Doğu Anadolu'da sadece Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen çocukların kalp deliğinin şemsiye yöntemiyle kapatılması işlemi sürerken, bu konuda 25.kapalı ameliyat gerçekleştirildi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölümü'nde, çocukların kalp deliğinin şemsiye yöntemiyle kapatılması işleminin 25'ncisinin gerçekleştirilmesi nedeniyle basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında açıklama yapan Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Gülendam Koçak, D.Y isimli 16 yaşındaki kız çocuğunun kalbinin delik olması nedeniyle, kasık'tan girip şemsiye yöntemiyle delik olan bölümün kapatıldığını belirtip, "Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Kardiyoloji Bölümü olarak, yaklaşık bir yıldır şemsiye yöntemiyle delik olan kalbi kapatıyoruz. 25'nci kapalı ameliyatı gerçekleştirip, delik olan kalp kapatıldı. Hastalarımıza uygulanan kapalı kalp ameliyatından sonra ertesi gün taburcu olabiliyorlar"şeklinde konuştu.
"Şemsiye kapalı yöntemle delik olan kalbi kapatmamız konusunda doğu'da referans merkezi olduk"diyen Prof.Dr. Koçak, çocuklarda kalp rahatsızlıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Doğuştan kalp hastalığı, 100 çocuktan 1'inde görülüyor. Bunların büyük kısmı, kalbin delik olmasıdır. Eskiden bunu açık kalp ameliyatı ile kapatırdık. Şimdi kapalı ameliyat yapmaya başladık. Özellikle bayanlar, gögüs bölgelerinde iz bırakmasından uygunsuz görüntü olması nedeniyle, kapalı yöntem tercih ediliyor."
Kalp delikliğinin, çabuk yorulma, çocuk oynadığı zaman göğüs ağrısı, bayılma, nefes darlığı, solunum tıkanıklığı ve morarma gibi pek çok belirtileri olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Gülendam Koçak, "Çocukta hiçbir şikayet de olmadan kalp delikliği ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.