SON DAKİKA
SON DEPREMLER

310 Yıllık Camide Restorasyon

0
Güncellendi - 2020-10-19 22:59:32
310 Yıllık Camide Restorasyon
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Aşağıköy mahallemizde, zamanın koşulları ve iklimsel şartlar nedeniyle kapalı durumunda bulunan tarihi Hacı Bekir Camimizi, restorasyon projemizle aslına uygun olarak yeniden güzel bir görüntüye kavuşturduk. Camimizi yılsonuna doğru yeniden ibadete açacağız.” diye konuştu.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, beraberinde Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer ve Kadircan Esen’in yanı sıra Aşağıköy Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Durmaz ile birlikte, restorasyonu çalışmaları büyük oranda tamamlanan tarihi Hacı Bekir Caminin iç ve dış alanlarında yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Restorasyon projesinden dolayı Yeşilyurt Belediyesine teşekkürlerini sunan Aşağıköy Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Durmaz, “Tarihi camimizin restorasyon projesiyle yeniden ibadet açılması noktasında Belediye Başkanımızın ciddi gayretleri oldu, tadilat ve bakım çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“TARİHİ CAMİMİZİ ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN HİZMETE SUNACAĞIZ”

Yeşilyurt’taki tarihi eserlerin ve yapıtların korunması, muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması adına örnek projeler uyguladıklarını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Aşağıköy mahallemizde , tarihi tescilli Hacı Bekir camimiz, zamanın şartları ve iklimsel koşullar gibi etkenler dolayı hizmet etme vasfını yitirip, harabe bir görüntüye ulaşmıştı.Ecdat yadigarı tarihi eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara taşınmasına verdiğimiz önemden dolayı bu camimizin yeniden ibadete açılması adına ilgili Bakanlıklar ve kurumlarla yaptığımız görüşmeler ve ihale süreçlerinin ardından restorasyon çalışmalarına hız verdik. Ekiplerimizin titiz ve özenli çalışmalarının ardından yenileme çalışmalarıyla camimizin tüm güzelliği yeniden ön plana çıkmaya başladı. Camiyi temelden çatıya kadar aslına uygun olarak yeniden dizayn ettik. Camimizin iç ve dış restorasyonun da geleneksel çizgilerden ve aslına uygun olarak yapılmasından ödün vermedik.Bu yılın sonlarına doğru camimizi yeniden ibadete açmayı planlıyoruz.Bölgemizin yapısına uygun bir projeyle yenilenen camimizin restorasyon çalışmalarını yürüten mesai arkadaşlarımıza ve tadilat işlerini yapan çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Yeşilyurt’umuzun geleceğine güzel bir tarihi eser daha emanet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“TARİHİ SAYGISI OLMAYAN MİLLETLERİN GELECEKTEN DE BEKLENTİSİ OLMAZ”

‘Yeşilyurt Kentsel Tasarım’ ve ‘Lezzet Vadisi’ projelerinin çatısı altında bölgenin tarihi ve kültürel mirasını korumak amaçlı restorasyon projelerine devam ettiklerini hatırlatan Başkan Çınar, “Bölgemizde ecdat yadigarı, geçmişten bugüne kadar gelen her bir birbirinden değerli  tarihi konaklarımızı, camilerimizi, evlerimizi, köprülerimizi ve çeşmelerimizi gerekli izinleri aldıktan sonra restore ediyoruz. Gözene mahallemizde de tarihi tescil cami ve çeşmemiz var, onlarında restorasyonlarını yapıyoruz. Yeşilyurt Kentsel Tasarım ve Lezzet Vadisi projelerimizin çatısı altında Tarihi Konaklarımızın Restorasyonu, Butik Otel, Yöresel Ürünler Satış Noktası, Kent Belleği ve Tekstil Müzemiz, 44 Yıl Hatır Kahve Konağı gibi çok değerli eserlerimiz var, tarihi yapıtlarımızı günümüzden geleceğe taşınmasını sağlayacak restorasyon projelerimizi sürdüreceğiz. Tarihi saygısı olmayan milletlerin gelecekten de beklentisi olmaz. Tarihimize hem sahip çıkacağız hem de gelecek kuşaklara aktaracağız. Bu tür yatırımlar, ilçemizin tarihi ve turistik güzelliklerinin ön plana çıkmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

3 YIL ÖNCEKİ RESTORASYON SÖZÜ..

2017'nin Ağustos ayında dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kırsal mahalle ziyareti esnasında namaz kıldığı caminin tarihi eser olduğu, ancak bunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kaydedilmediğinin anlatılması üzerine devreye girerek, restorasyon çalışmalarının başlatılması için genel müdürle görüştü.

Bakan Tüfenkci, Malatya programı esnasında Yeşilyurt ilçesinin kırsal mahallelerinden Aşağı Köy Mahallesi’ni de ziyaret etti. Burada vatandaşlar tarafından karşılanarak, mahallenin ortasındaki caminin bahçesinde ağırlanan Tüfenkci, beraberindeki heyet ile birlikte namaz kıldı.

Vatandaşlarla sohbet eden Tüfenkci’ye,  caminin tarihi eser olduğunu, ancak her hangi bir yerde buna ilişkin kaydının olmadığını, kitabesinde ve Müftülük kayıtlarında caminin Hicri 1123 yılında, miladi 1711 tarihinde yapıldığını anlatarak, caminin restorasyonunun yapılmasını talep ettiler.

Aşağı Köy Camii’nin mülkiyetinin Hazineye, tahsisinin ise Yeşilyurt Belediyesi’ne devredildiği belirtilirken, dönem dönem tamir edilen caminin dış kısmının betonarme ile yapıldığı, ancak iç kısmındaki tarihi kolonlarının ayakta durduğu görüldü.

Caminin kitabesinde yapımının Hicri 1123 tarihi gözükürken, Müftülük tarafından camiye asılan ‘Camii İbadete Açılış Beratı’nda yapanın ve mimarının Hacı Bekir olduğu, taş duvar ve ahşap yapı olduğu, kapasitesinin 240 kişilik olduğu, arsasının 220 metrekare büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.

Aşağı Köy Camii’ni yaptıran ve mimarı olduğu belirtilen Hacı Bekir adlı şahsın, aynı zamanda Çırmıhtı Mollakasım Mahallesindeki tarihi Kebir Camii’ni yapan kişide olduğu da ifade edildi. Her iki caminin mimari ve yapım özelliklerinin bir birine benzediği kaydedildi. Yaklaşık 300 yıllık Aşağı Köy Camii’nin dönem dönem tamir edilerek, eski mimari özelliğini kaybettirildiği, ancak iç kısmındaki ilk taş kolonlarının aynı şekilde ayakta durduğu görüldü.

Bülten- malatyahaber.com

FOTO: Caminin restorasyonu ile ilgili son görüntüler

CAMİYLE İLGİLİ ARŞİV FOTOĞRAFLAR (2017)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • selami sayın (4 yıl önce)
    diyanet müftüler bu camilerin neyi olur bir fotoğraf karesinde ne yeşilyurt ne il müftüsü yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (4 yıl önce)
    Gözene Mahallesindeki yıllardır kapalı olan tarihi Caminin de onarılması dileğiyle.
    0
    0
    Yanıtla