MİLLET KÜTÜPHANESİ DİYE AÇIKLANDI, SONRA ADI DA DEĞİŞTİRİLDİ!. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptıracağı Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi'nin ihalesini kazandığı açıklanan ve her ikisi de Belediye'ye bağlı olan MESTON A.Ş. ile Esenlik A.Ş.'nin; 30 milyon TL bedelli bu işi yapmak amacıyla, ortak bir işletme kurduğu ve bu işletmenin sermayesinin sadece 10 bin TL olduğu öğrenildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda düzenlediği yüksek tutarlı birçok ihaleyi, Belediye'ye bağlı MESTON A.Ş.'nin kazandığı açıklanırken, ihale kapsamındaki işlerin daha sonra, MESTON A.Ş. tarafından resmi olmayan yollarla alt yüklenici formülüyle özel şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.
Bu iddiayı güçlendiren örneklerden birinin, geçtiğimiz Eylül ayında, eski Atatürk Kız Lisesi binası yerine 'Büyükşehir Belediyesi Millet Kütüphanesi' adı altında inşa edileceği açıklanmışken, daha sonra adı Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi olarak değiştirildiği anlaşılan yapım işine ait ihale olduğu iddia ediliyor.
Bu iddiaya dayanak olarak; ihaleye davet ilanı yayınlamaksızın ve pazarlık usulü ile MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. ortak girişimine 30 milyon TL bedelle verilen Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi yapım işi ihalesinin hemen akabinde, 'her iki şirketin, bu işi yapmak amacıyla sadece 10 bin TL sermayeli yeni bir işletme kurması' gösteriliyor.
Yaklaşık maliyeti 32 milyon TL olan ihaleye 2 teklif sunuldu; çünkü...
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayında düzenlediği 'Millet Kütüphanesi' adı altında yapılan Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi Yapım İşi ihalesine sadece 2 teklif sunuldu.
İhaleyi, MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. İş Ortaklığı'nın kazandığı açıklandı.
Yaklaşık maliyeti 32 milyon 786 bin TL olan ihaleye bu kadar düşük katılımın olması ve rekabet ortamından yoksun gerçekleştirilmesinin nedeni ise, Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi ihalesinin Kamu İhale Kanunu'nun, 21. maddesinin b fıkrasına göre kurgulanmış olmasıydı.
Söz konusu maddenin b fıkrası; "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması"nı öngörüyor.
30 milyon liralık işi 10 bin lira sermayeli işletme ile yapacaklarmış
Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi'nin 30 milyon TL teklifle ihaleyi kazandığı açıklanan MESTON A.Ş. - Esenlik A.Ş. Eyül ayında yapılan ihaleden hemen sonra, her iki şirketin ortaklığı ile "ihale kapsamındaki işin yapılması amacıyla" Ekim ayında Esenlik A.Ş. - MESTON A.Ş. Ticari İşletmesi kuruldu.
İhale kapsamındak işin alt yüklenicilere daha rahat aktarılması için üretilen formül mü?
Ancak, Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan her iki şirketin, 30 milyon TL tutarındaki ihale kapsamında yer alan işi yapmak için, iş ortaklığı sözleşmesi çerçevesinde kurdukları Ticari İşletme'nin sermayesinin sadece 10 bin TL olarak gösterilmesinin, yeni işletmenin işi yapmak amacından çok, ihale kapsamındaki işin resmi olmayan yollarla alt yüklenicilere aktarılmasının kolaylaştırılmasına hizmet eden bir formül olarak üretildiği ileri sürülüyor.
İhaleleri MESTON A.Ş'nin kazandığı açıklanıyor ama...
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda düzenlediği yüksek tutarlı birçok ihaleyi, Belediye'ye bağlı MESTON A.Ş.'nin kazandığı açıklanırken, ihale kapsamındaki işlerin daha sonra, MESTON A.Ş. tarafından resmi olmayan yollarla alt yüklenici olarak özel şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.
Başkan Gürkan Millet Kütüphanesi olarak açıklamıştı
Bu arada, ihalesi yapılan Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi projesinin yerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan tarafından Millet Kütüphanesi kurulacağı açıklanmıştı. Ancak, projenin finanse edilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan 20 milyon TL destek alındığı, bu nedenle, Millet Kütüphanesi projesinin adının Gençlik Etüt ve Eğitim Merkezi olarak değişitirildiği öğrenildi.
"Malatya Büyükşehir Belediyesi işadamları için emlakçılık mı yapıyor?" sorusu gündemde
Malatya Büyükşehir Belediyesi, YİMPAŞ binaları ve 17 bin metrekarelik arazisine 11 milyon TL harcadıktan sonra, 1 milyon 585 bin tahmini bedelle özel bir şirkete devretmek amacıyla 8 Nisan'da yapacağı ihale ile ve "Malatya Büyükşehir Belediyesi iş adamları için emlakçılık mı yapmaya başladı?" sorusuyla da gündemdeki yerini koruyor.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV GÖRSEL: Malatya Büyükşehir Belediyesi, eski Atatürk Kız Lisesi yerine, 'Millet Bahçesi' bünyesi içerisinde 'Malatya Büyükşehir Belediyesi Millet Kütüphanesi' yapılacağını, bu görselle birlikte yayınladıkları basın bülteniyle duyurmuştu.