Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP milletvekili Umut Oran'ın soru önergesine verdiği cevapta 291 pilotun istifa ettiği kaydetti.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz’a CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 2013 başında bir ay içinde 110 savaş uçağı pilotunun istifasına yönelik “Tarafınıza 5 şubat tarihinde yönettiğim 7/17626 sayılı soru önerme MSB tarafından verilen 22 Temmuz 2013 tarihli yanıtta bazı sorulara hiç değinilmemiştir. Bu nedenle yanıtsız bırakılan soruların tarafınıza yeniden yöneltilmesi gereği doğmuştur. 110 savaş uçağı pilotunun istifasının olağanüstü durumda, harekat esnasında bazı uçaklarımızın kullanamayacağı sonucunu doğuracağı duyumu doğru mudur? Bu durum ülke güvenliğini tehlikeye düşürmez mi? Orgenaral Bilgin Balanlı da dahil olmak üzere halen çeşitli gerekçelerle cezaevinde tutulan toplam 17 pilot generalin kısa süre sonra yaptığı “bu gidişle, uçağımızı kullanacak pilot kalmayacak” uyarısının ardından, Yüksek Asgari Şura Başkanı olarak bu olumsuz gidişatı durdurmak için herhangi bir girişimde bulundunuz mu, bulundunuzsa sonucu ne oldu? Sicili temiz, başarılı örnek çok sayıda üstsubay ve general/amiral hakkında yürütülen belli davaların olumsuz sonucu olarak bugün bu noktaya gelindiği şeklinde kamuoyunda oluşan değerlendirmenin gerçeklik payı nedir?Zorunlu hizmet süresini tamamlamasının ardından, henüz emeklilik zamanı gelmediği halde istifa ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılan pilot sayısı 2002 yılından itibaren yıllar itibariyle ayrı ayrı kaç kişidir? Bunların kaçı F16 ve F4 pilotudur?” şeklindeki soru önergesinin cevaplandırılmasını istedi.
Bakan Yılmaz şöyle cevapladı:
“Haziran 2012 tarihli ve 28312 sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe giren 6318 sayılı Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 47’nci maddesiyle değişik 926 sayılı Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunun 112’nci maddesi gereği muvazzaf subay ve astsubaylar için zorunlu hizmet süresi 10 yıla indirilmiştir. Bu tarihten itibaren 10 yıllık zorunlu hizmet süresini doldurması nedeniyle TSK’dan istifa eden personel, kendilerine tanınan yasal hakkı kullanmışlardır. İstifa yolu ile ayrılan 110 pilotumuzun tamamı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı (Hv.K.K.) açısından büyük bir değere sahip subaylardır. Bu subayların her birinin TSK için büyük bir öneme haiz olduğu ve ayrılmalarının önemli bir değer ve tecrübe kaybına neden olduğu açıktır. Ancak alınan tedbirler neticesinde Hv.K.K. lığı, mevcut pilot ve uçak sayısı ile ülke güvenliğine yönelik kendisine verilen her türlü görevi yapma yeteneğine sahiptir. 2002- 2013 yılları arasında Hv.K.K.lığından istifa ederek ayrılan F-16 ve F-4 pilotlarının sayısı 291’dir.”