Sultansuyu Harası'nın yereldeki ve bağlı olduğu TİGEM yönetiminin; üretim merkezi niteliğindeki birçok devlet kurumunun özelleştirilmesinde kullanılan, "İhtiyaç olmadığı halde büyük harcamalarla kurumun binalarını yenile + kurumu zarar ettir + kurum zarar ediyor propagandası yap + milletin ve devletin kurumlarını üç - beş şirkete sat" şeklindeki formülü uygulamak yolundaki faaliyetininin sonucu olarak, depremde hasar gördüğü yolunda 'gerçeği yansıtmayan' rapora dayanarak geçtiğimiz günlerde yıktırdığı tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yerine, yeni ve lüks binalar yaptırmak üzere bir ihale düzenlendiği açıklandı.
Lüks idari - makam binası yapılacak; 20 milyon TL harcanacak
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından düzenlenen ihale ile Sultansuyu Harası'nın yeni ve lüks idari - makam binalarının yapımı için, Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ne aktarılmak üzere 2021 Yılı Yatırım Bütçesi’nde 20 Milyon TL ayrıldı.
“Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü İdare Binası ve Hizmet Tahsisli Konut yapım işi” başlıklı inşaat yapım işine harcanacak olan 20 Milyon TL, Sultansuyu Harası’nın yaklaşık 4 yıllık kârına denk geliyor.
Sultansuyu yıkım ve özelleştirme projesinin öncülüğünü yapan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Elazığlı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece'nin, "Malatyalılar beni tanımıyor. Ben bu işe baş koydum" dediği iddia edilen sürecin sonuçlarından biri olan lüks yeni binaların yapım işi ihalesi 29 Nisan 2021 tarihinde Ankara'da, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde yapılacak.
TİGEM’in Büyük Hizmeti (!)
Bu arada, 20 milyon TL bütçeli yeni idari ve makam binası yapım işi kapsamında, Sultansuyu Harası'na foseptikler (lağım- atık su çukuru) açılacağı da ihalenin sözleşme tasarısında belirtildi.
İhale kapsamındaki işlerin, 300 gün içinde yapılması öngörülüyor.
Sipariş ve parayla özel bir şirkete hazırlatılan deprem raporu ile 24 Ocak 2020 depreminden 10 ay sonra "ağır hasarlı olduğu tespit ettirilen" Sultansuyu Harası'nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaları yıktırılmıştı.
"Uzun vadeli kiralama" yöntemiyle özelleştiriliyor
Yetiştirdiği dünyaca ünlü Safkan Arap Atları, yürüttüğü süt sığırcılığı faaliyeti, geniş yelpazeye yayılmış tarımsal faaliyetleri ve boğa ve tay sperm bankası ile her yıl devletin kasasına milyonlarca lira gelir sağlayan, Malatya halıknın ortak malı olan Sultansuyu Harası'nın uzun vadeli kiralamalarla özel şirketlere aktarılmasının ilk aşaması olarak İşletmenin çok sayıdaki sosyal tesisi Malatya'nın yerel yöneticilerine ve siyasilere yakın olduğu ileri sürülen YAREN A.Ş. adlı firmaya uzun vadeli olarak kiralanmıştı.
Haranın en değerli tarım arazisine beton santrali kurulması izni verildi
Bir AKP Malatya Milletvekili'nin devreye girmesiyle Sultansuyu Harası'nın en verimli ve değerli arazisi üzerine beton santrali kurulması için izin verilmesi de 30 bin dönümlük araziye sahip İşletme'nin adım adım özel şirketlere peşkeş çekilmesinin işaretlerinden biri olarak yorumlanıyor.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Sultansuyu Harası'nın geçtiğimiz günlerde 'gerçek dışı' olduğu öne sürülen 'ağır hasarlı' raporuyla yıktırılarak yok edilen 80 yıllık idare binası