SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çocuklarda Korona Sonrası Bu Hastalığa Dikkat

0
Güncellendi - 2021-06-02 03:00:13
Çocuklarda Korona Sonrası Bu Hastalığa Dikkat
A- A+ PAYLAŞ

NADİR GÖRÜLÜYOR AMA HAYATI TEHDİT EDEBİLİYOR.. Covid-19 (korona virüs) sonrası veya  korona hastasına temaslı çocuklarda yüzde 1 oranında görülen MIS-C (Multisistem İnflamatuar Sendrom) hastalığına dikkat çeken Doç. Dr. Vahide Nagihan Aslan, hastalık konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Vahide Nagehan Aslan, çocuklarda Covid-19 sonrası veya korona virüs hastasına temas sonrası gelişen MIS-C hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığın görülme oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, çocuklara ve ailelere hastalığa karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk yoğun bakım servisinde gördüğü tedavi sonrası MIS-C hastalığını atlatan 15 yaşındaki Nida Bayındır ise zorlu tedavi sürecini anlattı.

“Hayatı tehdit eden vakalarda olabiliyor”

Doç. Dr. Vahide Nagihan Aslan, MIS-C’nin hayati tehlike oluşturabilecek bir hastalık olduğunu belirterek, “Bu gün size çocuklarda multisistem inflamatuar sendrom dediğimiz kısaca MIS-C dediğimiz pandeminin çocukları etkileyen ama az bilinen yüzü olan hastalıktan bahsetmek istiyorum. Özellikle Covid-19 enfeksiyonu geçirme veya temas sonrasında 2. ve 6. hafta aralığında ortaya çıkan anormal bir kazanılmış bağışıklık yanıtı olarak tanımlayabiliriz. Dirençli ateş, karın ağrısı, kusma, ishal, deride döküntü, nefes almada güçlük, gözlerde kızarıklık ile hastalar genel olarak başvuruyorlar. Nadir görülüyor, sıklığı yüzde 1 diyebiliriz ama hayatı tehdit den vakalarda olabiliyor MIS-C’de. Hafif, orta ve ağır olarak seyrediyor vakalar. Ağır vakalar dediğim gibi hayatı tehdit eden klinik bir seyre gidebiliyor. Yüzde 60 oranında bu hastalarda çocuk yoğun bakım ihtiyacı oluşuyor. Yüzde 1-2 oranında ölüm rapor edildi. Pek çok sistemi etkileyebilen bir hastalık, temas veya Covid-19 geçirme öyküsü, hastadaki klinik bulgular ve destekleyici laboratuvar tetkikleri ile biz tanıyı koyuyoruz. Her MIS-C yoğun bakıma yatmıyor. Hafif ve orta formlar genelde çocuk servisinde tedavi edilebilen formlar ancak yoğun bakım ihtiyacı olan hastaları yoğun bakıma alıyoruz. Tedavi de yaygın olarak antienflamatuar tipi tedaviler uyguluyoruz” dedi.

“10 ay içerisinde takip ettiğimiz toplam 8 MIS-C vakamız oldu”

10 aylık süreçte 8 ağır MIS-C vakasını tedavi ettiklerini belirten Doç. Dr. Aslan, “Biz 10 ay öncesinde açıldık, pandemi şartlarında açılan bir çocuk yoğun bakım ünitesiyiz. Geldiğimiz noktada kritik hasta çocuklara nitelikli bakım verebilecek düzeydeyiz. Bizim burada 10 ay içerisinde takip ettiğimiz toplam 8 MIS-C vakamız oldu. Ağır MIS-C’ler ancak çocuk servisimizde. Diğer uzman arkadaşlarında destekleriyle birlikte çocuk servisinde takip ettiğimiz çok sayıda hafif ve orta MIS-C vakamız oldu” ifadelerini kullandı.

“MIS-C’den korunmak demek, Covid-19’dan korunmak demek”

MIS-C’den korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Aslan, “MIS-C’den korunmak demek, Covid-19’dan korunmak demek. Bu aşamada tabi ki yapmamız gereken şeyler maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak birde aşılamanın önemine dikkat çekmek istiyorum. Sırası gelen vatandaşlarımızın mutlaka aşılanması gerekiyor. Sadece kendisi için değil toplum sağlığını korumak adına aşılama çok önemli. Lütfen Covid-19 enfeksiyonu çocukları etkilemiyor gibi düşünmeyelim, çocuklarda da hem akciğer enfeksiyonuna sebep olabilir. Bahsettiğimiz MIS- C’de çocuklarda çok önemli bir klinik antite. Henüz çok yeni bir klinik antite, henüz net bir tedavisi de yok. O yüzden çok dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Zor bir süreç oldu benim için”

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk yoğun bakım servisinde gördüğü tedavi sonrası MIS-C hastalığını atlatan 15 yaşındaki Nida Bayındır, “Kusma, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye geldim. Sonra apandisten şüphelendim. Nefes darlığım olunca yoğun bakıma alındım ve MIS-C olduğumu öğrendim. Zor bir süreç oldu benim için. Hemşireler ve doktorlar sayesinde bu süreci atlattım. İki hafta önce hastaneye yattım, çok zor bir süreçti gerçekten. Ciddiye alınacak bir hastalık. Çok dikkat etsinler gerçekten” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Songül (3 yıl önce)
    Hiç bir şey anlatıldığı gibi değil. Gözlerimizi kapatmak doğru değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (3 yıl önce)
    "net bir tedavisi var hemde çok basit bir tedavi burnunun dibinde hemde Malatya araştırma hastanesi yönlerdirseydin oraya İstanbula göndermek yerine bizim çocuğumuz şimdi hayattaydı."
    0
    0
    Yanıtla
  • M.gazi (3 yıl önce)
    Çok sevdiğim bir ailenin gencecik çocuğu(mert yiğit)vefat etti bu hastalıktan, burada bir teşhis konulamadan İstanbula sevk edildi orada vefat etti, malatyada bu teşhis niye yapılamadı yanlış tedavi mi uygulandı nasıl oldu....
    0
    0
    Yanıtla
  • ADNAN (3 yıl önce)
    Sağlıkcılarımıza gösterdikleri fedakarlıktan dolayı teşekkür ediyoruz.Doktor hanımın anlattığına göre çok basit bir hastalık gözüküyor.ama çocukların ölümü üzüntü veriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasemin (3 yıl önce)
    Yanlış teşhis yanlış tedavi büyük ihmal sonucu yitip giden canları da haber yapsanız keşke. Mert yiğit hatalar ve hatalardaki ısrarlar sonucu vefat etti. Evrende iki türlü adalet vardır. Siz vicdanınızı kaybedip ilahi adaleti unutmuş gibisiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Elif yiğit (3 yıl önce)
    Hastalık hakkında bu kadar bilgi sahibisiniz ancak uygulamaya gelince sadece mert yiğitte uygulayamadınız heralde
    0
    0
    Yanıtla
  • Nuray (3 yıl önce)
    Mert Yiğit’in MİS C olduğunu anlayamadın. Ama ısrar ettin tedavisini yapmaya ve Çocuğumuzun ölümüne neden oldun. Allah bu dünyada da öbür dünya da vebalini sorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • sevil (3 yıl önce)
    Mert Yiğit i nasıl tedavi edemediniz onu da anlatın herkes bilsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Evrim (3 yıl önce)
    Bu hastalık hakkında bu kadar bilgi sahibisiniz madem, aynı semptomları gösteren Mert Yiğit'e neden teşhis koyup tedavi edemediniz? Bunu da başka bir makaleye konu yapıp bizleri bilgilendirin lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • G.ül.u.c (3 yıl önce)
    Mis c den vefat sayısı Türkiye de 5 çocuğu geçmez.Bunlardan biri de canımız ciğerimizin Mert Yiğit.Ve Dr Hanımın tedavi yöntemiyle hayatını kaybetti.Nasıl oluyor da bu haberi başarı olarak yayınlıyorsunuz.Mert in ailesini düşünebiliyor musunuz.Bütün Malatya Mert'in açısıyla yanarken kavrulurken herkes her şeyden haberdarken nasıl olur da böyle bir haber yaparsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurse (3 yıl önce)
    Mis c nadiren ölümle sonuçlanabilir ancak işin ehli olmayan ekiplerin elinde son derece ölümcül seyredebilir. Allah c.c öyle doktorların eline düşürmesin. Bir hastayı tedavi etti diye kimse iyi doktor olmaz kaybettiklerinizi de anlatsaydiniz keşke. Neden ve nasıl kaybedildiklerini. Yazıklar olsun .
    0
    0
    Yanıtla
  • taylan (3 yıl önce)
    Türkiye de mis-c den ilk ölen çocuk Mert Yiğit i tedavi edemeyip İstanbul'a gönderen hoca ve ekibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (3 yıl önce)
    Malatya haber yorumları niçin yayinlamiyorsunuz.Bu doktor diyor ki 8 mis-C vakamiz oldu.MERT YİĞİT nasil vefat etti.Malatya haber tarafsiz ve yansız haber yapıyorsa bu vefatı bir araştırsın. Korkuyormusunuz.Bu haberi yayınlıyorsunuz yorumları ve gerçekleride yayınlayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevdet (3 yıl önce)
    Madem bu kadar bilgi sahibiydiniz Mert yiğite hangi tedaviyi uyguladınızda ölümüne neden oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adnan (3 yıl önce)
    Bu başarılı ekip! 3 ay önce 16 yaşında gencecik bir fidanı nasıl ölüme yolladı. Onu da anlatsınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nursel (3 yıl önce)
    Bu doktor yanlış teşhisten çocuğumuzu öldürdü umarım Bi daha doktorluk yapamaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Songül çilek (3 yıl önce)
    Bu haberi yapmadan önce geçmişi keşke bir araştırsaydınız çok üzücü bu doktor insanların düşüncesini önemsemeyen üstüne üstlük bu evladımızı kurtarmış allah razı olsun ama bu çocuğu kurtaranakadar başka bir evladımızı bu hastalıktan kaybettik ve doktor sorumlu anlamadı bizim hastamızı kaybettikten sonra başka çocuklarda bunun olacağını düşüne bilmişler
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (3 yıl önce)
    Bu Hastalıktan vefat eden yakınlarımız oldu. Tedavisinin bulunması sevindirici.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (3 yıl önce)
    Mis -c den gecen aylarda Malatya da hastanenizde vefat eden çocuklar oldu.Ailesine sabirlar dlilyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hülya (3 yıl önce)
    Çok güzel reklam yapıyorsunuz ihmal teşhis koyma yanlış tedavi sonucu ölüme sürüklenen çocukları da haber yapın ki dürüst bi haber olsun inşallah Adalet önünde o canların hesabını verirsiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın (3 yıl önce)
    Ocak ayi içerisinde Mert Yiğit vefat etti.Hastanizdi..O cocugun annesi ve babasınin halen psikolojisi düzelmedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • C.yigit (3 yıl önce)
    Mert Yigit ihmalle öldu 15 yasinda cocugum. İhmalle oldugunu herkes biliyor. Konunun yargida oldugunuda herkes biliyor.
    0
    0
    Yanıtla