SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mayıs Ayında Hizmete Girecek"

0
Güncellendi - 2018-01-22 03:25:49
A- A+ PAYLAŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Beylerderesi Göleti’nin alanında incelemelerde bulundu. Tüfenkci, müteahhit firmanın kendilerine gölet projesinin Mayıs 2018’de bitirileceği bilgisini paylaştığını belirterek, bölgenin Malatya için yeni bir yaşam alanı olacağını kaydetti.

Gümrük ve Ticaret bakanı Bülent Tüfenkci, yapımı devam eden Beylerderesi Göleti’nin inşaat alanında incelemelerde bulundu. Bakan Tüfenkci’ye Vali Ali Kaban, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, DSİ Şube Müdürü Arif Tüfekci eşlik etti.

-Yeni yol ve köprü 20 milyon TL

Bakan Tüfenkci’ye Beylerderesi’nin eski yolu üzerindeki köprünün gölet alanı içinde kalacak olması nedeniyle yapılacak olan yeni köprü hakkında bilgi verildi.  Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Mevcut köprü ve tahliye yolu Beylerderesi Göleti’nin içinde kalıyor. Tahliye yolunu DSİ’nin yapması gerekiyor.  Köprü daha yüksek ve 80 metre uzunluğunda planlanıyor. Biz bunun için bir köprü projesi önerdik. Yol ile yapılacak olan ihale 20 milyon TL tutarında.” dedi.

Beylerderesi Göleti’nin yapımının yüklenici firması yöneticisinden bilgi alan Tüfenkci, “Biz Beylerderesi Göleti’nin bitirilmesini bekliyoruz. Ödeneklerde sıkıntı olmayacak, böyle bir sıkıntıyla karşılaşırsanız bilgim olsun” dedi.

-Yeni bir tahliye yolu ve köprü yapılıyor

DSİ Şube Müdürü Arif Tüfekci ise Viyadüğün devreye girmesinden sonra tahliye oylu olarak kullanılan Beylerderesi yolu ve köprüsü için göl sahasının dışında kalacak şekilde yeni bir tahliye yolu ve köprüsünün yapılacağının bilgisini vererek, “Projelerimiz hazır, henüz tasdik edilmedi. Köprü için bazı talepler var, köprü tipi ile ilgili olarak. Biz asma köprü olarak düşünmüştük. Sadece köprü tipi ile ilgili bir proje yeniden istendi. Şimdi onun hazırlıkları yapılıyor. Yeni köprü mevcut köprüye göre aynı kodunda ve aynı güzergahta, fakat daha üst kodlarda olacak, yani göl alanının dışında olacak.” şeklinde konuştu.

-Malatya’nın prestij projelerden birisi olacak

Beylerderesi Göleti’nin Malatya için önemli olduğunu belirten Bakan Tüfenkci ise, “Malatya için gerçekten önemli bir proje. Malatya’nın şehre girişinde renk katacak, kalite katacak bir proje. Sulama noktasında Şahnahan ve Battalgazi sağlayacağı faydanın yanı sıra, özellikle Yeşilyurt bölgesin eve Malatya’ya yeni bir yaşam alanı kazandıracağımız bir proje. Yeşilyurt Belediyesi ile Orman Genel Müdürlüğü çok ciddi çalışmalar yapıyor. Gelecek dönem için Malatya’mıza çok önemli bir eser kazandırdığımızı düşünüyorum. Malatya için prestij projelerden birisi olacak.” dedi.

-Bölge farklı bir gelişme gösterecek

Beylerderesine yeni bir tahliye yolu ile beraber 80 metre uzunluğunda prjoesi dikkat çekecek olan bir köprünün de kazandırılacağını belirten Bakan Tüfenkci, “Projeyi Yeşilyurt Belediyesi ile bakanlık birlikte çalışıyorlar. O köprünün de bitmesi ile beraber Yeşilyurt’un bu bölgesinin farklı bir gelişme göstereceğini hep beraber görmüş olacağız.” şeklindeki ifadeleri kaydetti.

-Mayıs ayında hizmete girecek

Beylerderesi Göleti’nde 5 milyon metreküp su tutulacağını belirten Tüfenkci şunları söyledi:

"Özellikle Battalgazi yöresinin susuzluğunun bir anlamda giderilmesi noktasında önemli bir görev görecek. Yine hemen bu barajın üzerinde İnekpınarı barajını yapıyoruz. Burada sulamamıza önemli bir katkı sunacak. Biz biliyoruz ki Malatya kurak bir memleket. Su kaynaklarımızı iyi kullanmamız ve israf etmememiz lazım. En önemlisi de her bir kaynağı sulamanın hizmetine sunmamız gerekir. Çalışmalar o yönde yapılıyor. Şimdi firma yetkililerinde bize ifade ettikleri gibi en geç Mayıs 2018’de bitirilmesi planlanıyor. Çevre düzenlemesi çok geniş bir alanı kapsadığı için Yeşilyurt Belediyesi buradaki çalışmalarını biraz daha devam ettirecek. Su tutulduğunda 2019’da çevre düzenlemesi de bitirilerek Malatyalı hemşerilerimiz tarafından görünebilir hali geldiğini göreceğiz."

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Vahdet (6 yıl önce)
    Bakan ihlas finans mağdurlarına el atmanı talep ediyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Bu barajın çapı ne ki neyi sulaya
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeynep (6 yıl önce)
    Yol yapın yol çevre yolundan araçtan geçilmiyor organize sanayinde sabah gidemiyor akşam trafikten dönemiyle uzun yeter trafik canavarı olduk
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Son zamanlarda sulama alanının altındaki göletler ile ilgili vatandaşların sözleri dinlemiyor. Elektrik parasından dolayı sulamada kullanmıyorlar. Karakayadan bulguru yukarılarındaki köylrin durumu ortada. Bir dünya para harcandı sulama iptal. Bu nasıl planlama. Birileri köşe vatandaş mağdur. Seçilenleri seçenler mağdur olmaya başladımı bu çöküşün başlangıcıdır. Bırakın ben yaptım doğruyu. Karayolları, DSİ lütfen doğruları yapın doğru projelere onay verin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Asıl bitişi elazığ üzerinden direk sivas yolu açılırsa siz görün. Kasaba olan ilk il oluruz. O zaman çevre yoluna da mevre yolunada gerek yok. Elazığ bölge hastahanesinden sonra durum daha vahim olacak. Doğudan tek bir hasta gelmeyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Elazığ üzerinden direk sivas yolu olma ihtimali varmı
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (6 yıl önce)
    Kişilerin zevki için baraj yapılırsa şart olan demiryolunu kim düşünecek. Gösteriş bataktır. Önce bu şehrin dev sorunlarını hallediniz. İstasyon kavşağına akıttığınız para, trambüs uğruna bu şehrin yollarını mahvettiniz. Şehir gösteriş uğruna bitmek üzere.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Biri de çıkıp demiyor ki tren yolu köprüsü ne zaman yapaılacak... asıl önemli olan bu.. çünkü hızlı tren ve raylı sıstemler için şart tren köprüsü.. ama nerde... uyutmaya devam
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    nasil olsa hızlı treni düşünenlerdenim yok kardes...rahat ol..oylar yine malum partiye....
    0
    0
    Yanıtla