Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği verilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntıları belli oldu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, desteklemelerden, kırsal alanda ikamet eden veya ikamet edeceğini taahhüt eden, T.C. vatandaşı ve okur-yazar olan, başvuru tarihi itibariyle ücretli olarak herhangi bir işte çalışmayan ve örgün eğitime devam etmeyen, vergi mükellefi olmayan ve 18-40 yaş arası gençler yararlanabilecek.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, arıcılık, kanatlı yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, coğrafi işareti olan gıdaların üretimi, organik ve iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konularına destek verilmesi öngörülen düzenlemede, büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvanlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından temin edilecek.
Genç çiftçi desteğine başvurular, Tebliğin yayımlandığı tarihten 5 iş günü geçtikten sonra başlayacak ve 30 gün içinde yapılacak. Genç çiftçi; hibe sözleşmesi kapsamında yapmış olduğu yatırımı ve amacını, ödemenin yapılmasından sonraki iki yıl süre ile değiştiremeyecek ve devredemeyecek.
Başvurular internetten
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi imzasıyla yapılan açıklamanın detayları şöyle:
“Belirlenen şartları yerine getiren genç çiftçiye en fazla otuz bin TL’ye kadar hibe yoluyla destek verilecektir. Yatırıma ait KDV ve Gelir Vergisi genç çiftçi tarafından karşılanacak olup, ayrıca yatırıma konu ürün ve materyale çiftçi tarafından 2 yıl boyunca TARSİM sigortası yaptırılacaktır.
Başvurular öncelikle online olarak http://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/Login sayfasına yapılacak ve daha sonra istenen belgeler hazırlanarak bir dosya halinde 11 Mayıs 2016 tarihi mesai bitimine kadar, genç çiftçilerin kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet etmeyi taahhüt ettiği yerleşim biriminin bağlı olduğu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine şahsen teslim edilecektir.
Bu program; nüfusu yirmi binden az olan yerleşim birimleri ve 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun öncesi tüzel kişiliği olan ve yirmi bin nüfusun altındaki yerleşim birimlerinde uygulanacaktır.
Başvuruların değerlendirilmesi ve destekleme kapsamına alınacak başvuruların belirlenmesi; “Proje değerlendirme komisyonu” tarafından yapılacak olup, destekleme kapsamına alınanlar ilan edilecek ve sonra hak kazanan yatırımcılar ile hibe sözleşmesi imzalanacaktır.
Hibe sözleşmesi gereği genç çiftçiler, sözleşme tarihinden itibaren en çok yüz yirmi gün içerisinde proje içeriğine esas alımları gerçekleştirerek projesini hayata geçirmek zorundadır. Hayvan alımları TİGEM tarafından karşılanacak olup ödemeleri bu kuruma yapılacaktır. Diğer alımlar ise genç çiftçi tarafından yapılacak olup, hibe ödemesi yatırımın tamamlanmasından sonra harcama belgelerine dayalı olarak Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçiye yapılacaktır. Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilmeyen ve belgelendirilemeyen satın alma giderlerine hibe desteği ödenmeyecektir.
Genç çiftçi; hibe sözleşmesi kapsamında yapmış olduğu yatırımı ve amacını, ödemenin yapılmasından sonraki iki yıl süre ile değiştiremez ve devredemez. Haksız yere desteklemeden yararlandığı tespit edilen genç çiftçiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmazlar ve yapılan hibe ödemesi kanuni faizi ile beraber geri alınır.
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi; http://malatya.tarim.gov.tr/ adresinden, İl/İlçe Müdürlüklerinden alınabilecektir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.”
Yeni Malatya Gazetesi- Bülten