SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"2,5 Milyon Yıllık Bir Fay Yeniden Aktif Hale Gelmiş Olabilir"

A- A+ PAYLAŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerden bu yana bölgedeki deprem aktivitesinin devam ettiğini ifade etti.

Aşırı stres birikimi nedeniyle özellikle Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin çok dikkat çekici yoğunlukta ve birbirine yakın büyüklükte olmaya devam ettiğini anlatan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki deprem diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üzerinde gelişmiş olabilir. Türkiye'nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz fakat meydana gelen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt arasında uzanan bir fayın varlığını gösteriyor."

Türkiye Diri Fay Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Sözbilir, "Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde var olan fakat 2,5 milyon yıldır deprem üretmeyen bir fay, aşırı stres birikimi nedeniyle yeniden aktif hale gelmiş olabilir. Bu kapsamda özellikle son 5 milyon yıldır deprem üretmemiş fayların da ayrıntılı incelenmesinde yarar var. Arazide yapılacak bilimsel çalışmalarla bunu anlayabiliriz." dedi.

İzmir, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • İlginç (8 ay önce)
    Toplumun okumadığının göstergesi akademisyeni bile okuyup bilgilerini güncellemiyor ... ya da diğer taraftan bilimadamı kıskançlığı hani doktor diğer doktorun reçetesini yazmaz değiştirir ya... biraz da böyle bişey galiba.. çünkü sayın Mehmet önal hoca literatüre kazandırmış bu fayı ve halen kaç gündür hiç bir popüler Prof kalkıp da evet şöyle bir fay da çalışmalarda var adı çöşnük fayı demiyor... ilginç ülkenin ilginç insanlarıyız...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Maaruf (8 ay önce)
    Arkadaş herkes saha araştırması yapalım diyor ama bir kişi sahaya inmiyor. Malatya Fayı içinde aynı şeyler söyleniyor. Araştırma yapan maalesef yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vahap (8 ay önce)
    Ya hu tamam da madem bu fayın 5 milyon yıldır deprem üretmemiş diyorsunuz da buna ilminiz nasıl yetiyor madem 5 milyon yıldır üretmemiş fayın yerini bilmiyorsunuz da deprem üretmediğini nerden biliyorsunuz. Bu süreçte var ya coğrafya öğretmeni bile deprem profesörü oldu. Yeter artık her gelen yorum yapmasın ya.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Nereden tespit etmiş agzı olan konuşuyor.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • taner (8 ay önce)
    iyi ki 2,5 milyon yıllık. ya 5 milyon yıllık olsaydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (8 ay önce)
    Sanki çinde yaşıyor. Bu memleketin ekmeğini yiyorsunuz calişma yapılacaksa hayrına da olsa insan gelip çalışır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (8 ay önce)
    Değerli öğrencim İzmir'den bakıp yorum yapıyor. Hocasının yayınlarını okumuyor. Cesaretiniz yok mu? Gelin Malatya'nın dağlarında çalışın. Ondan sonra yorum yapın.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • fay (8 ay önce)
    2500 yıllık bir stress birikmiş o halde... Eğer deprem olursa bu tam bir facia olur herhalde... Bu durumda sağlam kalan binalarda ağır hasar alır... Ama bir taraftanda malatya tarım açısından zengin bir şehir... Zaten deprem tarımsal ve turizimsel zenginliklerin olduğu yerlerde oluyor ve insanlarda bu zenginlikten dolayı oraları terk edemiyor... Rusyada deprem olmuyor çünkü bir tarımsal turizimsel faaliyet yok... Ama bugünlerde geçer... Herşey zamanla yoluna girer... Hep böyle devam etmez inşaallah...
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Rusya'da deprem olmuyor çünkü Rusya Türkiye gibi 3.jeolojik zamanda yükselen bir kara parçası değildir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hakkı çoşkun (8 ay önce)
    Bir deprem oldu bilimsel bütün bilgilerinizin ne kadar eksik olduğunu gördük. Kimse depremler hakkında yorum yapmasın. Bırakın ne olacaksa olsun.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Zurna 44 (8 ay önce)
    Ne esrarengiz faymış arkadaş. Bu işin profesörü Naci Hoca bile işin içinden çıkamadı, bize soruyor. Diğer hocalarda şaşırıp kaldı. Ne esrarengiz şehirsin be Malatya!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (8 ay önce)
    tuvalette ekmek mi yediniz bu neydi yav durmuyu ki dura yav Allahım artık bizi affet
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    Korkum bu depremlerin öncü olma ihtimali, gerçi birçok yer bilimci de yeni fayın en fazla bu gibi depremler üretme kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Paşa44 (8 ay önce)
    Hadi buyrun cenaze namazına! Görmediğimiz bir kıyamet kalacak galiba. Gerçi bu şans bizdedir, bu gidişle onu da görürüz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fay (8 ay önce)
    2.5milyon yıllık bir faysa, bu çok tehlikeli..
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Mehmet can (8 ay önce)Fay isimli kullanıcı yorumuna
    Ne ye dayanarak tehlikeli ben o fay i falan bilmem de cosnuk fayı denen fay beydaği ndan gidiyor cosnuk istikametine ve o fayın üzerine tokiler yapıldı 7 yıl önce Malatya yesilkusak yazan yerin hıza dan eski tokiler e gidin şimdi fidan dikilen yerden kayalar var büyük deprem olmuş zamanında o kayaların içinden enerji boşalmis o kadar belliydiki arkadaşlar a dediydin şaşırdılar o zaman
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Vatandaş (8 ay önce)
    Birileri çıkıp ikizce toki inşaatlarını durdursun...
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hikmet (8 ay önce)
    Çıkın araziye o zaman bu kadar farazi olmaz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • ahmet (8 ay önce)
    depremin oluş sebebini insanların ahlaki zayıflığına bağlayanlara soruyorum, koskoca ülkede en ahlaksız insanlar malatya hatay arasında mı toplanmış acaba? memleketin geri kalanları zemzem suyuyla mı yıkanmış? deprem riski yüksek olan yerleri iyice araştırıp, o bölgelere özel imar uygulamamak, işte ahlaksızlık budur ve sonucu da ölüm, yıkım olur. islam dini akıl dinidir. aklınızı kullanın.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Ağzına sağlık
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Çok doğru tarım arazisini imara açmak yüksek kata izin vermek inşaatları denetlememek demir ve çimantodan çalmak en büyük ahlaksızlıktır lütfen yapılan pisliklere kutsal dinimizi alet etmeyiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erhan (8 ay önce)
    deprem nedeniyle malatya ve malatyalılar hakkında olumsuz yorum yapanları kınıyorum, böyle bir saçmalık olamaz, türkiyede 81 ilde 80 ninde herkes çok iyide malatyamı bir tek kötüde deprem oluyor.(pahalılıksa her yerde var,rezilikse büyükşehirlerde daha fazla, malatyada olduğunuz için başka yerleri görmüyorsunuz.) inşallah tez zamanda eski güzel günlerine döneceksin malatyam.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Mehmet can (8 ay önce)erhan isimli kullanıcı yorumuna
    İstanbul Çekmeköy de yaşıyorum inanin Malatya da dönen dolapları kadın ticaretinden uyuşturucuya İstanbul un belirli semtlerinde var o olay Malatya uçmuş ki ne uçmuş gençler in büyük çoğunluğu uyuşturucu muptezeli olmuş cengiztopel de İnönü caddesinde ki harabe ağır hasarlı binalarda fuhuş ve uyuşturucu kullandıklarını gözlerim le gordum
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet can abartmasanmi
    %55
    %45
    Yanıtla
  • yavuzun torunu (8 ay önce)Mehmet can isimli kullanıcı yorumuna
    İstanbul Çekmeköy de yaşıyorsun Malatya'daki olayları görüyorsun. sende de ne göz varmış. Emniyet tez zamanda senin bu ferasetinden faydalanmalı. Kim hangi çevrede yaşıyorsa orada dönen dolaplara muhatap olur, onları görür. Aynı yolun yolcuları dinlenme alanlarında karşılaşır gözzüm. Kendine bak. Malatya'yı ne yapacaksın. Büyük bir toplumu karalayamazsın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Depremi ahlaksızlığa bağlamak malatyalılara hakarettir,depremin nedeni bilime ilme aykırı evler yapmaktır.
    0
    0
    Yanıtla