SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2. Üniversite İçin Kanun Teklifi

0
Güncellendi - 2016-03-01 17:16:44
2. Üniversite İçin Kanun Teklifi
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba , TBMM Başkanlığına Malatya’ya “Beydağı Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” kurulması için kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’ya 2. Üniversite kurulması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Malatya’nın sağlık, kültür,sanayi alanında bölgenin çekim merkezi olduğunu belirten Ağbaba, İnönü Üniversitesi’nde olmayan bölümlerin yer alacağı Beydağı Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Malatya’nın gelişimine katkı sunacağını kaydetti.

Ağbaba’nın kanun teklifi şu şekilde;

MALATYA BÖLGENİN ÇEKİM MERKEZİ

Malatya İli, Doğu Anadolu Bölgesi’nin hızla gelişen ve büyüyen kentlerinden biridir. 772.904 kişilik nüfusu ile bölgenin en büyük şehirlerinden biridir. 30 Mart 2014’ten itibaren Büyükşehir Belediyesi statüsü almıştır. Sağlık, kültür,sanayi alanında bölgenin çekim merkezidir.

KAYISININ TEKNOLOJİ İLE BULUŞMASI SAĞLANACAK

Ürettiği meşhur kayısı ile bir Dünya markası olan Malatya, ekonomik anlamda Türkiye’ye artı değer katan şehirlerden biridir. Malatya’dan dünyanın 94 ülkesine kayısı satışı yapılmakta olup, 2015 yılında 7,5 milyona yakın kayısı ağacından 301 bin ton yaş,69 bin ton kuru kayısı üretimi gerçekleştirilmiştir. Kayısının Türkiye ekonomisine katkısı yıllık ortalama 300 milyon dolar civarındadır.Kayısının endüstriyel ürün olarak değerlendirilmesi, bu ürünlerin üretimi ve pazarlaması önemli sorunların başında gelmektedir.Yeni kurulacak bilim ve teknoloji üniversitesi özellikle kayısı ürünün teknolojiyle buluşmasına ortam hazırlayacaktır.

SANAYİ VE MADEN DEĞERLENDİRİLMELİ

Sanayi alanında büyük atılımlar gerçekleştiren Malatya’da iki Organize Sanayi Bölgesi faaliyette olup, farklı bölgelerde OSB kurulması çalışmaları devam etmektedir. Başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere, sanayi sitelerinde binlerce işçi çalışmaktadır. Malatya’da önemli maden yatakları da mevcut olup, başta demir olmak üzere alüminyum, krom, bakır gibi madenler çıkarılmaktadır. Yeni kurulacak bilim ve teknoloji üniversitesi, madenlerin çıkartılması,işlenmesi, yeni ürünlerin ortaya çıkarılması konularında önemli bir görev üstlenecektir. Sonuç olarak, Malatya sosyal, kültürel, ekonomik ve tarımsal alanlarda Türkiye’nin gözde şehirlerinden biridir. Kentin gelişimine eğitim alanında katkı sunacak yeni bir üniversiteye ihtiyaç vardır.

ÜNİVERSİTELER EVRENSEL EĞİTİM KURUMLARIDIR

Genel olarak üniversite birliği, birleştiriciliği, bütün bilgi dallarında evrensel anlamda bilgi üretmeyi ve bunları yaymayı ifade etmektedir. Üniversiteler tarihi gelişimi gereği evrensel eğitim kurumlarıdır. Bununla birlikte üniversite, toplumun entelektüel kültürünü özümleyen, geliştiren ve yayan bir kurum olarak tarif edilebilir. Günümüzde bu sebeple çağdaşlığı, tekniği ve teknolojiyi temsil eden ilk kurumlar yine üniversitedir. Üniversiteler, sadece eğitim kurumları değil, aynı zamanda bulundukları şehirlerin sosyal, kültürel, ekonomik gelişimlerini hızlandıran önemli değerlerdir. Bu yönüyle ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı sunarlar. Teknolojik yenilikler yaratan,bilgi üreten, toplumun gelişimine katkı sunan değerlerdir.

BÜYÜYEN MALATYA’YA İKİNCİ ÜNİVERSİTE ŞART

Malatya İnönü Üniversitesi, 3 Nisan 1975 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1872 sayılı ‘İnönü Üniversitesi Kanunu’ ile kurulmuş olup, 1976-1977 eğitim-öğretim yılından itibaren eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite, 1984-1985 Akademik yılında, şu anki kampüs alanı olan şehrin doğusunda Elazığ Yolu üzerindeki yerleşkeye geçmiştir. 2015-2016 akademik yılında 40 bine yakın öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Üniversite kurulduğu günden itibaren 90 bin öğrenci mezun vermiştir. Şehir merkezine 10 km. mesafede bulunan İnönü Üniversitesi, 7 bin dekarlık merkez kampusunun yanında, 620 dönümlük Battalgazi Kampüsünde ve 2’si şehir merkezinde 4’ü ilçelerde olmak üzere toplam 6 yerleşkesinde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama faaliyetlerini sürdürmektedir. İnönü Üniversitesi Malatya’da önemli başarılara imza atmaktadır. Ancak büyüyen ve gelişen Malatya’ya ikinci bir üniversite ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

ÜNİVERSİTE, BİLİM VE SANAYİ GELİŞMELERİNE İMZA ATACAK

Ülkemizdeki teknik ve sosyal gelişmeler ile nüfus artışı sonucunda, mevcut üniversitelerin var olan bu ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması, yeni devlet üniversitelerinin kurulmasını gerektirmektedir. Belirtilen nedenlerle, doğunun en önemli kentlerinden biri olan Malatya ilinde, İnönü Üniversitesi’nde yer almayan bazı fakülte ve bölümleri bünyesinde bulunduran Beydağı Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulması başta Malatya olmak üzere bölge illerinin talebinin karşılanmasını sağlayacaktır. Beydağı Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Malatya’da ki sektörler ile gerekli diyalogu sağlayacak,organize sanayi bölgelerindeki firmalar ile işbirliği yapacak, üniversitedeki laboratuarlarda bilim ve sanayi alanında yeni gelişmelere imza atılacaktır.

HANGİ FAKÜLTELER YER ALACAK

Ağbaba, kanun teklifinde Rektörlüğe bağlı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi,İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsünden oluşacağını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • malatyalı (8 yıl önce)
    her ay suya zam geliyor halkın içtiği en ucuz suydu neye bakarak zam yapıyorlar anlayamadım dolar düşüyor altın düşüyor petrol düşüyor sayın vekiller ilgilenirseniz sevinirim
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya Taylan (8 yıl önce)
    Bu 2. Üniversite, 2. Çevre yolu gibi olmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Benim Ağam (8 yıl önce)
    Cesur yürek popilist davranıyor yemezler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkaları Malatya için çalışıyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (8 yıl önce)
    Sayin agbaba Bakanlar Kuruluna sunulan taslağa katkı sunacak çalışmalar içerisinde yer al. Böyle kendi başına kanun teklifi verip beyhude çabaların içerisine girme. Mevcut durumda 2. bir üniversite çalışması zaten var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (8 yıl önce)
    Üniversiteler işi için olmamalı, bilinçli, bilim ve ilimle yaşayan bir toplum oluşturmaktır. Kalite artar çünkü rakip çok, hısım ahbap ilişkileri, o da şansa. İlim kimde ve nerede olursa olsun alın denmiştir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (8 yıl önce)
    veli bey bukez geçikmişsiniz. Öznur Çalık geçen hafta bunu açıklamıştı, kanun teklifi AK Parti Grubuna verildi diye.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet demir (8 yıl önce)
    hem üniv. mezunları neden işsiz diye hükümeti eleştirir kendinize prim yapmaya çalışırsınız hem de bir üniversitenin daha açılması için mücadele edersiniz. nasıl bir kimlik bunalımındasınız ey cehape...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sağır sultan (8 yıl önce)mehmet demir isimli kullanıcı yorumuna
    5 yıl önce İnönü üniversitesine öğretim görevlisi alınmasın, ek kadro açılmasın diye AKP milletvekilleri mecliste oy kullandı. Kendi memleketine hizmet istemeyen bir iktidar partisi milletvekili anlayışı ile aynı pencereden bakarsanız kendi memleketine üniversite isteyen muhalefet partisi milletvekilini anlayamazsınız. İşsizlik sorununu çözeceğim diye 13 yıldır ülkeyi yönetenler den vatandaşlar memnun ki tekrar seçti! O da ayrı bir tez konusu.
    0
    0
    Yanıtla