrupa'dan başlayarak sistem kalıbı ve sistem iskelesi üreten ve bunları pazarlayan firmalar pıtrak gibi çoğalmıştır.

Elbette ki yine bu yıllara rastlayan betonarme yapılarda öngerme sistemlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlaması ve 2. Dünya Savaşı yaralarını sarıp hızla yapılaşmaya başlayan Avrupa'daki inşaat patlamasının rolü büyüktür.

O tarihe kadar çoğunlukla ahşap elemanlardan oluşan kalıp ve iskele sistemleri ki Türkiye genelinde önemli inşaatların dışında halen kullanılmakta olan usuldür. Emek yoğunluğu fazla olan ve 19'uncu yüzyıldan beri kullanıla gelen usullerin devamıdır. Ahşap lifleri doğrultusunda çekme ve basınca eşit mukavim ve kolay işlenebilir. O zamanlarda kolay ve ucuz temin edebilir bir malzeme olduğundan, birde bugünkü gibi çevremize pek önem verilmediğinden yaygın bir şekilde kullanıldı.

Ahşap elemanların bağlanmasında kullanılan çivi, bulon ve benzeri çelik yardımcılara ait hesap, ahşap, makas ve düğün noktaları hesapları bugün artık bir çok yüksekokulda okutulmamaktadır. Ancak, şantiyelerde genelde tek başlarına kalan genç mühendisler yine de zaman zaman bu tip problemlerle karşılaşmaktadırlar" ifadelerini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız