SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Turgut Özal Üniversitesi' Kuruluyor

0
Güncellendi - 2018-04-07 02:52:53
'Malatya Turgut Özal Üniversitesi' Kuruluyor
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Tüfenkci ve AKP Malatya milletvekilleri ikinci üniversite için kanun teklifi verdi..

Hükümetin son dönemlerdeki seçim kampanyaları sırasında vaad ettiği ‘Malatya’ya 2. Devlet Üniversitesi’ konusunda ilk defa somut adımlar atıldığı ve yeni üniversitenin kuruluşuna ilişkin YÖK tarafından kanun tasarısı hazırlanırken,  'Malatya Turgut Özal Üniversitesi' adını taşıyacak İkinci üniversite müjdesinin Turgut Özal’ın ölüm yıldönümünde, 17 Nisan’da düzenlenecek anma törenlerinde verileceği belirtiliyor.

Hükümet YÖK’e kanun tasarısı taslağı hazırlattı

İkinci devlet üniversitesinin kuruluş kanunu için, hükümet, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) talimat vererek ikinci üniversitenin kuruluşunu ve içeriğini öngören bir kanun tasarısı taslağı hazırlattı.

Taslak üzerinde çalışan hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak üzere, “Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilat Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı” başlıklı bir kanun tasarısı hazırladı.

Hükümetin kanun tasarısı; Malatya’da, Malatya Turgut Özal Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmasını öngörüyor. Tasarıya göre, Turgut Özal Üniversitesi, İnönü Üniversitesi’ne bağlı olarak akademik faaliyetlerini yürüten bazı fakülte ve meslek yüksek okulları ile ilk defa kurulacak fakültelerden oluşacak.

Hükümet tasarısında, şu anda İnönü Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyet göstermekte iken, yeni üniversiteye bağlanacak olan fakülte ve meslek yüksekokulları şunlardan oluşuyor: Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Battalgazi Meslek Yüksek Okulu ve Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu. Yeşilyurt Meslek Yüksek Okulu dışında, İnönü Üniversitesi’nden alınıp, yeni üniversiteye bağlanacak akademik birimlerin tamamı İnönü Üniversitesi Battalgazi Kampüsü’nde bulunuyor.

Tasarıya göre, Turgut Özal Üniversitesi’nde ilk defa kurulacak olan akademik birimler ise; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nden oluşuyor.

Üniversite yerinin belirlenmesi için YÖK’ten heyet gelecek

Bu arada Malatya Turgut Özal Üniversitesi yerleşkesinin belirlenmesi için Yüksek Öğretim Kurulu’ndan bir teknik heyetin Malatya’ya geleceği de öğrenildi. Heyetin, kanun tasarısı içeriğine göre, yeni üniversiteye bağlanacak akademik birimlerin büyük bölümünün yerleştiği Battalgazi Kampüsü başta olmak üzere, bazı alternatif alanları inceledikten sonra YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a sunulmak üzere bir rapor hazırlayacağı öğrenildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

45 yorum yapılmış

  • Safiye (6 yıl önce)
    Okuduğum yorumlarda ikinci üniversite konusunda isteksiz olanlara karşı hakaret vari konuşanlar emin olun değil iki on üniversite kurulsa da zihniyetiniz böyle olduktan sonra fayda gelmez. Problem ikinci üniversitenin kurulmasi değil bir hevesle üniversiteye yerleşen daha sonra işsiz kalan öğrencilerin. Sonucunda istihdam yoksa...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet emin (6 yıl önce)
    Arkadaslar bence en güzel yer battalgazi kampüsü ulaşım soru şehir kalabalığı yok temiz hava ve tarihi güzelliğiyle en güzel yer bence iyi dusunun
    0
    0
    Yanıtla
  • ALAADDİN (6 yıl önce)
    BU YAPILAN 50 YIL SONRAYI HEDEFLEYEN BİR YATIRIM BU GÜN YATIRIMIN ÖNEMİNİ KAVRAYAMAYANLAR ON YIL SONRA NE DEMEK İSTEDİĞİMİZİ ANLAYACAKLAR MALATYA YA HAYIRLI OLSUN
    0
    0
    Yanıtla
  • ALİ (6 yıl önce)
    Malatya için ikinci üniversite çalışması güzel bir haber fakat eksik bir haber. BÜYÜKŞEHİR OLAN İLLER GENEL OLARAK TEKNİK VEYA TEMATİK ÜNİVERSİTE KURMA ÇABASI İÇİNDELER. 1) MERSİN -> TEKNİK ÜNİVERSİTE 2) ADANA -> TEKNİK ÜNİVERSİTE 3) ERZURUM -> TEKNİK ÜNİVERSİTE 4) BURSA -> TEKNİK ÜNİVERSİTE 5) GAZİANTEP TEMATİK (SAĞLIK ALANINDA) ÜNİVERSİTE BUNLAR BİRKAÇ ÖRNEKTİR. GÜNÜMÜZ ARTIK TEKNİK VEYA TEMATİK ÜNİVERSİTELERİN BAŞARILI OLACAĞI ÖNGÖRÜSÜNE SAHİPKEN MALATYA'DA GENEL BİR ÜNİVERSİTE AÇMAK MALATYA'NIN İKİNCİ ÜNİVERSİTE ŞANSININ ETKİN OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMESİ OLARAK YORUMLANMALIDIR. FAZLA ZAMAN KAYBETMEDEN BU EKSİKLİĞİN GİDERİLMESİ GEREKMEKTEDİR.
    0
    0
    Yanıtla
  • İlhan (6 yıl önce)
    Malatya'ya ikinci üniversite projesi vekilimiz Taha Özhan'ın projesidir. Bu proje, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde hazırladıkları Malatya Seçim Beyannamesinde yer almaktadır ve henüz vekil adayı ve Başbakan Başdanışmanı olduğu dönemde, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 28 Mayıs 2015 tarihli Malatya mitinginde müjdesi de verilmiştir. Şehir merkezinde 1000'den fazla iş kolunu harekete geçirecek, nüfus, istihdam ve uzmanlaşmayı artıracak hayırlı bir projedir. Katkısı olan herkesten de Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • hüseyin (6 yıl önce)
    Veteriner fakültesi kurulursa Malatya'da hayvancılığa büyük faydası olur, tıbbi cihazlarla muayene ve tetkik imkanı sağlanır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Emine (6 yıl önce)
    Bende 2 üniversiteye gerek olmadığını düşünenler senin bana göre 2 üniversite olursa kendisi olsun İnönü üniversitesi bölümleri alırsa 2 üni olmazki bu arada evet Malatya'nın birçok problemi var altyapı yol şehirleşme istihdam bunlar çözülmeden bence bu konu daha sonra olmalıydı demekki vatandaşı düşünen yok bence biraz halkın içine karışıp sorunları dinlemeler millet hiç memnun değil haberleri olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • bence siz malatyayı sewmeyen malatya düşmanı kişiliksiniz hanfendi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (6 yıl önce)
    Buradan yazan bazı arkadaşlar Malatya'da ikinci üniversitenin kurulmasından neden rahatsız oluyorlar anlamak mümkün değil is istihdam diyorlar fakat istihdam sağlayacak ekonomiye katkı sağlayacak bir gelişmeye karşı yazıyorlar anlamak gerçekten zor.bakandan sivil havaalanı istiyoruz en kisa zamanda çevre yolunun bitmesini istiyoruz şehir hastanesinin yapılmasını istiyoruz. Hizmeti geçen herkesten Allah razı olsun.not :İnönü üniversitesinin bölümlerini alıp adını farklı yapıp buna da yeni üniversite istemiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    ne varsa bülent tüfenkçi'de var. bence büyükşehir belediye başkanı bülent abi olsun. diğerlerine malatyalılar güvenmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (6 yıl önce)
    Turgut özal teknoloji üniversitesi olsun teknoloji ve uzay bilimi ağrılıklı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan caner (6 yıl önce)
    Kısacası gereği yok bir fabrika kurup 500kisi istihdam etselerdi daha güzel olmazmiydi zaten gidin bakın İnönü üniversitesi birçok bölüm kapalı fen edebiyat fakültesinde yeni yapılan Akçadağ Hekimhan meslek yüksekokulu öğrenci gitmiyor daha gereği varmı eldeki üniversite imkanlarını arttırmak varken
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan caer (6 yıl önce)
    Gerek yok millet ekmek bulamıyor İnönü üniversitesi bölümleri elden gecirilsin yeterli bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali gull (6 yıl önce)
    Yav kardeşim Allah rızası için ne üniversitesi zaten var gerek varmıki yazık günah millet iş istiyor istihdam yaratın gerek yokki Vallaha milletin parasını bu işlere vermeyin caddeye çıkın millet ne istiyor siyasiler 5 senedir bunun icinmi uğraşıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Yeni üniversite şöför okulu arazisine yapılmalıdır
    0
    0
    Yanıtla
  • müdavim malatyaspor seyircisi (6 yıl önce)
    kampusu kale ilçesine kurulsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • yazar (6 yıl önce)
    yeni üniversitenin yeri akçadağ öğretmen okulu arazisinin yerine yada yeşilyurt sınırları içinde olmalıdır.inönü üniversitesi zaten battalgazi sınırları içinde
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Çok şükür bugunleride gördük emeği geçen kim varsa bürokrat idareci başkan tsk lar rabbim razı olsun 2 ci üniversite için bu konuyu ilk gündeme taşıyan 22 dönem mv syn Ali Osman Başkurt vekilimizdi allah razı olsun hayaller gerçek oluyor ne mutlu hayirlı olsun malatyam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğrucu (6 yıl önce)
    Esas Malatya M.Y.O şehrin tam ortasında kaldı. onunda bulunduğu yerden kaldılması lazım. Birkaç işine gelenin sözüne kulak asmadan Malatya M.Y.O derhal şehrin ortasından kaldırılmalıdır. Sayın Rektör ve Belediye Başkanı ilgilensin lütfen. Acil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Omer (6 yıl önce)
    Dünyadaki ilk yerleşkeler arasında bulunan aslantepenin malatya da olmasına rağmen arkeoloji bölümünün bulunmaması çok garip.inonu üniversitesinde iç mimarlık bölümü için senato kararının olmasına rağmen kurulmamasini da manidar buluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Hayırlı olsun,EMEĞİ geçenlere çok teşekkürler,geç bile kalındı sağol TÜFENKÇİOĞLU
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    Yeni üniversite tüm fakülte ve birimleriyle şehrin batı tarafına kurulmalıdır. Ziraat Fakültesi de batıya taşınmalıdır. Battalgazi yerleşkesi uygulama dersleri için yararlanılmalıdır. Aksi takdirde, Battalgazi yeni üniversite için yanlış karardır ve kaynaklar heba olacaktır. Batıya kurulacak yeni üniversite 10-15 yıllık süreçte İnönüyü geride bırakabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalee (6 yıl önce)
    2.Üniversite yapılırsa halka esnafa faydası olur da , çoğu mezun artık boşta , parayı binaya yatırana kadar , Malatya da serbest ticaret bölgesi kur , fabrika açılsın istihdam olsun ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum bende yapılacaksa da kendi adında yapılmalı başka kurumun bölümleri almakla olmaz birde Battalgazi çok uzak 1 saatte bir otobüs var yapılacaksa şöför Okulu'nun ora çok uygun trambüs gidiyorh
    0
    0
    Yanıtla
  • SELİM KOCAASLAN (6 yıl önce)
    YENİ ÜNİVERSİTE, TEKNİK BÖLÜMLERLE ŞEHRİN SANAYİ BÖLGESİNDE OLMALIDIR.ULAŞIM OLARAK ŞEHRİN BATISINDA.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet E. (6 yıl önce)
    Umarım yeni kurulacak üniversitenin yeri en güzel şekilde seçilir ve ölü bölgelerimiz canlanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan Öztan (6 yıl önce)
    Malatyamıza ikinci bir üniversitenin kurulması konusunda geç bile kalındı.Her şeye rağmen umarım yasa teklifi meclisten kısa sürede geçer.İnönü üniversitesinden bazı fakülte ve yüksek okulları yeni kurulması düşünülen üniversiteye bağlamamak yanlış.Kurulması düşünülen üniversite çağın gereği teknolojik ağırlıklı olmalı ve mevcut üniversitede olmayan fakülteler düşünülmeli ve adıda teknolojiüniversitesi olmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (6 yıl önce)
    Fetöcülerin Ankara'da kurdukları Turgut Özal Üniversitesi ismi zaten ilimize yakışırdı.O üniversitenin kapanmasıyla bu isim bize nasip oldu.Hayırlısıyla açılır inşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • hakann (6 yıl önce)
    yahu ha bire üniversite açıyorsunuz bu cocuklar mezun olunca ne yapacak istihdam sağlayın onca üniversite mezunu işssiz var gençler artık canına kıyıyorr
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (6 yıl önce)
    Umarım bu üniversiteler bilim ve teknoloji yuvası olur. Yoksa birilerini veya yandaş kesime kadro amaçlı planlamalar yapılıyorsa ülkemizin zaten kıt kaynaklarını tüketmekten başka ileriye gitmemiş oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacer (6 yıl önce)
    İki üniversite neden Battalgazi'de acaba! Organize'nin girişine neden kurulmuyor, yer seçimindeki saçmalık buradan geliyor. Acilen Yeşilyurt tarafına (Organize'ye yakın) kurulması kararı alınması gerekir. Bir ilçede iki üniversite mi olur ya!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam İÇİN (6 yıl önce)
    Allah hayırlı etsin. İNŞAALLAH birçok üniversitede yer alıp Malatyamızda yer almayan birçok bölüm burda olur. TIBBİ SEKRETERLİK - BİYOMEDİKAL TIBBİ Cİh. gibi. Yeri de ŞEHRİN BATI sında olur İNŞAALLAH. TEKRAR ALLAH HAYIRLI ETSİN.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (6 yıl önce)
    Bence bilim ve teknik üniversite olmalı ziraat fak. su ürünleri fak . bunlar bitmiş kapanmış fakülteler hele yüksekoullar tamamen bitti hepsi kapanmak üzere üniversite açmak maliyetli ve zahmetli bir iş açılırsa adam akıllı tematik üniversite açılmalı yoksa yazık olur onca paraya emeğe...
    0
    0
    Yanıtla
  • seyfettin ATAY (6 yıl önce)
    Memleketimize hayırlı olsun. Yer seçiminde ise 1. ünüversitenin ters yönü olan batı girişi beylerderesi ile akçadağ arasında olsun ki trafik te rahatlasın şehrin batı girişi olursa iyi olur. OSB ile yakın olur ortak çalışma yapılabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Secim,yatirimi,olarak,inonu universitesine,Bagli, Meslek yuksek,bolumleri,ayirarak,adi,turgut,ozal Universitesini,kuruyoruz,diyerek, yatirim,yapiyoruz, Diyorlar,bunlara,kor,sagir,olanlar,bile inanmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Resul (6 yıl önce)
    Kamu kaynaklarının yerinde kullanımı adina gereksiz bir harcama. Özel üniversite yatırımının olmadığı bir şehirde 2. Devlet Üniversitesi popülist,desinler için isteniyor. Mevcut üniversitede örneģin mühendislik fakültesinde kontenjanların doluluk yüzdesini biliyormuyuz. Esnaf kazansın diye eğitim planlaması olur mu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 yıl önce)
    SADECE BATTALGAZİ KAMPUSUNE BİR TABELA ASACAKLAR AL SANA 2. UNİVERSİTE MALATYA HALKİ BUNLARİ YER Mİ? ELBETTE YER HEM DE AFİYETLE YER
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (6 yıl önce)
    hayırlı olsun yeni üniversite !
    0
    0
    Yanıtla
  • ATTİLA (6 yıl önce)
    murat bey zaten hukuk fakültesi 10 yıldır var daha bunu bilmiyorsun !
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)ATTİLA isimli kullanıcı yorumuna
    bakmakla görmek arasında fark vardır derler ya sadece okumakla okuduğunu anlamak arasında da fark var.... Kardesim ben zaten Inonu de yok onun icin kurulsun yazmadım, hukuk fakülteleri laboratuvar gibi alt yapı gereksinimi istemeyen fakultelerdir. Ayrıca cook öğrenci ve hoca baridirilabileceginden sehrin ekonomisine de çok faydası olacağından açılsa iyi olur... Ha bu arada Inonu hukuk fakültesi acilali 10 yıl olmadı.. 7.5 yıl oldu acilali..birseyler yazıyorsun bari yazdigini tam doğru dürüst yaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet bey ,Malatya'yı ilgilendiren hemen hemen her konuda isabetli,bilimsel, akılcı ve Malatya'ya katma değer oluşturacak yorumlarınızı okuyorum. Bu çabanızdan dolayı sizi tebrik ediyor, çok teşekkür ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)yusuf isimli kullanıcı yorumuna
    ben tesekkur ederim...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    1- yeni universite kurulmasi konusu gec bile kalindi ve yapilmasi 5 yil surer ve tamamen secim yatirimlari bunlar.... 2- yeni universite kesinlkle ve kesinlikle teknik universite olmaliydi.. Farkli olmaliydi.. Inonu universite benzeri hatta ayni birimleri olan bisey yapmak mantikli olamaz.. Ki, inonu den fakulteleri alip yenisine baglamak kendinizi kandirmak olur ve inonu nun ogrenci sayisini dusurup basit bir unuversite konumuna dusurur.. Yine vizyon gormedim burda da.. Yaptik oldu denilecek.. 3- yeni universite kurulursa da kesinlikle cevreyolu alti gibi ters istikamette degil de bati da olmali, beylerderesi viyadugunun karsi tarafina yapilmalidir.. Ulasimi Ana aks uzerine Her iki unuversite yonunde arasinda konulacak rayli sistem ile cozulmelidlr
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    1. Yeni üniversite cabalarını sonuna kadar destekliyorum.. 2. Yeni üniversite mutlaka ama mutlaka cevre yolunun alti diye tabi edilen çok az gelişmiş bir bolgeye kurulmalı..Belediye ye kalsa yeni üniversite rektörlüğünü de gider avm yaninda bir yere yaparlar... 3. Acilacak fakültelerde hukuk fakültesi de olsa iyi olurdu ama olmasa da olur..Onun disinda bence yeterli suan icin...Inonu zaten sağlık da çok iyi umarım turgut ozal üniversitesi de mühendislik ve teknik anlamda iyi olur.. . Benim yorumlamam bu kadar :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Yine bir aldatmaca olmasın inşallah gerçekleşir teklif yazısı yeni bir üniversite değil mevcut olan üniversite bölünüyor ve fakülteler ???
    0
    0
    Yanıtla