SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

3 Ayda 3.7 Milyon Dolarlık Kayısı Çekirdeği İhracatı

3 Ayda 3.7 Milyon Dolarlık Kayısı Çekirdeği  İhracatı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın coğrafi işaret tescil belgeli ürünü kayısı çekirdeğinden yılın ilk çeyreğinde 1079 tonluk ihracata karşılık 3 milyon 741 bin dolar gelir sağlandı.

"Dünyanın kayısı başkenti" olarak anılan Malatya'da, kayısının yanı sıra çekirdeği de kent ekonomisine katkı sağlıyor.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kayısı çekirdeğinin çiftçinin üretim maliyetini karşılamada çok önemli bir kalem olduğunu söyledi.

Çekirdeğin coğrafi tescilli bir ürün olduğunu hatırlatan Özcan, "Geçmişte kayısıyı sattığımız fiyatlara artık kayısıdan elde ettiğimiz çekirdeği ihraç ediyoruz. Üretici açısından baktığımızda kayısı çekirdeği önemli bir gelir kaynağı. Kayısı çekirdeği işçilik ve diğer gider kalemleri açısından üreticinin elini güçlendiriyor." diye konuştu.

Kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirin sevindirici olduğunu anlatan Özcan, şöyle devam etti:

"Yılın ilk çeyreğinde 1079 ton kayısı çekirdeği içi ihracatı ederek, 3 milyon 741 dolar gelir elde ettik. Geçmişte çekirdekte önemli bir gelir elde edilemediği için gider kalemleri kuru kayısıya yansıyordu. Kuru kayısıda elde ettiğimiz istikrarlı piyasalarda şu an çekirdek ihracatına da devam ediyoruz."

Çekirdek ihracatında 8 bin tona ulaştıkları yıllar olduğuna, her yıl ihracat rakamlarındaki tablonun değiştiğine dikkati çeken Özcan, "Bu da Amerika'da üretilen yüksek miktardaki bademden kaynaklanıyor. Badem fiyatının çok yüksek olduğu dönemlerde kayısı çekirdeğine ilgi oluyor. Badem üretiminin arttığı yıllarda bizde gerileme oluyor." dedi.

Özcan, kayısı çekirdeği ihracatından elde edilen gelirde gözle görülür artış olduğunu belirterek, "Geçmişte çekirdek ihracatında elde ettiğimiz gelir, bunun dörtte biriydi. Şu an kayısı çekirdeği badem fiyatlarına yakın rakamlarda, endüstriyel badem 4 dolar, kayısı çekirdeği de 3,5 dolar. Tabi bu fiyatlar her yıl değişiklik gösterebiliyor, burada bize göre en önemli etken Amerikan bademi." değerlendirmesinde bulundu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Selim (9 ay önce)
    Başkan güzel adamsın. Sayende bu rakamları öğreniyoruz. Eskiden neyin nereye gittiği bile belli değildi ne rakamı.
    0
    0
    Yanıtla
  • kayisi ureticisi (9 ay önce)
    kayisi mi var da yas satalim abey ? bu sene yandi mallar kayisi mumla aranir olurda kayisisi cikacak varsa ucuza satmasin beklesin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza (9 ay önce)
    Çekirdekte yurt dışından getirilip malatya çekirdegine karıştırılıyor. Önlem alınması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • ejderha (9 ay önce)
    kayısıyı yaş satmA
    %0
    %100
    Yanıtla