SON DAKİKA
SON DEPREMLER

13 Sanıklı Rezidans Davasında 4 Sanığa Ceza Çıktı

13 Sanıklı Rezidans Davasında 4 Sanığa Ceza Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılarak 31 kişinin hayatını kaybettiği Trend Garden Rezidans davasında, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Mahkeme heyeti, sanıklardan İnşaat mühendisi Bülent Yeroğlu ve Müteahhit Bahattin Doğan’ı “tali kusur” nedeniyle 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, binayı rezidansa çeviren ve burayı işleten Sefa Gülfırat ve Engin Arslan’a da ‘Asli kusurdan”  17 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme Heyeti, Yasemin Yazıcı, Eser Çakır, Mustafa Tevfik Arpacı, Aysun Demir, Mehmet Selim Doğan, Mehmet Gündüz, Filiz Taş ve Erkan Adaşlık hakkında ise beraat kararına hükmetti. 

Mahkeme, yurt dışında bulunan sanık Özkan Gülfırat’ın ifadesinin henüz dosyaya girmediğini belirterek dosyasını tefrik etti.

Tutuklusu bulunmayan davada  İnşaat Mühendisi Aysun Demir, Müteahhit Bahattin Doğan, Proje Müellifi İnşaat Mühendisi Bülent Yeroğlu, İnşaat Teknikeri Eser Çakır, İnşaat Mühendisi Filiz Taş, Müteahhit Mehmet Selim Doğan, İnşaat Mühendisi Mehmet Gündüz,  Mimar Mustafa Tevfik Arpacı ve Mimar Yasemin Yazıcı  “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma”, Bina Ortağı Engin Aslan, Bina Ortağı Erkan Adaşlık, Bina Ortağı Özkan Gülfırat ve  Bina Ortağı Sefa Gülfırat ise, “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma, Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan” suçundan cezalandırılmaları talebi ile yargılanıyorlardı. Sanık Özkan Gülfırat ise yurtdışında firarda bulunuyor.

Karara tepki
Karara tepki gösteren mağdur Hatice Akalin, “Kardeşim İbrahim Kurt, Trend Garden Residence binasında 31 kişiyle beraber katledildi. Bu bir katliam, normal bir ölüm değil. Çünkü burada ölenlerin hemen hepsi boğularak ya da uzuvlarını kaybederek öldüler. Ve alınan ceza, verilen ceza, tüm bunlar böyle gün gibi aşikâr, bilirkişi raporlarıyla ortadayken, verilen ceza ödül gibi oldu. Verilen hiçbir ceza zaten bizim acımızı azaltmayacak ama yenileri yaşanmasın. Tekrar biz kayıplar yaşamayalım. Tekrar aileler perişan olmasın. Çünkü 6 Şubat’tan beri bizim acımız, hani üstünden zaman geçer denir ama dinmiyor. Artarak devam ediyor. Umarım kimse bir daha böyle bir şey yaşamaz ama bu cezasızlıktır. Ya da ceza, az ceza, yani caydırıcı cezaların olmaması, bu insanların sayısının artmasına, bizim daha çok öfkemize sebep olacak. Dolayısıyla, yani devletin görevi aslında vatandaşını korumakken bunu yapmadı. Kurtarma çalışmalarında bunu yapmadı. Şimdi adalet aşamasında yine görevini yapmıyor. Daha ne söyleyebilirim? Bu konuda bilmiyorum. Bugün bizim başımıza geldi. Yarın başkasının başına gelmesin diye aslında bütün çabamız. Ama sanırım böyle devam edecek. Çünkü yani diğer davalarda da verilen emsal kararlar, yani aynı şekilde sadece bizim duruşmamızda değil, karara bağlanan deprem davalarında da hemen hemen aynı şeyler oluyor.” dedi.

Rezidansta avukat olan kızını kaybeden mağdur Ayşe Sibel Köksalan, "Kararı asla adil bulmuyorum. Asla adil bulamam. Nasıl bulayım? Çünkü yüzde yüz suçlu oldukları aşikâr olan insanlar, alabilecekleri en hafif cezayı aldılar. Ne demek? 31 kişinin vefatına neden olan müteahhit, sorumlu olmadığını iddia ediyor. ‘Ben sorumlu değilim, onay yapan sorumlu’ diyor. Hâlbuki bir yetkili, raporların tam tersini söylüyor. Yüzde yüz sorumlu, her şeyiyle sorumlu ve 12,5 yıl ceza alıyor. Yatacağı süre belli: 5 yıl mı olur, kaç yıl olur, bilmiyorum. Dolayısıyla asla ve asla adil bulmuyorum. Elimizden geleni yapacağız. Çok mutsuzum, çok mutsuzum." diye konuştu.

"Bu bir cezasızlık halidir, kimseyi tatmin etmedi"
Müşteki avukatı Pınar Ersu, Trend Garden Rezidans davasında karın çıktığını ancak verilen kararın hiç kimseyi tatmin etmediğini söyledi.

Sanıkların ‘Olası kast’ ile yargılanmasını talep ettiklerini dile getiren Ersu, “Bu binanın ne 6 Şubat depremlerinde ne de 99 depremlerin oluşan hasarlı ya da yıkılan binalarla alakası yok. Bu bina, çok başka bir bina. Bu bina, 1975 yönetmeliğine bile uygun yapılmamış bir bina. Üstüne 12 bağımsız bölümden oluşan bir bina, 42 bağımsız bölüme çıkarılıyor, insanlara da sıfır bina olarak kiralanıyor. Bu binada 31 kişi vefat etti” dedi.

“Bu bina yapılışından itibaren çürük, üstüne birde kâr amacı güdülerek 12 bağımsız bölümün 42 bağımsız bölüme çıkarılmış” diyen Ersu, şunları söyledi:

“Gelinen aşamada o kadar yargılanan sanıktan sadece 4’ü ceza aldı. Bu sanıklardan da 2’si 12,5, diğer ikisi de 17,5 yıl ceza aldı. Diğer sanıkların cezalandırılmaması ve beraatları kamuoyu vicdanının kabul edeceği bir durum değil. Bir ikincisi 31 kişiyi öldürüyorsunuz, bunun ‘Bilinçli taksirle’ olması mümkün değil. 12 bağımsız bölüm 42 bağımsız bölüme bilinçli taksirle çıkamaz. Burada olası kast göz ardı edilerek çok düşük cezalar verildi. Bu cezaları istinafa taşıyacağız. Ama ne yazık ki Yargıtay’ın tutumu da bu yönde. Yargıtay’ın görüş değiştirmesi ve bunun tartışması gerektiğini düşünüyoruz. Sanıkların en üst sınırdan cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız. Bakın burada tutuklu sanık yok, o nedenle verilen ceza kimseyi tatmin etmedi. Maddi gerçekte bu değildir. KTÜ’den alınan bilirkişi raporunum tamamına katılmamakla birlikte çünkü onların da fabrikasyon rapor verdiğini düşünüyoruz. O raporla bile bu cezaların çıkmaması gerekirdi. Bu bir cezasızlık halidir. Sanıkların cezalandırılması değil ödüllendirilmesidir. O nedenle bu kararın bozulması için elimizden geleni yapacağız.”

12 daireyi  42 daire yapıp, öyle satmışlar
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın İddianamesinde 12 dairenin 42 daireye dönüşümü şu şekilde aktarılıyordu:

“Soruşturma konusu binanın bilirkişi raporundan da anlaşılacağı üzere Bodrum+7 kat olmak üzere 12 bağımsız bölümden oluştuğu, binanın teras katında ise 2 dairenin bulunduğu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından ise şüpheli Mehmet Selim Doğan (Binayı yapan müteahhit Bahattin Doğan’ın oğlu)  tarafından imar barışından yararlanmak için 39 adet başvuru sonrasında 39 tane bağımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesi alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık tarafından imar barışından yararlanmak için 3 bakımsız bölüm için ayrı ayrı yapı kayıt belgesinin alındığı, şüpheli Erkan Adaşlık’ın üzerine bir daire olduğu değerlendirildiğinde şüphelilerin her bir bağımsız bölümün 3 adet bağımsız bölüme ayrılması için başvuru yaptıklarının anlaşılacağı, netice olarak toplamda 14 bağımsız bölümden oluşan binanın 42 bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışına başvurduklarının anlaşıldığı, imar barışına başvuru tarihlerinin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden gelen cevap yazısından 14/06/2019 olduğunun görüldüğü, şüpheli Erkan Adaşlık’ın alınan ifadesinden anlaşılacağı üzere imar barışından yararlanmak için yapmış olduğu başvuruyu Sefa Gülfırat'ın yönlendirmesiyle yaptığı, başvuru işlemi yapıldıktan sonra söz konusu binadaki şüpheli Erkan Adaşlık’a ait bağımsız bir adet bağımsız bölümün 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti ' ne tapudan devrinin yapıldığı, söz konusu binaya ait diğer bağımsız bölümlerin ise 30/12/2019 tarihinde Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrinin yapıldığı, anlaşılacağı üzere şüpheliler Mehmet Selim Doğan ve Erkan Adaşlık tarafından kendi adlarına bulunan bağımsız her bağımsız bölümün 3 ayrı bağımsız bölüme dönüştürülmesi için imar barışı başvurusunda bulunduktan sonra Trend Yurt İşletmeciliği Turizm Yatırım San Ltd. Şti 'ne tapudan devrini yaptıklarının anlaşıldığı, …”

Kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın var
Trend Garden Rezidansın enkazı altında hayatını kaybedenler şunlardı:

Ayşenur Gülşen (26), İbrahim Kurt (43), Ahmet Topal (81), Yeni Malatyaspor Kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan (30), Angel Pesevski (65), Busenur Umancaoğlu (27), Duran Fındık (58), Ebru Fındık (28), Ege Okant (28), Erhan Baltacı (41), Fatma Kaya (35), Feray Kanışlı (55), Gülçin Koca (21), Muhammed Eren Görgülü (7), Muhammet Ziya Baltacı (4), Nazan Tuşak (30), Nusret Ayaz (39), Pakize Uzun (48), Rahime Taş Bulut (47), Saadet İlçin (29), Salih Abdulhamit Görgülü (5), Serpil Fındık (54), Süleyman Baltacı (36), Sümeye Kanışlı (28), Şadiye Karaman (64), Şiyar Akmeşe (17), Şükran Görgülü (13), Tevfik Bulut (55), Ulfaz Gürbüz (68),  Bina Ortağı Ünal Aslan (46) ve kimliği halen tespit edilemeyen 1 kadın.

Binanın enkazından Onur Gençer, Serhat Özdemir, Serkan Oğuzhan ve Meryem Gürbüz adlı vatandaşlar da yaralı olarak kurtarılmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Yapı denetçi (1 saat önce)
    Denetimler sıkı değil bence yapı denetimler şehircilik müdürlüğü sıkı denetim yapmıyorlar çünkü hepsi tanıyor birbirini ahbap çavuş ilişkşi olunca sonuç zayıf yapılar oluyor etkin caydırıcı denetim mekanizması yok baştan sona bu böyle kanımca burası deprem bölgesi hata kaldırmazzz
    0
    0
    Yanıtla