- Çakır'dan açıklamalar.. "O alanı sivil havaalanı olarak plana işlettik.." "Ekim'de 3 fuar yapacağız"
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Büyükşehir belediyesi olarak gerçekten ilimize değer katan sektörel ve ekonomik canlılık anlamında fuar, organizasyonlar ve tanıtım günleri düzenliyoruz” dedi. Çakır, askeri alanlarla ilgili talepleri ile sivil havaalanı konusunda da bilgi verdi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Auto Show, MAYDEF 4. Yapı Dekorasyonu ve İli İl Yöresel Ürünler Fuarlarını düzenlemeye hazırlanıyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın ile birlikte kentteki bir otelde gazetecilerle bir araya gelerek, yapılacak fuarlarla ilgili bilgiler verdi.
“FUARLAR İLİMİZE BÜYÜK BİR DEĞER KATTI”
Fuarların Malatya’ya büyük bir değer kattığını ifade eden Çakır, “Büyükşehir olarak ilimizin ekonomik canlanmasını, sektörel gelişimi, ilimizdeki ticaret hacminin daha da genişlemesini sağlamak adına aynı zamanda ilimizin bölgede cazibe merkezi olması ve ticari hareketliliğin artması adına kültürel ve sosyal faaliyetlerin daha yoğun bir şekilde artmasını sağlayan fuar organizasyonlarını düzenlemeye devam ediyoruz. Bu ay içerisinde üç tane fuarımız var. Büyükşehir belediyesi olarak gerçekten ilimize değer katan sektörel ve ekonomik canlılık anlamında fuar, organizasyonlar ve tanıtım günleri düzenliyoruz. Geçtiğimiz 6 ay içerisinde birçok fuar gerçekleştirdik. Tarım fuarını düzenledik, bölgenin en önemli fuarıydı. Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’yu kapsayan en önemli fuarlardan birini yaptık. Kitap fuarı, Türkiye’nin ilk üç içerisinde yer alan sayılı fuarlarından bir tanesi oldu. Bilim şenliği, engelsiz yaşam, istihdam, el emeği göz nuru fuarı ve Ramazan ayı etkinlikleri çerçevesinde düzenlediğimiz Ramazan günleri ve çarşısı olsun bunlar ilimize büyük bir değer kattı” diye konuştu.
“EKİM AYI İÇERİSİNDE ÜÇ FUAR DÜZENLEYECEĞİZ”
Çakır, hazırlıkları süren ve katılımcıları belli olan üç fuar düzenleyeceklerini kaydederek, şunları söyledi:
“Bu fuarlardan ilki otomobil yani Auto Show. Bu fuar, belirli illerde yapılan, gerçekten dikkat çeken özellikle otomotiv sektöründeki çok hızlı değişim ve dönüşümün takip edildiği, ilgi çeken fuarlardan bir tanesi. Bu fuarı Malatya’da ilk defa düzenliyoruz. Fuarda özel indirimlerin olması, yeni araçların tanıtılıyor olması fuara olan ilgili sadece Malatya çapında değil, çevre illerden de önemli bir katılım bekliyoruz. Bu fuarı, 5-9 Ekim tarihleri arasında Malatya Büyükşehir Belediyesi yanındaki fuar alanında gerçekleştireceğiz. Bu anlamda da ilimizin her sektörde daha üst noktalara çıkması sadece ilimize değil, çevre illere de hitap eden bir şehir olmasını amaçlıyoruz. Farklı farklı her sektörün canlanması gerekiyor. Bu amaçla da Auto Show fuarının Malatya’da ilkini gerçekleştireceğiz. 20-23 Ekim tarihleri arasında da yapı ve dekorasyon fuarının dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. İnşaat, ülke ekonomimiz açısından da, Malatya’da da önemli bir yer tutuyor. Özellikle Malatya’da gelişen yeni alanların, yeni yapılanmaların Malatya ekonomisinde yeri çok çok önemli. Daha önce gerçekleştirdiğimiz ama ara verdiğimiz fuarlardan bir tanesiydi. Bu sene, geçmiş dönemlerin çok çok üzerinde, ciddi bir katılımcı var. Bunun ilimize çok büyük bir değer katacağına inanıyoruz. Çünkü inşaatta ilimiz, sayılı illerden bir tanesi. İnşaat kalitesi anlamında iyi bir noktadayız ve bunun daha da ileriye gitmesi temel hedefimiz. Burada konut edindirme kredilerinin de hükümetimiz tarafından uygun hale getirilmesi çok büyük bir avantaj. Burada hem özellikle sektörde var olan firmaların katılacağı, aksesuar, yan ürünler ve özellikle konut yapan firmaların olması buraya büyük bir değer katacak. Burada talebi olan hemşerilerimize hangi bölgemizde, nasıl konutların yapıldığı, hangi imkanları sunduğu da görecek. Bir diğer fuarımızda 28 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında düzenleyeceğimiz il il yöresel ürünler fuarı. Bu fuarın geçen yıl ilkini gerçekleştirdik, aşırı yoğun bir ilgi vardı. Yıl içerisinde ikincisi talep edildi ama biz bunu gerçekleştirmedik. Burada a il il yörelerin öne çıkmış ürünlerinin tanıtıldığı ve satışının yapıldığı bir fuar. Bunu geçen yılın iki katına çıkarttık. Çünkü geçen yıl yer itibariyle taleplere cevap veremedik, birçok firma katılamadı ama bu sene yeri iki katı büyüklüğüne çıkarttık. Bu fuarların ilimiz ekonomisine katkısı kadar, Malatya ekonomisinin, sektörlerin canlanması, Malatya’daki ticari hareketliliğin daha artması adına büyükşehir belediyesi olarak üç fuarı bu ay içerisinde yapacağız.”
“SEKİZ NOKTADAKİ ASKERİ ALANLA İLGİLİ TALEBİMİZ OLDU”
Başkan Çakır, Milli Savunma Bakanı’nı ziyarette Malatya’daki sekiz askeri alanla ilgili taleplerinin olduğunu kaydederek, “15 Temmuz ihanet hareketinden sonra askeriyemizin içerisine sızmış bir takım çetelerin bu askeri imkanları ve alanları kullanarak darbe girişimine, ülkeye ihanetine hep birlikte şahit olduk. Dolayısıyla bu alanların şehir merkezinde kalmasının da şehir için ne kadar zararlı olduğu ortaya çıktı ve bu tartışma konusu oldu. Bu alanların şehir dışına çıkmasıyla ilgili genel bir görüş ve eğilim var. Bunu Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Milli Savunma Bakanımız da zaman zaman ifade ettiler. Bizde ilimiz genelinde 8 farklı noktada genelde merkezde kalmış askeri alanlar var, bunların en acil olanlarının belli bir alana toplanması noktasında daha önceden de görüşlerimiz, yazışmalarımız vardı. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyordu, 15 Temmuz’dan sonra bunun hızlanacağı bir fırsat ortaya çıktı. Bizde şuana kadar yapmış olduğumuz çalışma ve hazırlıkları Bakanımız ve milletvekillerimizle birlikte Milli Savunma Bakanımızı ziyaret ederek, buradaki alanlarla ilgili düşüncelerimizi ve taleplerimizi ilettik. Bunların başında 2. Ordu’nun mevcut yeri ve Çakmak Kışlası’nın daha acil olduğunu ifade ettik. Yine Altay Kışları içerisinde bazı düzenleme taleplerimizi ilettik. Bakanımızın görevlendirmesiyle inşallah müsteşarla birlikte arkadaşlarımız hazırlıklarını yapacaklar. Bunu yapacağımız toplantılarla belirli bir noktaya getireceğiz” ifadelerini kullandı.
“2. ORDU YEŞİL ALAN OLACAK”
Malatya 2. Ordu alanının tamamen yeşil alan olmasının talep edildiğini aktaran Çakır, Çakmak Kışlasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, oranın yeşil alan olması, kamu alanlarının taşınması 4 ya da 5 okulun o alana taşınmasını istediklerini belirtti.
Çakır, o bölgenin bir kısmının da kentsel dönüşümü gerçekleştirebilecek bir alan olarak değerlendirilmesi düşüncelerinin olduğunu söyledi.
Başkan Çakır, 2. Ordu’nun Altay Kışlası'na taşınabileceğini de sözlerine ekledi.
“HAVAALANININ ESKİ MALATYA’DAKİ ATIŞ ALANINA TAŞINMASI ARZUMUZ VAR”
İleriye dönük bir hedef olarak havaalanının ayrıştırılması gerektiğine dair taleplerinin olduğuna dikkat çeken Çakır, “Şuanda atış alanı olarak kullanılan Eskimalatya’daki alana taşınması arzumuz vardı ama oradaki pist uzunluğu düşük, biraz hazine arazileriyle takas yapılarak oranın genişletilmesi gerekiyor. Bunun üzerinde çalışılması gerekiyor. Bakanımız ve milletvekillerimizle bunun üzerinde bir çalışma ve takip yapıyoruz. Söz verip bir beklenti oluşturmaktan ziyade ileriye yönelik olarak bu kentin daha sağlıklı yapılanması, havaalanının tamamen askeriyeden ayrılıp sivil bir havaalanı olması, çevre yolu yapıldıktan sonraki noktada da şehir için daha yoğun kullanılabileceği, şehrin gelişmesine daha ciddi katkı sağlayacağı kanaati oluştu. Bunun üzerinde bir çalışma var ama şuanda bununla ilgili bir kamuoyu beklentisi de oluşturmamak gerekiyor. Bunun bir altyapı ve çalışma olarak gerçekleşmesi gerekiyor. Bizde bunu dikkate alarak 100 bin ölçekli alanda ziraat okulu ve atış alanı olduğu noktayı sivil havaalanı olarak planlara işletildi. Bunlar orta ve uzun vadeli çalışmalar” şeklinde konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com