SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Her Konuda Verimli Bir Şehir"

0
Güncellendi - 2021-05-03 23:29:04
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı / Gastronomi Alanına başvuru yapılması ile ilgili online bir istişare toplantısı düzenlendi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı M. Öcal Oğuz Genel Direktörlüğünde online olarak düzenlenen ve AKP MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın da katıldığı istişare toplantısına Malatya Valisi Aydın Baruş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yanı sıra Malatya’daki tüm paydaşlar katıldı.

UNESCO Sektör Uzmanı ve Genel Sekreter Yardımcısı Vekili İhsan Tolga Korucu tarafından yapılan tanıtım sunumunun ardından istişare toplantısına geçildi.

İstişare toplantısı sırasında Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak başvuru sürecini birlikte değerlendirmek amacıyla istişare toplantısı düzenlediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı / Gastronomi Alanında yer almasını sağlamak amacıyla gönüllü olarak bu işe talip olduk ve resmi müracaatımızı da gerçekleştirdik.” dedi.

Başkan Gürkan, “Süreci başlatmadan önce bizler Büyükşehir olarak bütün ilçelerin kooperatiflerinin oluşturulması, doğal ürünlerin yetiştirilmesi, kooperatiflerimizle birlikte yanlarında kendi mutfaklarını oluşturma sürecini tamamladık.

Diğer taraftan bütün bunların ana çatısı olması noktasında Fırat Kalkınma Ajansı ile yapmış olduğumuz çalışma neticesinde projemizi de yaptıktan sonra yaptığımız protokol üzerine şuanda Malatya’nın mutfağının çeşitlendirilmesi ve Gastronomi şehri olması noktasında fiziki çalışmalarını ve ihale sürecini gerçekleştirdik.

Şehirleri değerlendirirken veya medeniyetlerini, kültürlerini, sosyal yapılarını ve yemeklerini ya da belirlenen diğer kriterleri değerlendirirken Malatya her konuda verimli olan bir şehirdir. Malatya’yı insanlık tarihinin başladığı destan şehri olarak tarif ediyoruz. İlk medeniyetin, yerleşik hayatın, devlet hayatının, bürokrasi hayatının, taş devrinden demir devrine evrilme sürecinin başladığı ve Türklerin Anadolu’ya ilk olarak 600’lü yıllarda gelmesi, Anadolu’nun fetih sürecinin Malatya tarafından inşa edilmesi ve 1071’den 400 yıl önce Malatya’nın sancaktarlığında İstanbul’un kuşatılmasına kadar yapıldığı bütün bu süreç içerisinde evrilen medeniyetler, kültürler, uygarlıklar Malatya’da zuhur etmiştir.

Dolayısıyla bu kadar uygarlık ve medeniyetin olmasıyla kültür ve medeniyetin yanı sıra gastronomi olarak da çok geniş ve mutfak ölçümüz vardır. Başka şehirler ürün tescili yapmış olabilir ancak işin kaynağının Malatya olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü tarihi süreç onu öyle gerektiriyor. Özellikle Gastronomi noktasında diğer şehirlerle de bir değerlendirme yapılacak olursa Malatya; Etilerden, Hititlerden, Urartulardan, Doğu Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Osmanlı Devleti bütün bu uygarlıkları bünyesinde barındıran ve ilk medeniyet tohumlarının saçıldığı bir şehirdir.” şeklinde konuştu.

İstişare toplantısına katılan tüm paydaşlar, sürece katılma ve devam ettirme noktasında kendileri ile ilgili önerilerini dile getirdiler.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Necatin (3 yıl önce)
    Her açtığınız kanala,her dökülen asfalta 100 yılın projesi diyen başkan siz ve şuanki siyasiler malatyayı mahvettiniz ne cazibesinden bahsediyorsunuz...Geçen belediyeye gittim personel ne diyor biliyormusunuz Ahmet Çakırı mumla arıyoruz ama bulamıyoruz diyorlar bunu dedirten sensin belediyede tas kayıp malatya sahipsiz...verimli bir şehirmiş herkes biliyorki verimi alan yandaşlar yakın olduğunuz şirketler kısacası siyasiler...yazık güzel MALATYA mıza!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Süperlig (3 yıl önce)
    Malatya siyasetçileri çok verim alıyorlar haklısınız siyasilerden millete damla düşmüyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydar (3 yıl önce)
    Her şeyi abartmayı marifet sanan Malatya idarecileri.. Maalesef cazibesi olmayan şehirlerden bir tanesidir Malatya.. Birisi çıkmış üç lafından biri UNESCO, birisi Kiraz yaprağı sarmasının coğrafi işaretini diline dolamış, ötekisi yüzyılın icaraatlerini yapmasını anlatmakla meşgul. İl başkanının dünya umurunda değil, kimsenin hakkını savunduğu yok, vekiller desen üç ayda bir Kuzey çevre yoluna gidip poz veriyorlar.. Bir taneside işsizliğe nasıl çare buluruz, insanların mutluluğu için neler yapabiliriz derdinde değil. Açıklayıp duruyorlar 2002 den beri şu kadar tarıma şu kadar destek verdik, şu kadar sosyal yardım verdik.. Verdinizde halk neden kalkınamadı da siz ve yandaşlarınız kalkındı. Bence 2002 den beri mal varlığınıza neler kattınız onları açıklayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)Haydar isimli kullanıcı yorumuna
    mükemmel bir yazı hadi cevap ver başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Malatya verimli ama yöneticilerimiz verimsiz. Malatya çok şanssız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Men Buyum (3 yıl önce)
    Özellikle son donem siyasetcileri de çok verimli degilmi Malatya için...mesela Sivas yerine Malatya'ya hızlı tren geldi....Doğu Anadolu'nun en Büyük şehri Malatya nin çevre yolu başka şehirde yok..hemde kuzey ve guney olmak üzere....ara sokaklarda ummadık çukurlara aracımızın tekerleği saplanmaz hiç....şebeke suyu faturası en fazla 20 lira dir misal....merkezde belediyeye ait uygun ücretli 5 tane kapalı otopark var...kaldırıma park eden yok...yani Rahmetli Özal ın siyasi ruhu tamgaz devam ediyor memleketinde...Malatyalı nin buna tepkisi de olumlu verdikleri oylarla..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    hani lafın gelişi derler ya sana oy veren elim kırılsın öyle işte
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    neden bahs ediyosunuz yaaa siz.. sosyal aktivitesi olmayan şehiriz yaa. şehir merkezinde vakit geçirecek ne var. hafta içi mesaideyiz hafta sonu evdeyiz pandemiden dolayı maça da gidemiyoruz. paran ve araban varsa hafta sonları pikniğe gidersin yoksa evde çakılı kalıyosun. başka bir olay özellikle batı şehirlerine gidin bakın. kaldırımlarda sokak şarkıcıları vardır. keman çalan. klarnet çalan. gitar çalan. şarkı söylüyenler. ve belediyeleri aktivite olduğu için karışmıyolar. malatyada bunlar yasak. soykan parkının orda dabruka çalan bir kardeşimiz vardı onuda çevre yoluna atmış belediyemiz. malatya belediyesi olarak bunlara sabır edilmiyor. bi hayvanat bahçesi yapıldı gezilecek değil küçücük bir hayvanat bahçesi çeşit olmayan hayvanat bahçesi. bi giriyosun 5. dk bitiyo. bide UNESCO mu. yok daha neler
    0
    0
    Yanıtla
  • OKTAY (3 yıl önce)
    ya insan malatya ya gelince parise gelmiş gibi oluyu :)))toprağını işleyecek çiftçi mi kaldı gübre ilaç derken.başkan millet sıkıntıda sen verimden bahsediyorsun belediye vatandaşına kişi başı 400 tl yardım yapıyor mahsun başkan o da senin gibi iktidarın belediyesi değil ha.iktidar kendine müslüman
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (3 yıl önce)
    “Malatya her konuda verimli bir şehir”miş! Çooook verimli bir şehir! Eğlence mekânları, sanat merkezleri ve tiyatro salonları ile dolu dolu bir şehir! Sanayi ve tarımdan bahsetmeye gerek yok! Almış başını gidiyor!
    0
    0
    Yanıtla
  • Gompile Malatyalı (3 yıl önce)
    Evet evet doğru. Özellikle gömü konusunda... Uerin altı hazine mübarek
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Başkan Sultansuyu harasına beton santrali kurulmasına göz yumdun ya, artık ne desen boş.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Baskan dogru soyluyorsunuz malatya yoneticileri cok verimli ornek yurtdisina insan gonderiyoruz sultan suyu harasini Sahislara veriliyor sinirlamizi topraklarimiz Adiyamana sulama goletini veriyoruz bizleri yonetenler vekiler cok Fedakerler belediye islerin baska illerde gelenlere veriyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (3 yıl önce)
    Çok verimliyiz,hep veriyoruz, vergi veriyoruz, emek veriyoruz ,çaba veriyoruz, ömür veriyoruz, hiç almıyoruz. 17 gün evdeyiz, martaval dinliyoruz, dalga geçiliyoruz, hesaba alınmıyoruz. Yandaşa peşkeş çekiliyoruz, iş bulamıyoruz, aldatılıyoruz, sürekli gündem kapatıp destansı şehir destan diye diye akşam ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Edebiyatçı (3 yıl önce)
    Bir bültende 4 defa noktasında kelimesi kullanılır mı Allah aşkına. Gerçekten bu zihinsel kısırlığın dile yansımasıdır. Başkan beyin konuşmasıni yazı diline çevirmek bu kadar zor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nasıl konuşmuşsa odur.Cımbızlama yapan yandaş bülten sandın sanırım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuncay (3 yıl önce)
    Baskan. Belediye. Sikayet. 5 aradim. Hasanbey. Cilesiz. Gazi lisesi. Arasi her. Taraf cukur dolu. Allah rizasi. Icin baskan. Beni ara beraber gidip. Yerinde bakalim bir senedir. Ariyorum. Ekip sifir. Hic. Ilgilenen yok. Bu konular. Cok oy. Kaybeder. Belediye calisan butun. Ekibin. Oraya. Dayiyla. Gelmis. O bir donem belki. Oy alabilirsin ? Telefonumaza bile. Bakmiyorsun. Gorusme. Icin geldik. Bi kisi. Bile donmedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (3 yıl önce)
    Başkanım seni seviyoruz işin gücün rastgelsin
    0
    0
    Yanıtla