SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2020 Kayısı İçin Fırsat Yılı Olacak"

0
Güncellendi - 2020-06-23 19:57:42
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, koronavirüs sürecinin Türkiye ve Dünya için büyük olumsuzluklar ve sosyo-ekonomik sıkıntılar yarattığını, buna karşılık, dünyanın tarımı yeniden keşfetmesine yol açtığını belirterek, “Bu son derece önemli bir gelişmedir. Kayısıyı bu bağlamda ele aldığımızda, bu yılın kuru kayısı için bir fırsat yılı olduğu düşünüyorum. Kovid-19 salgınından hemen sonra Dünya yeniden tarımı keşfetti. Tarım, toprak, su ve hava artık insan hayatının sürdürebilirliğinin en önemli aktörleridir” dedi.

Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen Kuru Kayısı Kurulu Sektör Toplantısı’na katılan Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, koroanvirüs sürecinin tarım ve bu kapsamda kayısıya etkileri, kuru kayısı rekoltesi ve inşaatı Eylül 2019’da başlayan, Temmuz ayında ise fiilen hizmete girecek olan Malatya Ticaret Borsası’na ait Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerine ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Malatya’nın Anadolu’nun yükselen bir değeri, kayısının da Malatya ve Türkiye için stratejik ürün olduğunun farkında olduklarını, Malatya Ticaret Borsası olarak üretici ve ihracatçılarla beraber 2020 yılının kuru kayısı için önemli bir dönem olacağına inandıklarını belirten Ramazan Özcan, 2020 kayısı rekoltesinin Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ve Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklandığını belirterek, “Kuru kayısıda çok verimli bir dönem geçireceğiz” dedi.

“Lisanslı Depoculuk ile kayısıda yeni bir dönem açılıyor”

Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğu’nu hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarını ifade eden Özcan, lisanslı depoculuk ile birlikte Malatya kayısıcılığında yeni bir dönemin açıldığına vurgu yaptı. Özcan, “Hem de sektöre sağlayacağı destek ve katkıları hem de üreticimizin maksimum düzeyde mutlu olduğu fiyatlara ürünü taşıyabilmek, ürünü sağlıklı koşullarda depolamak özellikle Türkiye’de lisanslı depoculukla beraber Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığı hayata geçirildi” diye konuştu.

MTB Başkanı Ramazan Özcan’ın Kuru Kayısı Kurulu Sektör Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarda öne çıkan başlıklar şöyle:

“Rekoltede toplam ihracata göre azalma var ama bunu fırsata çevirebiliriz”

“Rekolte tahmini konusunda yapılan çalışmalarda emeği geçen komisyondaki bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu yıl üreticimiz, ihracatçımız ilimiz ve ülkemiz açısından yaş ve kuru kayısı da çok verimli bir dönem geçireceğiz. Stoklarımızın büyük bölümünün azaldığı, yeni gelen mahsulümüzde tahmini rekolte görüldüğü gibi kısmen geçen yıla göre değil toplam ihracat ve iç piyasa tüketimi açısından baktığımızda azalma söz konusudur. Bunu da fırsata çevirip hem ihracatçı hem de ithalatçı açısında sağlıklı bir ticaret yapma açısından önemli bir veri olarak yol haritasını belirler.  Son dört yıldır ihracat rakamlarımız ve elde edilen gelirde bir paralellik söz konusudur. Tüketici de ciddi anlamda yatay bir seyir söz konusu. Yeni tüketici kitlelerini kuru kayısı tatmaya veya tüketmeye yönlendirmemiz gerekiyor. Katma değeri yüksek ürünler üreterek henüz ulaşamadığımız kayısıyı pazarlarını keşfederek tüketici kitlelerine ulaşarak kuru kayısı ihracatımızı artırabiliriz.

Kuru kayısıda uzun zamandır Malatya’nın ve kuru meyve sektörünün en çok hayal ettiği Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk sistemini hayata geçirmek için son bir yıldır ciddi çalışmalar yaptık. Malatya Ticaret Borsası’nın yararlanıcı kurum olarak, Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte projelendirdiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hibe destekleri başlattığımız, daha sonra ise TOBB-TMO iştiraki LİDAŞ şirketi tarafında sağlanan finansman ile tamamlayarak Temmuz ayında fiilen hizmete açacağımız Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk tesislerinde, önümüzdeki günlerde kayısı ve meyve kasaları raflarda yerine alacaktır.   Bunun için 30 bin metrekare alan üzerine 6 bin ton kapasiteli tesislerimizin raf ve kasa ihalesini de 21 Mayıs 2020 tarihinde yaptık.

“TMO’nun toplu kayısı alımı için karşımıza çıkardığı en önemli gerekçe, lisanslı depoculuğun yokluğuydu, şimdi o sistemi de hayata geçirdik”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nden, üzüm ve incirde uygulamış olduğu alım operasyonlarını kuru kayısı için de yürütmesini istediğimizde, karşılaştığımız en önemli problem lisanslı depoculuk sisteminin yokluğuydu. Malatya Ticaret Borsası olarak artık lisanslı depoculuk sistemini de hayata geçirdik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğun hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz. Hem de sektöre sağlayacağı destek ve katkıları hem de üreticimizin maksimum düzeyde mutlu olduğu fiyatlara ürünü taşıyabilmek, ürünü sağlıklı koşullarda depolamak özellikle Türkiye’de lisanslı depoculukla beraber Türkiye Ürün İhtisas Borsacılığı hayata geçirildi. Kuru kayısıda yeni bir dönem açılıyor. Kuru kayısı bir yatırım aracına dönüşecek.

“Ege İhracatçılar Birliği’nden yeni pazarlara ulaşmak için daha fazla katkı bekliyoruz”

Bu yılın kuru kayısı için bir fırsat yılı olduğu düşünüyorum. Kovid-19 salgınından hemen sonra Dünya yeniden tarımı keşfetti. Tarım, toprak, su ve hava artık insan hayatının sürdürebilirliğinin en önemli aktörleridir. Ege İhracatçılar Birliği’nden bu yıl mutlaka kuru kayısının daha değerli hale dönüşebilmesi ve daha çok tüketici kitlelerine ulaşabilmesi için katkılar bekliyoruz. Üreticinin mutlu olduğu fiyatların üretim maliyetinin iki katı olduğu bir dönem gerçekleşirse üretici ağaca ve meyveye daha fazla bakım yapacak. Hem üretim kalitesi artırmak hem de üreticimizin mutlu olduğu fiyata ulaşmak, ülkemizi ve şehrimizi ihracattaki kazanımlarını maksimum düzeye taşıma konusunda bu yıl iyi noktada olacağımızı düşünüyorum. Malatya Anadolu’nun yükselen bir değeri kayısının bizim için ne kadar önemli bir stratejik ürün olduğunun farkındayız. Malatya Ticaret Borsası olarak üreticilerimiz ve ihracatçılarımızla beraber 2020 yılının kuru kayısı için önemli dönem olacağını düşünüyoruz.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Mesut44 (4 yıl önce)
    Bu adam başkan olmadan önce borsanın adını kimse bilmiyordu çalışmaları takdire şayan millet tutturmuş 300 bin TL makam aracı madem makam araclari gündem oldu ticaret sanayi odasının 600 bin TL harcadığı mercedes de bahsedin !!
    0
    0
    Yanıtla
  • Aliseydim44 (4 yıl önce)
    Her gün Borsa Başkanı Manşetlerde hayırdır Bizim bilmediğimiz malatyanın bilmediği birşeymi var acaba Kayısı 30 TL mi oldu yoksa hımm yada reklam bütçesi fazlamı yada 350 milyarlık makam arabasının haberi yapılmasın diye ne biliyim burnuma kötü kokular geliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Yorumlara bakılırsa ortada bir fırsat var ama o fırsat çiftçiye değil, al satçıya (ucuza alıp pahalıya satacak olana). Yani adam yanlış bir şey söylememiş, tavşana kaç tazıya tut deyip çiftçiye rekolte çok, malını ucuza vereceksin mesajı verip ihracatçıya da bu sene ucuz alacaksın demiş. Doğru mu anlamışım? Öte yandan adamın hakkını yiyor da olabilirsiniz zira TMO kayısı alsın diye konuşmuş ki bu gerçekleşirse çiftçiye yarar, aracılara değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    Borsa başkanı çiftçiyi ne yapsın kendisini esnaf seçiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (4 yıl önce)
    Bu yıl 85000 ton kuru kayısı tahmini rekolte açıklamak ile bu spekülatörler kendi bindiği dalı kestiler çünkü Malatya kayısısı + İran Kayısısı + Özbekistan kayısısı toplasan yine 85000 ton kuru çıkmaz hiçbir bilimsel çalışmaya dayanmayan uydurma rakamlarla üreticiyi mağdur etmeye yönelik komplo.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (4 yıl önce)
    İnanılmaz bir durum halen hayali bir yüksek rekolte konusunda israrcılar inanılmaz bir durum Başkan üreticinin yanında olmadığını kanıtlıyor kendisi Tüccarın adamı olduğu anlaşılıyor amaç üreticinin ürününü ucuza kapatmak .
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat44 (4 yıl önce)
    Daha dün ulusal basını dolaşıp ''virüs kayısıyı vurdu'' demeçlerini verip kayısı fiyatlarını baskılayan,rekolteyi olduğundan fazla gösterilmesinde en büyük pay sahibi Ticaret Borsası olarak ,siz değil miydiniz?Ne oldu da günah çıkarmaya başladınız..
    0
    0
    Yanıtla
  • mert33 (4 yıl önce)
    Başkan Başkan Rekolteyi neden yüksek açıkladınız onu açıkla hergün show yapmak yerine
    0
    0
    Yanıtla