Malatya Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, ölü bir tavukta "Kuş Gribi" saptanan Kale ilçesi Bent Köyü'ndeki olayın ardından, "risk alanı" konusunda değerlendirme yaptı ve "Burda çıkar, burda çıkmaz demek çok zor." dedi. Karakaya Baraj Gölü kıyıları başta, risk alanının çok geniş olduğu belirtildi. Bu arada, ölü tavuğun sahibi ailenin Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)'nde müşahade altına alınan fertlerinde hastalık bulgusuna rastlanmadı. TÖTM yetkilileri de açıklamalarda bulundular. Öte yandan, "Tavuk Vebası" olarak da bilinen "Kuş Gribi" ile ilgili olarak halkı bilgilendirme çalışmaları kapsamında, yerleşim merkezlerinde uyarıcı afişler asıldı. Karantina uygulanan Bent Köyü'ne giriş-çıkışlar da "maskeli" jandarmalar tarafından denetleniyor.
"GÖÇMEN KUŞLARIN KONAKLAMA ALANI.."
Tarım İl Müdürü Güldal, şunları söyledi:
Kale ilçesi, Karakaya baraj gölü kıyısındaki 3 ilçemizden biri. Göle kıyı Yazıhan ve Battalgazi ilçeleride uzun süredir göçmen kuşların muhtemel konaklama mekanları olarak biliniyor ve gözetleniyordu. Nitekim Bent köylülerinin ifadelerine göre göçmen kuşlar bölgeye sık sık iniyor ve hatta evcil kanatlı hayvanların bulunduğu kimi mekanlarda konaklıyorlardı.
Biz bayram öncesinden başlayarak duyurularda bulunduk.Kimi zaman arkadaşlarımız bizzat giderek konuşmalar yaptı.Vatandaşımızın % 98 düzeyinde tutarlı kararlı ve kuş gribine karşı yapılan mücadeleyi destekleyici olduğunu görüyoruz.
Göçmen kuşlarla, yabani kuşlarla bu virüs taşınıyor. Malatya da riskli bölgelerden biri. Özellikle, göçmen kuşları çeken Karakaya Barajı ve sulak alanların yoğun olması sebebiyle. Vatandaşları daha önce uyarmıştık. Büyük ölçüde de uyulduğunu gördük. Uyarılarımızdan sonra tavuğu hasta olan, ölü tavuğu olanlar muhtelif mekanizmalar aracılığıyla bize ulaştılar. Bütün numuneler Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderildi. 75 dolayında numune gönderildi. Bunlardan 52. numune olan Kale ilçesi Bent köyünde 12 Ocakta alınan numunenin, Pazar günü öğle saati itibarıyla pozitif çıktığı yolunda bize telefonla bilgi verildi.
Bunun üzerine, hemen vakanın pozitif çıktığı köyün etrafını da kapsayacak biçimde karantina başlattık. Köyde bir vakanın çıkması, diğer tavuklara da bulaşma ihtimalini ortaya çıkarttığı için, oradaki tavukların tedbir amaçlı olarak itlaf edilmesi gerekiyordu. Bizim bu konuda hazırlıklarımız tamamdı. İki saat içerisinde karantinayı başlattık, bugün itibarıyla toplam 411 kanatlı itlaf edildi. O köyün içerisinde ve risk alanını oluşturan etrafında kanatlı kalmayıncaya kadar itlaf çalışmaları devam edecek.
İlçelerimiz Kale, Battalgazi ve Yazıhan ilçelerimiz ile Sürgü Barajının olduğu Doğanşehir, Sultansuyu Barajının olduğu Akçadağ ilçesi içerisinde, daha yoğun olarak Karakaya Barajı gölü etrafındaki yerleşim yerleri öncelikle risk altında denebilirse de, tamamen her yer risk altında. Mesela Kangalda çıktı. Hemen onun yanında Hekimhan, Kuluncak ilçelerimiz var. Dolayısıyla kümes hayvanı besleyen herkesin tedbirli olması lazım. Mesela Elazığda şehir merkezinde çıktı. Burda çıkar burda çıkmaz demek çok zor. Sulak alanlar, baraj kenarları özellikle risk altında."
8 KİŞİDE HASTALIK BELİRTİSİ YOK..
Kuş gribi virüsü tespit edilen ölü tavuğun ait olduğu Bent Köyü'ndeki Karaper ailesinden 8 kişi, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırılmıştı. Tahlillerde ailede kuş gribi belirtisinin olmadığı belirtildi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bayındır, "Dün akşam itibariyle bize 8 hasta başvurdu. Ama bu hastaların tanımlandığı gibi kuş gribi belirtisi yoktu geldiklerinde. Biz yine de her ihtimale karşı bu hastaları gözlem amaçlı olarak yatırdık. Şu anda da ateşleri yok, öksürükleri, nefes darlıkları yok. Laboratuvar bulgularında da kuş gribini düşündürecek en ufak bir anormallik yok. Gayet sağlıklı ve iyiler" şeklinde bilgi verdi.
"ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK.."
Kuş gribiyle ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Metehan Özen ise "Kuş gribi ya da insanlarda görülen kuş gribi, ikisi de yeni değil. İlk kayıt 1580'li yıllarda başlıyor. O zamandan beri var. Şu an için ülkemizde ve Güneydoğu Asya'da hem insanlarda hem de hayvanlarda kuş gribi var. Şu anda endişelenecek bir durum yok. Çünkü insandan insana geçiş yok. Muhtemelen olmayacağını da düşünüyoruz. Fakat göçmen kuşlarıyla ilgisi tam gösterilememiş. Asıl kaynak kümes hayvanları" şeklinde konuştu.
Kümes hayvanlarının itlaf edilmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Metehan Özen, "Kümes hayvanlarının, hem doğada göçmen kuşlarla hem de çocuklarla temasa geçmesinin engellenmesi lazım. Halkımızın bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Şunu biliyoruz ki, bir zincir var. Bu zincirin halkalarından biri yaban göçmen hayvanlar, bir halkası kümes hayvanları, bir halkası da insan. Bu zinciri kırmak için ortadaki halka olan kümes hayvanını kırabilirsek, o zaman bu salgının duracağını düşünüyoruz. Çünkü en ufak bir risk bile varsa göçmen kuşlarda, en az ocak ve şubat ayı boyunca bizle beraberler. Bu yüzden bu tehlikeyi bertaraf etmek için doğal hayattan uzak durmak, hayvanlarımızı doğal hayattan uzak tutmak ve onları itlaf etmek gerekiyor" dedi.