- Büyükşehir Belediyesi, her biri 760 bin Euroya (2 milyon 810 bin TL) 10 adet trambüs daha alıyor ve parasal maliyet döviz kurunun artışıyla birlikte her geçen gün daha da artıyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, ihale sürecinden, üretim aşamasına, deneme sürecinden taşıt olarak yasalara uygunluğuna kadar her yönüyle tartışılır bir proje olmasına rağmen 22 Nisan 2013 tarihinde yaptığı ihale ile hayata geçirdiği ve belediye yöneticilerinin adlandırdığı şekliyle trambüs, bilinen adıyla troleybüslerden 10 adet daha alıyor. Her biri 760 bin Euro olan troleybüsler için Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından toplam yaklaşık 28 milyon TL (28 trilyon lira) çıkacak.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin, metropol kentlerde geçen yüzyılda kaldırılıp çöpe atılan troleybüslerin günümüz versiyonu olan ve trambüs adı verilen araçlardan toplam 7 milyon 600 bin Euro karşılığında 10 adet daha alacağı öğrenildi. Troleybüsler için ödenecek paranın Türk Lirası karşılığı, döviz kurlarının hızla arttığı bugünlerde bu hafta itibarıyla 28 milyon TL'yi buluyor ve bu rakam, döviz artışıyla birlikte daha da yükselecek.
Yenileri ilk yapılanlara göre daha iyi olacakmış!
Büyükşehir Belediyesi tarafından troleybüs (Trambüs) alımına ilişkin verilen bilgide, artan yolcu talebini karşılamak amacıyla troleybüs sistemine 10 adet aracın takviyesi için sürecin başladığı ve araçların imalatının devam ettiği bildirildi. Yeni araçarda teknik açıdan bir takım iyileştirmeler ve değişikliklerin de yapılacağı kaydedilerek, bu teknik değişikliklere ilişkin şu bilgiler verildi:
“Elektrik kesintisi durumunda kullanılmak üzere kullanılan yardımcı sistem olarak dizel jeneratör kullanılmakta iken yeni alınan araçlarda tamamen elektrik sistemi ile beslenen 100 kw’lık batarya sistemi entegre edilmiştir. Bu sistem tap kapasite en az 15 km götürebilmektedir. Batarya şarj işlemi ise trambüs (troleybüs) depo alanındaki sabit şarj istasyonu ve aynı zamanda araç üzerine katenerden şarj modülü eklenerek hat boyunca şarj edilebilecek şekilde dizayn edilmiştir.
Tahrik motoru eski araçlarda 485 Hp iken yeni araçlarda ivmelenmeyi ve dolayısıyla işletme süresini azaltmak amacıyla güç 700 Hp’ye çıkarılmıştır.
Yeni araçlarda kullanılacak batarya ve batarya yönetim sistemi yüzde 100 yerli firma tarafından üretilmektedir. Bu nedenle yeni araçlardaki yerli üretim oranı artmıştır.”
Troleybüs başına 51 bin avro daha fazla ödeme yapılacak
Yeni alınacak olan trambüslerin 2017 Şubat ayında teslimatlarına başlanacağını belirtilen kaydeden Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında, araçlarda yapılacak olan modernizasyon ve değişiklikler nedeniyle trambüs başına 51 bin Euro daha fazla bir ödeme yapılarak her biri 709 bin Euro’ya alınan trambüslerin fiyatının bu kez 760 bin Euro’ya yükseldiği ifade edildi.
10 adet yeni trambüsün tamamı Haziran 2017’ye kadar teslim alınacak.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com