SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Toplumun Temelini İnşa Eden Annelerdir"

0
Güncellendi - 2019-05-13 22:12:49
A- A+ PAYLAŞ

Anneler Günü kutlanıyor. Bu gün dolayısıyla, siyasiler, yerel yöneticiler ile bazı kuruluş temsilcileri mesajlar yayınladılar.

ANNELER GÜNÜ NEDİR?

Türkiye'de her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar'ında kutlanan Anneler Günü'nün ilk olarak ne zaman kutlandığı konusunda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Rivayetlerden biri bu günün kutlanmasının Yunan mitolojisiyle ilişkili olduğudur. Mitolojiye göre pek çok tanrının annesi olarak kabul edilen Rhea çeşitli kutlamalarla onurlandırılmaktadır. Bu kutlamalar genellikle ilkbahar mevsiminde gerçekleşmektektedir. Bu durumun bir benzeri de Antik Roma'da görülür. Antik Romalılar da bereket tanrıçası Kibele için çeşitli kutlamalar düzenlemişlerdir.

Anneler Günü'nün tarihçesine gelince.. Bu konuda en çok kabul edilen görüş ise ilk Anneler Günü’nün ilk olarak 1914 tarihinde kutlanmaya başlanmasıdır. Bu tarihinin ilk olmasında Ana Jarvis adındaki bir kadının annesine özlemin duygusunun etkisi büyüktür. Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia eyaletinde öğretmen olan Anna'nın annesi 1905 yılında vefat etmiştir. Annesine oldukça bağlı olan Anna, annesini anmak için her yıl etkinlikler düzenlemek istemiştir. İsteğinin karşılığında kendi okulunda 407 öğrenci ile beraber ilk etkinliğini gerçekleştirmeyi de başarmıştır. Fakat Anna'nın bu davranışı bazı temsilciler tarafından uygun görülmemiş ve anayasa ile bağdaştırılamamıştır. Temsilcilerin bu hareketine karşı Anna hukuk savaşı vermiş ve sonunda 1914 yılında Anneler Günü'nün ülke genelinde resmileşmesini sağlamıştır. Sonrasında dünya geneline yayılan bugün, birçok ülkede değişik günlerde kutlanır. Türkiye'de bu gün, Mayıs ayının ikinci Pazar günüdür. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alır.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

"Annelerimiz, hoşgörünün ve merhametin tükenmez kaynağıdır.

Annelerimizin merhametli bakışlarında büyüyoruz, ilk terbiyeyi şefkatli ocağında alıyoruz. İlk sevgiyi onunla yaşıyoruz. Vatanı sevmeyi de bayrağa saygıyı da onun kucağında öğreniyoruz. İşte bu yüzden diyoruz ki; bir anne yalnız bir çocuk doğurmuyor, aynı zamanda yeni medeniyetler kuruyor. Bizim medeniyetimizde annenin yeri bu kadar kutsal, bu kadar değerlidir.

“Cenneti annelerin ayakları altında” gören bir inancın mensupları olan bizler, ülkemizin ve milletimizin huzurlu, mutlu bir geleceğe ulaşabilmesi için annelerimizin değerini bilmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, yüce mevlanın dünyanın en özel ve en güzel sorumluluğunu yüklediği, onları cennetle müjdelediği başta şehit annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü'nü en kalbi duygularımla kutluyor, bizleri daima koruyup kollayan, mutluluğumuzu kendi mutluluğu, üzüntümüzü kendi üzüntüsü bilen ve varlığıyla hayatımıza anlam kazandıran annelerimizin anneler gününü kutluyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Gürkan, Mesajında şunları dile getirdi:

“Bizleri her şeyden sakınan koruyan ve karşılıksız severek büyüten değerli annelerimize şükranlarımı sunuyorum. Hiçbir zaman sevgi ve saygının eksik edilmemesi gereken annelerin baş tacı olması gerekiyor. Dünyada tüm insanların anne merhametine, şefkatine ve adaletine çok daha fazla ihtiyacı olduğu bu günlerde sevginin, sabrın ve merhametin kaynağı olan annelerimizin anneler gününü kutluyorum. Toplumun temelini inşa eden annelerimiz, aile olma konusunda mutluluk, huzur, sevgi, saygı ve barış dolu ortamların mimarlarıdır. Bizim inanç anlayışımıza göre, annelik dünyanın en yüce, en kutsal vazifelerinden biri, anneler ise iyiliği en çok hak eden varlıklardır. Peygamber Efendimizin (S.A.V) övgülerine mazhar olan ‘Cenneti annelerin ayakları altında gören bir medeniyetin fertleri olarak annelerimize layık oldukları sevgi ve saygıyı göstermek en temel görevlerimizden biridir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, sevginin ve iyiliğin kaynağı annelerimize saygılarımı sunuyorum.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Güder, başta şehit anneleri olmak üzere sevginin, şefkatin ve merhametin timsali tüm annelerin, Anneler Günü'nü kutladı.

Güder, Anneler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Bugün sevginin, şefkatin, merhametin ve sabrın timsali annelerimizin günü. Anne, sevgidir, merhamettir, şefkattir. Anne, en zor zamanlarda en fedakâr insan, bir öğretmen, çocuğu için hayatını adayan, yüreğinde sevgi ve sabrı taşıyan, dünyanın en kutsal varlığıdır. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' hadisi şerifi ile inancımız, annelere verilen değeri ve kıymeti en güzel şekilde ortaya koymuştur. Onlara saygıyı, hürmeti, ilgiyi, sadece Anneler Günü’nde değil, her gün göstermeliyiz. İyi günümüzde, kötü günümüzde, zor anlarımızda her daim yanımızda olan annelerimizin sevgisi, karşılıksız olan tek sevgidir. Bu sevgiye layık evlat olabilmek temennisiyle başta şehit annelerimiz olmak üzere tüm annelerin Anneler Günü'nü tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Çınar, “ Yaşamımızın her alanında varlıkları ile onurlandığımız, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati veren fedakâr annelerimiz, geleceğin en önemli mimarlarıdır” dedi.

Anneler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Yaşadığımız her dakikanın en yüce anlamı annelerimiz; bizler için tek bir günde anlam bulmaz. Onların varlıkları hayatımızın her gününün en büyük manasıdır. Anne sevgisi, sevgilerin en büyüğü, en kıymetlisidir. Bizleri bu dünyaya getiren, her türlü fedakârlığa, cefakârlığa katlanarak büyüten annelerimiz, hayattaki kılavuzumuz, yol göstericimizdir.

Mutluluğumuzla mutlu olan, üzüntümüzle kederlenen annelerimizin yüzünü güldürmek, onların gururlanacağı birer evlat olmak hepimizin boynumuzun borcudur. Hayatımızın her anında yanı başımızda olan, varlıklarıyla hayatımıza anlam katan, dünyamızı zenginleştiren annelerimiz; ilk öğretmenimiz, hayat boyu yaşamımızdaki en büyük hazinemizdir.

Hiç yılmadan sevgi ve şefkatle, fikren ve bedenen sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde büyük bir sorumluluk üstlenen annelerimize ne kadar hizmet etsek azdır. Anne olmanın en mukaddes gururunu taşıyan başta şehit annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin ve anne adaylarımızın Anneler Günü'nü en kalbi duygularımla tebrik ediyorum ve kutluyorum” dedi.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanı Bülent Avşar, Anneler Günü nedeniyle mesaj yayınladı ve "Hiçbir zaman haklarını ödeyemeyeceğimiz, varlığımızı borçlu olduğumuz tüm annelerimizin Anneler Günü’nü, en kalbi duygularımla kutluyorum" dedi.

Avşar, Anneler Günü nedeniyle mesaj yayınlayarak başta şehit anneleri olmak üzere tüm annelerin gününü kutladığını bildirdi. Mesajında, Anneler Günü’nün ve anne sözcüğünün kendileri için ayrı bir önem taşıdığını kaydeden MHP Malatya İl Başkanı Avşar, şunları kaydetti:

"Tarihin her döneminde, Türk toplumlarında anneye gösterilen değer, dünyaya örnek olmuştur. Özellikle Kurtuluş Savaşı yıllarında, cephede kıyasıya mücadele veren evlatlarına elinden gelen desteği gösteren, onlarla birlikte can verip şehit düşen annelerimizin yazdığı tarih de bu anlamlı örneklerin her zaman canlı kalmasında bir etken olmuştur. Yağmur altında, cepheye kağnıyla mermi taşırken, bebeğinin üzerindeki battaniyeyi alarak mermiler ıslanmasın diye örtecek kadar kutsal bir görevi yapan başka bir milletin kadınını göremezsiniz. Öte yandan, (Cennet anaların ayakları altındadır) hadisiyle annelerimiz önemi vurgulanmıştır. Bizler, annelerimizi sadece bir günle hatırlayan değil, her günümüzü onlarla, onların hatıralarıyla yaşayan bir milletin çocuklarıyız. Bizleri en iyi şekilde yetiştirmek, hayata hazırlamak için karşılıksız sevgi veren, beklentisiz emek harcayan annelerimize her gün aynı değeri vermemiz gerektiğini en iyi bilen toplumlardan biriyiz.

Üzerimizde ödenmez hakları bulunan, sevgi, fedakarlık ve sabırlarını hiçbir maddi değerle ölçemeyeceğimiz annelerimiz her zaman baş tacımızdır. Bizleri dünyaya getiren, büyütüp yetiştiren, sevgiyi, saygıyı öğreten, yaşamın en kutsal vazifesini yerine getiren annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, bütün annelere sağlık, huzur ve mutluluklar diliyorum."

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Anneler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Yeryüzündeki en güçlü ve en saf sevgi annelerin kalbindedir" dedi.

Malatya TSO Başkanı Sadıkoğlu, dünyanın en anlamlı değerinin anne ve çocuk arasındaki sevgi bağı olduğunu belirterek, anneleri "Gül Bahçesi"ne benzetti.

Başkan Sadıkoğlu, "Anneler sevginin bereketli toprağıdır. Fedakârlığa ve karşılıksız sevgiye örnek isteseler sadece ‘anne’ cevabını verebilirsiniz. Anneler toplumun temel direğidir. O direk var olduğu müddetçe toplum ayakta kalır.

Kadınlarına ve annelerine gereken değeri vermeyen toplumların, medeniyet yarışında geri kalmaya mahkûm olacakları bir gerçektir.

Kadınlarımızı sadece annelik görevine hapsedemeyiz. Doğrusu, kadınlarımız öyle güçlüdür ki, hem evin çekip çevrilmesindeki, hem annelikteki, hem de iş hayatındaki güçlüklerin üstesinden aynı anda gelmeyi başarabilmiştir. Annelik gibi zor bir görevin yanında, elinin hamurunu iş dünyasına bulaştırarak ekonominin bereketini artırmıştır. İsteğimiz, arzumuz iş dünyasındaki kadın girişimci ve çalışan sayısının artması ve toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın bu büyük gücünün ekonomiye katma değer olarak yansımasıdır.

Kadının elinin değmediği bir ekonominin bereketi olmaz. Büyümesi de olmaz. O yüzden diyoruz ki, elinde hamur olanlar her işe karışsın ki, büyümenin bereketini toplumun tamamı hissedebilsin.

Bu duygu ve düşüncelerle Annelerimize yılın tamamında sevgi ve saygı göstermeliyiz. Hepimizin baş tacı analarımızın Anneler Gününü kutluyorum.” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- star.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız