SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Sanayi Sitesi Üzerinden Rant Hesabı Yapılmamalı'

0
Güncellendi - 2021-03-22 18:40:54
A- A+ PAYLAŞ

"KAT KARŞILIĞI İNŞAAT ZİHNİYETİ İLE ŞEHRİN PLANLANMASI SAĞLIKLI DEĞİL.." Dönemin; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü tarafından 2017 yılında açıklanan ‘Üretim Reform Paketi’ kapsamında, eski Altay Kışlası yerleşkesinde projelendirilen Malatya Yeni Sanayi Sitesi’nde iş yeri tahsisinin hakkaniyet ölçüleri içinde yapılması ve şehir içinde boşaltılacak sanayi sitesindeki mülkiyetlerin taşınma sonrası durumuna ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin’in, geçtiğimiz günlerde, yeni sanayi sitesinde iş yeri tahsisi konusunda bazı çevrelerin hak sahibi olmayanlara iş yeri vaadi karşılığında para toplanması girişimlerini sert bir dille eleştirerek, asıl hak sahiplerinin mevcut sanayi sitesindeki kayıtlı iş yeri sahipleri olduğunu, bunun aksi işlemlerin yasa dışı olduğu yolunda yaptığı uyarılardan sonra malatyahaber.com yazarı, Malatya SMMMO eski başkanı, Ekonomist- Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş da bir dizi değerlendirme yaptı.

Altaş, Yeni Sanayi Sitesi konusunda birçok sorunla karşı karşıya olunduğunu belirterek, bu konudaki en önemli iki sorunun, projelendirilen yeni sanayi sitesine taşınma işleminin nasıl yapılacağı ve yapım aşamasında ihtiyaç duyulan finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağının henüz cevap bulmaması olduğunu söyledi.

Üretim Reform Paketi Ne Oldu?

Yaklaşık 3 bin 500 işyerini kapsayan taşınma projesinin devlet desteği olmadan ve finansmanı sağlanmadan kısa sürede tamamlanmasının çok zor olduğunu belirten Altaş, “Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile müştereken ilgili bakanlıklar nezdinde projenin, Üretim Reform Paketi kapsamında gerçekleştirilmesi ve bakanlıklardan hem teknik olarak hem de finansman temini için gerekli girişimleri yapması. Sürece ilişkin gelişmelerin tek bir merkezden doğru ve sağlıklı bir şekilde paylaşılması gerekmektedir" dedi

“Mevcut  Sanayi Sitesi Üzerinden Rant Hesabı Yapılmamalıdır”

Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin’in Yeni Sanayi Sitesi’nde iş yeri tahsisi konusundaki uyarılarını ve endişelerini gündeme taşımasının önemli ve faydalı olduğunu belirten Altaş, konuya ilişkin sorulara cevap verirken şu hususlara dikkat çekti:

"Bu dönüşümde dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta mevcut sanayi sitelerinin arsalarının emlak rantı karşısında yok edilmesine imkân vermemek olmalıdır. Çünkü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yaptığı açıklamasındaki eski alanları da belediye ile değerlendireceklerini belirterek “Şehrin durumuna göre imar imkânı vereceğiz. Oralara lüks konutlar yapılabilecek, AVM’ler yapılabilecek. Mülkiyet sahipleri bu işten zarar etmeden kâr edecekler” ifadesi bu dönüşümde sanayi sitelerindeki işyerlerinden çok onların boşalttığı alanlara yapılacak yeni ticari alanlar ön plana çıkmaktadır. Bu dönüşümde mevcut sanayi sitelerindeki işyeri sahiplerinin mülkiyet hakkı üzerinden emlak rantı hesabı yapılmamalıdır.

Kafa karışıklıkları giderilmelidir

Geçtiğimiz günlerde ESOB başkanı Şevket Keskin tarafından yapılan “Kimse Para Yatırmasın, Öncelik Kayıtlı Esnafın. Malatya sanayisi sitelerinde çalışan yaklaşık 3 bin 500 esnafımızın yerleri tespit edilmeden derneklere gidip para ödeyenlere kayıt olanlara yer almak isteyenlere yer verilmeyecektir. Bu konuda yaşanacak tereddütlerin giderilmesi, Malatya kamuoyu ile taşınması düşünülen işyeri sahiplerinin doğru ve sağlıklı bilgi alabilmesi için ESOB başkanı Şevket Keskin tarafından belirtilen hususlara dikkat edilmelidir.

Kat karşılığı inşaat zihniyeti ile şehrin geleceğinin planlanması sağlıklı değildir

Bu proje Malatya’nın geleceğine ilişkin önemli bir projedir. Yer seçiminden başlayarak, projenin yapımı ve teknik alt yapısı başta olmak üzere ulaşım planlaması ve istihdam kaynaklarına kadar komple bir şekilde değerlendirilerek hayata geçirilmesi gerekiyor. Günümüzde Akıllı Şehirlerin projelendirildiği bir dönemde yetkin ve üreten aynı zamanda hayata değer katan yaşanabilir bir Malatya’nın gelecek yirmi beş yıllık, elli yıllık döneminde bu projenin şehir imar planındaki yeri nedir ? Bu proje ile ilgili ulaşım, çevre ve altyapı ile birlikte planlama konusunda bu güne ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Bu sorularla birlikte proje ile ilgili araştırma, analiz ve değerlendirme ile uygulama senaryosunun bilimsel ve teknik bilgiyi kullanarak doğru yapılması ve sürecin gelişiminin sağlıklı bir şekilde izleme gerekir. Aksi takdirde Malatya adına olumsuz bir durum olabilir.

Bu büyüklükteki bir projenin emri vaki ya da ben bilirim yaptım oldu mantığı ile yapılması ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu tür projelerin her türlü siyasi ve ticari kaygılardan uzak olarak şehrin gelişimine katkı sağlaması düşünülmelidir. Bu konuda özellikle konuya taraf olar mimarlar ve mühendisler odaları ile şehir plancıları odasının da görüşleri ve destekleri kesinlikle alınmalıdır.

Yeni Şire Pazarı ve Yeni Buğday Pazarı’nda yapılan yanlışlar Yeni Sanayi Sitesi için yapılmamalıdır

Altay Kışlası üzerinde tahsis edilen yaklaşık 2 bin 100 dönümlük bir alan üzerinde inşa edilecek sanayi sitesine mevcut işletmelerinin taşınması planlanmaktadır.

Yakın zamanda yeni şire pazarı ve yeni buğday pazarında yapılan hatalar bunda tekrarlanmasın. Belediyelerin görevi müteahhitlik yapmak değildir. Kat karşılığı inşaat ticari zihniyeti ile şehrin geleceğinin planlanması sağlıklı değildir. Üzülerek söylemek isterim ki son yıllarda yönetenlerin yetersizliği şehrimiz için ciddi anlamda sorun olmaya başlamıştır. Anti parantez şunu da özellikle belirtmek isterim ki tahsis edilen 2 bin 100 dönümlük alanın bin dönümünün mera alanı olması da Malatya kamuoyunda ayrıca tartışmaya açılmalıdır.

Güçlerini ve birikimlerini birleştirmeleri için küçük esnaf desteklenmelidir

Bu nedenle üretim reform paketi içinde yer alan şehir merkezlerinde kalan sanayi sitelerini şehir dışına taşınması sadece bir mekân değişikliği olarak bakılmamalıdır. Projesi kapsamında küçük esnafın bu değişim ve dönüşümde sermayelerini, makine parkı ile güçlerini ve birikimlerinin birleştirmeleri, kümelenme için altyapı ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi. Yenilikçilik ve girişimcilik için yeni açılımlar sağlanmalı. Teknolojik gelişim ile alternatif yaklaşımlar için eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanmalı. Hepsinden de önemlisi esnaf ve sanatkârlarımızın üzerindeki vergi, sigorta primi ve diğer yükümlülüklerin azaltılmalıdır”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Malatya'nın mevcut 'Yeni Sanayi Sitesi'

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Delibattalgazi (3 yıl önce)
    ALLAH Billah aşkına gerçek bir Malatyalı gibi davranında bari bu araziyi ciddi bir anlayış ile ŞEHİR PARKI yapın, MİLLET PARKI değil... O zaman anlarım ki siz BATTALGAZİNİN TORUNLARISINIZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Tarım alanı alanlara sanayi bölgesi tahsisi yapılmamalıdır. Tarıma elverişsiz alanlara sanayi bölgesi yapılmalıdır. Lütfen toprağımızı verimli kullanalım.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Sira sanayi sitesine geldi ozellesecek girisler cikislar kaldirimlar araba parklari ucretli olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahapgülezgin (3 yıl önce)
    uyuyan güzel Malatya belki bir prens gelir de öper diye bekliyor. Malatya'da ranthaneye dönüşmemiş bir yer kaldı mı? bekliyoruz daha hangi revizyonlar hangi gasplar ile şehrimiz neye benzeyecek diye...
    0
    0
    Yanıtla
  • SMMM.Ahmet (3 yıl önce)
    Üstad paylaşımlarınız için teşekkür ederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (3 yıl önce)
    Belki de Sultansuyu yerine harayı buraya yapacaklardır, hem de dünyanın en büyük harası olur. Fena mı? Hazır yine ekonomimiz çoşmuşken, bizimkilerden de, coşku dolu yeni bir müjde bekliyorum şahsen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (3 yıl önce)
    Hah göz dikmediğiniz bir burası kalmıştı...
    0
    0
    Yanıtla