SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hikâyeniz 21. Yüzyıl İçin Muhteşem Bir Hikâye"

0
Güncellendi - 2017-07-13 01:54:32
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya kayısısını 28 ülkede koruma altına alan AB Coğrafi Tescil Belgesi Ankara'da düzenlenen törenle TSO Başkanına teslim edildi

Malatya kayısısının, Avrupa Birliği nezdinde coğrafi tescil başvurusunun kabul edilmesi ve tescil sürecinin AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasından sonra, AB Komisyonu’nun Malatya kayısısının koruma altına alındığını belgeleyen tescil sertifikası bugün düzenlenen bir törenle, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç’a teslim edildi.

Ankara’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda düzenlenen törene, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanısıra,  AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık,  Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Malatya Valisi Ali Kaban, AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan,  Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, çok sayıda oda ve  borsa yöneticisi, Avrupa Birliği Ülkeleri Büyükelçileri, çeşitli bakanlıklarda üst düzey yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Malatya kayısısı Türkiye ile AB arasında pozitif gündem oluşturdu

Yeni Malatya Gazetesi’nin Ankara’da takip ettiği sertifika töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında zaman zaman yaşanan gerilimlere karşın, AB Komisyonu’nun Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmesinin takdire şayan olduğunu belirterek, Malatya kayısısı sayesinde Türkiye ile AB arasında pozitif bir gündem maddesinin oluşmasından mutluluk duyduklarını söyledi.

Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan ise, törende kutlanan asıl öykünün dünya tarımında özgün bir kimliğe sahip olan Malatya kayısısının mirası ve tarihi olduğuna vurgu yaparak, “Binlerce yıldır devam eden geleneksel ve doğal yöntemlerle yapılan üretim, hasat, kükürtleme ve kurutma yöntemlerini, yani kayısının mirasını ve tarihini kutluyoruz bugün. Hikayeniz gerçekten 21. yüzyıl için muhteşem bir hikaye.  Nesilden nesile yüzyıllarca aktarılmış bir gelenek, miras ve gururdur” dedi.

Kayısının AB nezdinde tescil süreci Ankara’daki törenle final yaptı

Antep baklavası ve Aydın incirinden sonra, Avrupa Birliği Komisyonu’nun coğrafi tescil onayı verdiği Türkiye’nin üçüncü gıda ve tarım ürünü Malatya Kayısısı oldu. Malatya Kaysısının, tür ve coğrafya bakımından Avrupa Birliği’ni oluşturan 28 ülkede koruma altına alınması anlamıma gelen tescil sertifikasının verildiği törende öne çıkan vurgular şöyle:

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç: “Gurur günümüzü hep birlikte paylaşıyoruz”

Malatya olarak gururlu bir günü hep beraber paylaşıyoruz. Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescil belgesi aldı.  Malatya ekonomisinde önemli bir yeri olan ve gelir dağılımında dengeleyici i bir unsura sahip olan kayısı Malatya’mız ve Türkiye’miz için önem arzediyor.  2014 Yılında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili için başvurduk. 13 Ocak tarihinde askıya çıktı ve 7 Temmuz tarihinde Avrupa Birliği Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanarak resmiyet kazandı. Bundan böyle bu belgeyi almakla kalmayıp bundan sonra da işin takipçisi olup daha fazla uluslararası pazarlarda yer almanı gayreti içerisinde olacağız.  Bu konuda emeği geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e, TOBB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ve gönülden destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.

Malatya Valisi Ali Kaban: Kayısı ve fındıkta dünyayı domine ediyoruz

Kayısı ve fındık gibi dünyayı domine ettiğimiz alanlarda hem bir gelir hem bir prestij olarak oldukça yüksek karlılığı olan bu ürünlerde fiyat ve stok garantisi sağlanmak suretiyle bu konunun regüle edilmesi hayati önem taşımaktadır.  Malatya adına Vali olarak saygılarımı sunuyorum.

Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan: Malatya kayısısı 21. Yüzyıl için muhteşem bir hikaye

Avrupa Birliği olarak Türkiye’den üçüncü ürüne coğrafi işaret olarak Malatya kayısısının tescili vesilesi ile düzenlenen etkinlikte bu belgeyi sizlere sunuyor olmaktan mutluluk duyuyorum.  Bu kadar insanın böylesine etkinlikte bir arada olması aslında bölgeyle neredeyse eş anlamlı hale gelmiş olan bu üründen ne kadar gurur duyduğunuzun da bir göstergesi. Avrupa Birliği’nde Coğrafi işaretleri biz  tarımsal ürünlere katma değer sağlayan araçlar olarak görüyoruz. Aynı zamanda kırsal kalkınmaya katma değer sağladığını görüyoruz. Coğrafi işaretler aslında yerel anlamda değerli ve benzersiz olanı küresel anlamda koruyan araçlar.  Malatya kayısısını, Malatya kayısısının geleneğini tanımaktan mutluluk duyduğum kadar aynı zamanda coğrafi işaretler bağlamında ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmasından da mutluluk duyuyorum. Aslında bugün burada kutladığımız Malatya kayısısının mirası ve tarihi. Binlerce yıldır devam eden geleneksel ve doğal yöntemlerle üretim, hasat,  kükürtleme ve kurutma yöntemlerini, yani mirasını ve tarihini kutluyoruz bugün.  Hikayeniz gerçekten 21. yüzyıl için muhteşem bir hikaye.  Nesilden nesile yüzyıllarca aktarılmış bir gelenek, miras ve gurur. Bugün sizin emeğinizin el işinizin uzmanlığınızın da taçlandırılması. Aynı zamanda Malatya’nın sembolü olan, dünya kayısı başkenti Malatya kayısısın tanınması.   Bugün burada olmaktan, Malatya için düzenlenmiş bu etkinliğe katılmaktan, Ankara’da olmaktan ve böylesi özel bir vesile ile bir araya getiren bu etkinlikte sizlere bu belgeyi sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: Malatya kayısısı Türkiye – AB ilişkilerinde pozitif gündem yarattı

Avrupa Parlamentosu bir takım tavsiye kararları alsa da, komisyonun bu süreçte bile Türkiye’de faaliyetleri sürdürmesi takdire şayandır. İnişli çıkışlı bir seyir izleyen Türkiye Avrupa  Birliği ilişkilerinde sizleri pozitif bir gündemle bakanlığımda  ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Besin değeri oldukça yüksek vitaminler bakımından zengin kayısı meyvesi, dünyada yaklaşık 510 bin hektarlık alanda üretimi gerçekleşiyor. Toplam üretim miktarı 3.4 milyon ton. Ülkemizde ise 123 bin hektarlık bir alanda yaklaşık 730 bin ton kayısı üretimi yapılıyor. Dünyada bu anlamda lider konumda. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 314 milyar dolar civarında yaş ve kuru kayısı ihracatı gerçekleştirdik.  Bunun yüzde 50’sini de Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Bu nedenle Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili bizim için çok önemli. Coğrafi işaretlerler, o yöreye ait ürünün özelliklerinin ve kalitesinin korunması, farklı yerlerde üretilen düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesi, geleneksel lezzetlerin geleceğe aktarılması dünya çapında tanınırlığının tamamlanması ve dünya piyasalarında ürünün değerini bulması için son derece önemli ve faydalıdır. Özetle coğrafi işaret demek tarım ürünlerinde markalaşma demektir. Türkiye olarak coğrafi işaret tesciline çok önem veriyoruz.  Ülkemizdeki ürünlerin coğrafi işaret tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’de hali hazırda 209 ürünün ulusal olarak coğrafi işaret tescili alınmış 319 ürün için başvuru süreci devam etmektedir. Malatya kayısısının coğrafi işaret tescili 2001 yılında gerçekleştirilmiştir. Bugün bu tescili AB sathına yaygınlaştırıyoruz. Ülkemizde üretilen kayısının yüzde 50’si Malatya ilimizde üretilmektedir. Bu tören ilimiz  ve ülkemiz için bu açıdan çok önemlidir. Malatya kayısısı AB tarafından tescil edildi ve hayırlı uğurlu olsun.

Törende daha sonra, Avrupa Birliği Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan tarafından Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’a Malatya kayısısının AB Komisyonu Coğrafi Tescil Sertifikası verildi.

TSO Başkanı Erkoç da, Bakan Faruk Çelik ve Phil Hogan’a kayısı takdim etti. Sertifika töreni, katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

Güler HAZAR, Ankara- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com (Ankara)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • KAYSICI (7 yıl önce)
    KAYSINIZI HEDER ETMEYİN ARKADAŞLAR ARTIK SERTİFİKALI KAYSICI OLDUK YAŞASIN MALATYA
    0
    0
    Yanıtla
  • KAYSICI (7 yıl önce)
    kaysının fiyatı ne olacak bize bunu söyleyin bunu, kaysıyı üretici ayakları ile ezip atıyor basının önünde sesiniz çıkmıyor, iki sene önce 15 tl ye verdiğimiz kaysı şimdi 5 tl ye düştü şimdi sertfikalı kaysımızı inşallah 20 Tl ye verirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (7 yıl önce)
    Alan bazlı destekle kayısının dönümüne verilecek 200 tl'lik destekle çiftçi ürününü satarken daha fazla direnecek ve hükümetin verdiği desteğin çok daha fazlası malatyaya döviz olarak girecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (7 yıl önce)
    Kayısının kurtuluşunu açıklıyorum ALAN BAZLI DESTEK
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Elinizdeki kayısı nasıl yetiştirilir bilirmisiniz? Öyle poz vermekle resim cektirmekle değil. Maşallah emeği olan olmayan herkes sahipleniyor. NEMALANIYOR. bu vekilleri ben istemiyorum kardeşim. Hiçbir emekleri yok bu millet için. Artık resimlerini görmek istemiyorum. Çünkü hiçbir icraatları yok. Allah reisimize güç kuvvet versin de bu vekilleri bir an önce yollasin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (7 yıl önce)
    Hasan Erkoş bir haberde kayısı dünyadaki getirisi 5 milyar usd,ama Malatya ya getirisi 400 milyon usd demişti. Belge alındığına göre seneye 4.6 milyar usd ilave bu şehre girdi bekliyoruz. Aksi halde istifa etsin Erkoş.
    0
    0
    Yanıtla
  • TURAN (7 yıl önce)
    Anladık belgeyi almışız kayısı ikramıda tamam protokol orada resimler güzel Sonuç nedir çiftçiye esnafa ne faydası var bundan sonra ne olacak Avrupa'ya kayısı gönderirken hop kardeşim biz işaretlendik aha bu da belgemiz bu mal 7 lira olmaz 14 liramı vereceksin denilecek
    0
    0
    Yanıtla
  • Duran (7 yıl önce)
    Kayısıda alıcı yok millet işçi parasını nasıl ödeyecek onu düşünüyor bunlar şov yapıyor malatyaya faydası ne onu söyleyin güya biri ticaret bakanı malatyaya elle tutulur somut ne yaptı?? Koca bi sıfır
    0
    0
    Yanıtla
  • Furkan (7 yıl önce)
    Sertifika alınmaya alındı çiftçiye ne faydası olacak onları söyleyin siz, ayda yılda bir gündeme geliyor kayısı o toplantıda bize fındığın katma değerinden bahsedeceğinize, kayısı fiyatları için ne gibi projeleriniz var, bu sertifikayı çiftçinin yararına hale getirmek için nasıl kullanacaksınız onlardan bahsedin
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent YAŞAR (7 yıl önce)
    Vekiller resim çektirecekleri yerlerde bulunmaktan memnunlarda kayısı fiyatı taban yapmış umurlarında değil ama önemli olan kamera karşısına çıkmak köylü çokta önemli değil. Dünya kayısı üretiminin %70 karşılayan bir şehir elbette bu sertifikayı alır.Öğünülecek bir şey hakkımız alınmış.Vekillerse öldü fiyatına satılan kayısı fiyatına ayar versinler
    0
    0
    Yanıtla