SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2018'de Malatya'ya 55 Milyon TL Hibe Ödeyeceğiz"

0
Güncellendi - 2018-04-17 02:41:18
A- A+ PAYLAŞ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Bugün 7 projeyle sözleşme imzalıyoruz, bu projelere 12 milyon lira hibe sağlayacağız. Bu hibeler sayesinde 31 milyon Türk Lirası yatırım kazandıracağız. 2018'de ise Malatya'ya 55 milyon Türk Lirası hibe ödeyeceğiz" dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 sözleşme 2 temel atma ve 3 açılış töreni düzenlendi. Törene  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent  Tüfenkci, Vali  Ali Kaban, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Milletvekili Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TKDK Başkanı Hakan Kalender ve davetliler katıldılar.

-“ Malatya’da 315 milyon liralık yatırım yapıldı”

TKDK Başkanı Hakan Kalender,  Malatya'nın TKDK’dan bugüne kadar hibe alan iller içerisinde beşinci sırada bulunduğunu anımsattı. Bugüne kadar 344 projeye 115 milyon lira hibe sağladıklarını aktaran Kalender, "Bu yatırımlar sayesinde Malatya’da 315 milyon liralık yatırım yapıldı, yeni iş imkanları oluştu. IPARD I 2016'da başarıyla tamamlandı ve ikinci dönem başladı. IPARD II kapsamında 2020'ye kadar 1 milyar 45 milyon avro, yani 5 milyon lira hibeyi yatırımcılara kullandıracağız. Sayın Bakanımızın talimatları doğrultuşundu IPARD hibelerinin daha etkin kullanımı için önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, daha fazla işletmeyi desteklemek ve küçük yatırımcılara kolaylık sağlamaktır. Malatya'nın IPARD II döneminde daha fazla hibe alması için arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Tüm yatırımcılarımızı TKDK'ya davet ediyoruz. Programa katılımlarından dolayı Sayın Bakanımız başta olmak üzere Malatyalı yatırımcılara ve tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum." İfadelerini kaydetti.

Kalender,  düzenlenen törenle 19 milyon lira hibe sağladıkları bu tesisler sayesinde Malatya'ya 41 milyon liralık yatırım yapılacağını sözlerine ekledi.

-“ Bu destekleri TKDK gösteriyor”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Bakan Fakıbaba'nın sosyal devlet anlayışıyla kadın çiftçilere ve gençlere özel destekler verdiğine dikkati çekerek, bu desteklerini TKDK'da da çok net gösterdiğini bildirdi.

Çalık,  "Sosyal devlet anlayışıyla kadın çiftçilerimize ve gençlerimize özel destekler veriyoruz. Bu destekleri TKDK gösteriyor. Gençlerimiz ve kadınlarımızın bu desteklere özen göstermesi gerekiyor. Başvurularınızı yapın. Kadın ve gençlerimizin desteklendiği TKDK projelerin Malatya ve ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum."  dedi.

-“Bir yandan sanayileşirken bir yandan da tarımı ihmal etmiyoruz”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise AK Parti olarak tarıma çok büyük önem verdiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çiftçileri, üreteni destekleme adına bütçe imkanları da zorladıklarını söyleyerek; "Bu destekler yerli yerinde mi diye eleştiri konusu olabilir ama sayın bakanım da göreve geldikten sonra teşvikleri sadeleştirerek üretenin, ekenin, biçenin destekleneceği bir modele geçtik. Bunun bir kısmını 2018 de ve 2019 hissedeceksiniz."  dedi.

Bakan Tüfenkci,  "Biliyoruz ki geleceğimiz esasında gıda da tarım da ve eğer bir savaşta bahsediliyorsa gelecek gıda savaşlarında. Biz gıda tarım alanınında kendisine yeten bir ülke konumuna gelebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gerçekten elini taşın altına koydu. Bizler de üretilen tarım ürünlerinin ticareti noktasında Türkiyemiz'e daha fazla katma değer sağlamak istiyoruz. Tarımda üretim çok önemli. Ürettiğinizi satabilmek çok daha önemli. TKDK’nın özellikle kırsalı desteklemesi, katma değer sağlayan yatırımları desteklemesi çiftçinin ürettiğinin değerinde alınıp satılmasına büyük bir katkı sağlıyor. Özellikle, bu tip yatırımlar hem bölgemizin hem ilimizin, ama aynı zamanda Türkiye ekonomisine de büyük bir katkı sunuyor. Biz istiyoruz ki, üretenin, çiftçimizin ürünü değerlensin. Tarımın gayrisafi milli hasıla içinde payı büyüsün. Türkiye, bir yandan sanayileşirken bir yandan da tarımı ihmal etmiyor. Tarım, bizim için stratejik bir alandır. Organize sanayi bölgesinde fabrikaların sayısını çoğaltırken, ekilebilir alanlarımızı da ihmal etmiyoruz. Geleceğimiz gıdada ve tarımda."diye konuştu.

-“Ülkemiz kalkınacaksa kırsalda kalkınacak”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Kırsalda kalkınmayı gerçekleştirmeden şehirde mutluluğu duymamız mümkün değildir. Şehrimiz kalkınacaksa kırsalda kalkınacak, ülkemiz kalkınacaksa kırsalda kalkınacak. Kırsalı ne yapıp yapıp mutlaka biz kalkındırmak zorundayız. Üretim kırsalda oluyor ve kırsaldan geliyor. Kırsalda insanlar daha iyi şartlarda üretirse, daha iyi şartlar da çalışırsa şehirdeki insanlar daha güçlü olurlar. Daha mutlu olurlar. O nedenle her zaman söylüyorum; kırsal da kalkınma olmadan ülke kalkınamaz.  Ben Tarım Bakanlığının isminde biraz değişiklik yapılmasını Sayın Cumhurbaşkanımızdan arz edeceğim. Bunun mutlaka adının yanına birde kırsal kalkınma bakanlığı ilave edilmesi lazım. Yani Kırsal kalkınmayı genel müdürlük ile değil, bakanlığın adına ilave etmek lazım.”  dedi.

-Malatya’ya “Hububat Lisanslı depoculuk” sözü

Bakan Fakıbaba, “Hububat Lisanslı Depoculuğu vereceğiz. Hububat Lisanslı Depoculuğu Malatya’mıza kazandıracağız.” şeklinde Malatya’ya yatırım sözünü de vererek, bu konuda talimatlarını da vereceğini kaydetti.

Bakan Fakıbaba, Malatya'nın gıda ve tarım ürünleri ihracatının ise 3,5 kat arttığını hatırlatarak şöyle devam etti;  "Malatya'ya verdiğimiz destekler artacaktır sizlerin sayesinde. Malatya’mıza ve ülkemize sahip çıkacağız. Bugün 7 projeyle sözleşme imzalıyoruz, bu projelere 12 milyon lira hibe sağlayacağız. Bu hibeler sayesinde 31 milyon Türk Lirası yatırım kazandıracağız. 2018'de ise Malatya'ya 55 milyon Türk Lirası hibe ödeyeceğiz. Malatya, birçok gıda ve tarım ürününün merkezidir. Hayvancılık açısından da önemli potansiyel olan bir ilimizdir. TKDK ile bugüne kadar Malatya’da 87 kanatlı tesisi destekledik. 34 besi çiftliğini, 28 üretim tesisi 4 kayısı deposunu destekledik. Bunlar AB standartlarına uygun tesislerdir."

Törende TKDK Malatya İl Koordinatörlüğünün hibeye hak kazanan 2 tesise video konferans sistemiyle bağlanılarak, temel atma töreni gerçekleştirilirken,  Hibe almaya hak kazanarak sözleşmeleri imzalanan 7 projenin temsili çekleri girişimcilere takdim edildi. Törende inşaatı tamamlanan 3 adet kayısı soğuk hava deposu için de toplu açılış töreni düzenlendi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Vatandaş (6 yıl önce)
    her ay bir bakanı malatya mıza getirin malatya mızı tanısınlar çok gururu verici bir olay
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (6 yıl önce)
    TÜRKİYE TARIMDA 1 NUMARA DİYORLAR AT YALANI KENDİ BİLE İNANMIYOR
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (6 yıl önce)
    Hayali Çiftçilik hayali Üretim 15 Yılda kaç fabrika kurdular,Kaç çiftçye ne verdiler hangi üretimi yapmışlar yandaşın cebinde başka cep bulmuşlarmı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (6 yıl önce)
    Bunlar,baraj golune,maya,caliyorlar,ya,tutarsa
    0
    0
    Yanıtla
  • Bemre (6 yıl önce)
    Ben 8 yıldır kırsalın kıralında çiftçilik yapıyorum girişimcilik belgem çiftćilik belgem var ziraat bankasından 1000 tl bile çiftçi kredisi alamıyorum neyin teşviginden bahsediyorsunuz ensesi kalın adamlara teşvik ödüyorsunuz zengini zengin fakiri fakir yapıyorsunuz 50 dönüm kayısı bahćem var senede 700 tl mazot ve gübre desteği alıyorum ilaca 1230 tl tek sefer sürüm 2000 tl gübre 700 tl toplam 3930 tl veriyorum bu mu destek kayısımı almaya gelen adam 200 gr lık daraya 1 kg dara düşüyor mecbursun dag başında mecbur bırakılıyorsun bir tane devlete ait bir şirket veya kurum gelip malını almıyor sana destek olmuyor şire pazarına gidiyorsun 15 liralık mala 5 lira 10 liralık mala 3 lira veriyorlar denetim sıfır vergi vermeme cabası iyi tarım için 2500 tl veriyor ama sen bir sene öncesinden 700-800tl para yatırıyorsun bu mu kırsalı ve çiftçiyi kalkındırma ben kanmıyorum çiftçiyi kasıp kavurduktan sonra kime bu teşvikleri veriyorsunuz susuz bahçede kayısı yetiştiriyorum su yok 180 metrede su var yapmaya kalksam en az 25000 tl tutuyor hadi ver teşviği yapayım neymiş devlet yerin altına teşvik vermezmiş ben nerden bulacağım parayı nasıl çifçilik yapacağım. genç çifçiye teşvik genç çiftçimi kaldı köylerde orta yaslıyı ihtiyarı çok güldürdünüz ya genç kaldı geriye lütfen insanlarla dalga geçmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar aslan (6 yıl önce)Bemre isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş ağzına kalemine sağlık.Ancak bunlar yandaşlarına çiftlik agalarina desteği verir.Gariban kimin umurunda ama gel gor ki kime anlatacaksin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Millet kırsala dönüyorsa bu İstanbul'a insanlar uzaydan mı geliyor
    0
    0
    Yanıtla
  • ya bemre helal olsun istikrar sürüyor yandaşlar büyüyor
    0
    0
    Yanıtla