Malatya’da, Tür Koruma Eylem Planı toplantısı düzenlendi.
Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı) ve Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamıyla ilgili hazırlanan eylem planı hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, “Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir. Ulusal ve uluslar arası mevzuat gereği biyolojik çeşitliliğin temel bileşenleri olan türlerin ve yaşam ortamlarının korunması önem arz etmektedir. Bu kapsamda korunması gereken bitki ve hayvan türlerinin korunmasına yönelik olarak yerel düzeyde kurumsal kapasitenin oluşturulması ve gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla her yıl 10 adet tür koruma eylem planı hazırlanması hedeflenmiş olup, 2013 yılı içerisinde çalışmanın Malatya ilinde de yapılması Bakanlığımızca uygun görülmüştür” dedi.
Deligöz, şunları kaydetti:
“Malatya ili bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgede yer almaktadır. İlimizde nesli tehlike altında bulunan ve korunması gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı), Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin engellenmesi için yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere bu türlerle ilgili “Tür Eylem Planının” hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla; türlerin ulusal ve uluslar arası korunma durumu, il için önemleri, ildeki yaşam alanları ve bugüne kadar gerçekleştirilen koruma ve envanter çalışmaları araştırılmıştır.”
Toplantıda daha sonra İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, Tür Koruma Eylem Planı ile ilgili bir sunum yaptı.
Mutlu, eko sistemi oluşturacak olan birimler üzerinde yapılacak olan herhangi bir müdahalenin yaşam alanlarını direk etkilediğini kaydetti.
Malatya’da bitki sayısının belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldığına dikkat çeken Mutlu, “Malatya’daki bitkilerin sayısının belirlenmesi için 2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar Malatya’da yapılmış birçok çalışma değerlendirilmiştir. Tüm bu derlemeler ve çalışmalar sonucunda Malatya ilinde kayıtlı olan şuanda bin 890 adet iletim demetli bitki türü sayısına ulaştık. Bu türler, Türkiye’deki türlerin yaklaşık yüzde 19’unu oluşturmaktadır. Bu türlerden 354 tanesi endemiktir*. Yapmış olduğumuz çalışma halen devam etmektedir” diye konuştu.
Malatya’nın iletim demetli bitkileri:
Narin Kirpiotu
Dikenli Körmen
Malatya Tilkikuyruğu
Yapışkan Havacıva
İnce Zeylan
Neşe Geveni
Darende Geveni
Han Geveni
Gövdesiz Geven
Cemre Geveni
Malatya Geveni
Malatya Kırsümbülü
İnce Çan
Bey Çıngırağı
İnce Pelemir
Dağ Balıkağzı
Has Balıkağzı
Kırkkızan
Fırat Kızanı
Kaba Çördük
Bey İğneliği
Bozkır İğneliği
Darden Çöveni
Malatya Kantaronu
Peşmen Nevruzu
Has Topbaş
Kırk Tıstıs
Pisik Kuyruğu
Yalancı Korunga
Yar Sasalı
Gürün Etyaranı
Özge Çalba
Has Tülübaş
Havlı Gredanlık
Gerger Şalbası
Bozkır Puku
Bodur Karabaş
Zarif Yonca
Kubbe Sığırkuyruğu
Dilim Sığırkuyruğu
Türkiye’de doğal yayılışı olan tüm türlere bakıldığında Malatya ve ilçelerine ait isim taşıyan 10 tür bulunmaktadır. Bu türler:
Malatya Gazalotu
Malatya Kantaronu
Malatya Tilkikuyruğu
Malatya Kırsümbülü
Yar Sasalı
Buğday Sığırkuyruğu
Has Topuz
Malatya Geveni
Akça Geven
Darden Geveni
* ENDEMİK, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan/yetişen, dünyanın başka yerinde yaşama/yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü hayvan/bitki türüdür.