SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çalık'ın Son Gündemi Yeni Anayasa

0
Güncellendi - 2021-03-09 19:22:19
Çalık'ın Son Gündemi Yeni Anayasa
A- A+ PAYLAŞ

SULTANSUYU GÜNDEMİNDE YOK, GENEL KONULAR VAR!  AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 19 defa değişikliğe uğrayan 1982 Anayasası’nı ‘yamalı bohça’ya benzeterek, “Gelişen ve büyüyen Türkiye için sivil bir anayasa elzemdir” dedi.

Milletvekili Çalık, Memur-Sen Malatya İl Temsilciliğini ziyaret etti. Çalık burada yaptığı konuşmada, AKP ile birlikte Türkiye’de her alanda gelişim, dönüşüm, yenileşme ve reformlar yapıldığını belirterek, sivil bir anayasanın yapılmasının ise elzem olduğunu kaydetti.

Son dönemlerde, Malatya'nın gündemindeki yerel konulardan çok genel konular üzerinde konuşmayı tercih eden Çalık, Türkiye’nin 40 yıllık darbe ürünü olan ve demokrasiye uymayan 19 defa değişmiş bu anayasadan kurtulması ve tekrar bir sivil anayasa sürecine girilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi partilerden sivil toplum kuruluşlarına, medyadan iş dünyasına kadar tüm kesimleri yapıcı katkı vermeye davet ettiğini anımsattı.

"HERKES YENİ BİR ANAYASA YAPILMASINI ARZU EDİYOR"

Çalık, bugün 1982 Anayasası’nın kaldırılması gerektiğine inanmayan hemen hemen yok denilecek kadar az insan bulunduğunu ve herkesin yeni bir anayasa yapılmasını arzu ettiğini belirterek, “AK Parti olarak 1982 Anayasasında 19 yılda 12 kez kritik değişiklikler içeren düzenleme hazırladık. 177 maddelik anayasanın 30’u aynı maddelerde olmak üzere toplam 134 hükmünde değişikliğe imza attık. En son 2010 ve 2017 referandumlarında kapsamlı değişikliklere gidildi. Vatandaşlara Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapma hakkı tanınması, siyasi parti kapatma davalarında Anayasa Mahkemesi üyelerinin 3/5'i yerine 2/3'ünün oyunun aranması, dolayısıyla parti kapatmaların oldukça zorlaştırılması, 12 Eylül Darbesi’nin sorumlularının yargılanmasını engelleyen geçici 15. maddenin kaldırılması, memurlara toplu sözleşme hakkı tanınması, çocuklar, yaşlılar, engelliler, şehit yakınları ile gazilere pozitif ayrımcılık tanınması gibi maddelerle 2010 referandumu hak ve özgürlükler açısından kapsamlı değişiklikler getirmişti. 2017 referandumunda ise Meclisteki sandalye sayısının artırılmasından seçilme koşullarının değişimine, başbakanlığın kaldırılmasından cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin yeniden tanımlanmasına kadar değişiklikler ile yeni bir sistem inşa edildi. Ancak gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap veremeyen, sağlıklı bir yol almasında en büyük engellerden biri olan yama yapıla yapıla tabiri caizse yamalı bir bohçaya dönmüş 1982 anayasasıdır” dedi.

"BU ANAYASA MİLLETİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREMİYOR"

Çalık, Türkiye’de vesayetin gölgesindeki anayasaların hep dönemsel kaldığını ve bir süre sonra da milletin ihtiyaçlarına cevap veremediğini ifade ederek, “Her kesimin paydaş olacağı demokratik, şeffaf, meşruiyeti olan, milletin iradesine, basiretine, hikmetine dayalı, bizim tarihimizi, coğrafyamızı, insanımızı, insanlık anlayışımızı yansıtan sivil bir anayasa için Sayın Cumhurbaşkanımız, “Bütün partilerin katılımıyla böyle bir anayasa yazma sürecini birlikte başlatalım” çağrısında bulunmuştur. Bu çağrıya CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “AK Panti ile birlikte veya onların önerdiği herhangi bir anayasa çalışmasında olmamız mümkün değil” yanıtı vermesi son derece garabettir, yanlıştır ve milletin talebinin karşısında konumlanmaktır. Kılıçdaroğlu’nun bu tutumu 1982 Anayasası’nın ömrünü uzatma ve uzattırma tutumudur. Bu anayasanın ortadan kaldırılmasını önleme ve yeni anayasanın yapılmasına engel olma tutumudur” diye konuştu. Öznur Çalık, mevcut anayasanın ilk dört maddesinin korunarak yapılacak sivil bir anayasanın gelecek nesillere bırakılacak en önemli miraslardan birisi olacağını sözlerine ekledi. Çalık daha sonra sendikanın kadınlar komisyonu ile bir araya gelerek, AKP’nin 18 yılda kadınlarla ilgili yaptığı hizmetleri ve çalışmaları anlattı.

Eğitim-Bir-Sen Malatya 1 Nolu Şube Başkanı ve Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez ise, Milletvekili Çalık’ın her zaman sendikalarının ve kendilerinin yanında olduğunu belirtti.

Bu arada, Sultansuyu Harası’nın sosyal tesisleri ile bir bölüm arazisinin, tüm tepkilere rağmen yıllık 300 bin liradan kiraya verilmesinden daha önce haberdar olmadıklarını söyleyen, ancak haberdar olduktan sonra da herhangi bir engelleme girişimleri olmayan milletvekillerinin gündeminde bu konu yer almamaya devam ediyor.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Hasan (3 yıl önce)
    Yeni anayasa değil erken seçim istiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Yapilacak anayasa degisikliginde vekilerin belediye baskanligini ozelestirilmesi gerekir cunku milletin oyuna gerek yok bosu bosuna masraf yapilmasin vatandasi yormayin
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Sizin gündemde niye işsizlik yok,niye evine ekmek götüremeyenler yok niye suç işleyip elini kolunu saklayarak gezenler yok ,niye fakir fukara yok, torpille kpss den 65 puanla işe alınıp 90 puan alıp ortada kalanlar yok , niye mazlumlar yok,kızılay gibi bir yer için alım yapılırken neden noterden kura yok .Niye halen tablet alamayan çocuklar yok .Niye pahalılık yok,bir sıvı yağın 80 TL olması niye yok.Tvlerde herşey varmış gibi davranıp ortada niye bir şey yok.Niye kadına, çocuğa uzanan eller yok....Yani anlayacağınız sizde icraat niye yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Alarga (3 yıl önce)
    Her boyayı boyadınız, kaldı kan kırmızısı. (Anayasa yapmak Burhan Kuzu'dan bunlara miras kaldı.)
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Yetmez ama evetçi anayasa kesmedi belli ki...
    0
    0
    Yanıtla
  • celal (3 yıl önce)
    sendikacılık artık başkan ve ekibinin sendika imkanlarıyla 4 yıl sefa sürmesi oldu artık sendika ücretleri üyelerden tahsil edilmeli kamu kaynakları sendikalara peşkeş çekilmemeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Behlül (3 yıl önce)
    Maşallah gündemdeki kılıçtaroğlunu hakladınız yeni anayasa kaldı ...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayın Çalık Malatya nın şu anda en önemli gündemi olan Sultansuyunu neden ağzına almıyor bir açıklama yapmıyorsun. Sultansuyu yıkım projesinin arkasında ne menem bir büyük güç var ki hiç bir vekil tek kelime açıklama yapmıyor. Bu nasıl büyük bir rant ki tüm vekiller sus pus, üç maymunu oynuyor. Sayın Çalık Sultansuyunda hangi büyük oyunlar dönüyor? Sayın Çalık Sultansuyuna oynana oyunlardan NEDEN MALATYALILARIN HABERİ YOK? Sayın Çalık bir gün gerçekleri Malatyalılar öğrenecek ancak o zaman bu insanlara diyecek bir sözünüz kalacak mı? Şehrimize ihanet etmeyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYA PLATFORMU. (3 yıl önce)
    Cimer e yoğun şekilde şikayet etmeliyiz başka türlü Ankara nın dikkatini çekemeyiz Sultansuyu için en az 5000 Cimer e yoğun şekilde şikayet...
    0
    0
    Yanıtla
  • cimer e şikayet etsen nolacak.partili cumhurbaşkanı sistemi olduğunu bilmiyormusun.kendi partisinin yaptıklarına muhalif mi olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarihçi (3 yıl önce)
    Hüseyin Söylemez ise, Milletvekili Çalık’ın her zaman sendikalarının ve kendilerinin yanında olduğunu belirtti. Aaaaaaa! Bir de bakarsın ki, sadece Sayın Vekil yanında kalmış, başka da hiç kimse artık senin yanında değil. Aaaaaaa! Bir daha bakarsın,Sayın Çalık da yanında değil. Medyum değilim, tarih lisans mezunuyum.
    0
    0
    Yanıtla
  • yılmaz Kara (3 yıl önce)Tarihçi isimli kullanıcı yorumuna
    Örgün eğitim mezunu musunuz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Lisanslısın yani ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Hangi üniversite
    0
    0
    Yanıtla
  • Ancak bu yorumu da bir tarihci yapabilirdi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent yavuz (3 yıl önce)
    Malatyanin tüm sorunlarını çözen vekiller şimdi de anayasa yapacak. Başkanlık sistemi ile tek adam yaratan sistem daha ne istiyor
    0
    0
    Yanıtla